Jump to content

Ništavnost darovnog ugovora


jimiST

Preporučene objave

U ljeto 2020. godine majka mi je darovala kuću na Braču (koja se koristi kao kuća za odmor). Kuću sam, temeljem Darovnog ugovora koji je sastavio odvjetnik i ovjerio Javni bilježnik, u studenom 2021. prepisao u Zemljišniku na sebe, prebacio sve račune (voda, struja, čistoća, porez na kuću za odmor) na svoje ime i iste plaćam redovno. Kuću sam u proljeće-ljeto 2021. iznutra preuredio, izvadio uporabnu dozvolu i pokrenuo izradu projekta za gradnju kata (za ishodovanje građevinske dozvole). Majka je o darovanju odlučila sama, čak mi je sama (internet bankarstvom) kupila avionsku kartu da dođem potpisati primitak dara. Imala je namjeru bratu ostaviti veći dio stana oporukom i na taj način ga kompezirati.

Majka (82) je, koja dugi niz godina (12) boluje od Parkinsonove bolesti, uzima lijekove,  od 15.01.2021. smještena u Dom za starije, kad više nije mogla sama hodati. Do 14.12.2020., kada je pala u stanu, ona je hodala sama, odlazila liječnicima, kupovala sebi namirnice...Njeno stanje se postepeno pogoršava, tako da je mogla hodati do ožujka/travnja 2021., a od tada je vezana za kolica. U prosincu 2021. prebačena je na kat gdje borave dementne osobe. Tu činjenicu brat sad pokušava iskoristiti da pokaže da je majka u ljeto 2020. bila nesposobna rasuđivati. Pokrenuo je tužbu prema meni i majci za ništavnost ugovora o darovanju. Traži vještačenje majke i iako nema primjerak ugovora, tvrdi da isti nije pravno valjan i da nisam stupio u posjed nekretnine jer tamo ne živim? Sud je već stavio zabilježbu na zemljišniku, ali mene još nije kontaktirao. Što mi savjetujete? Kako ću ja nadoknaditi izgubljenu dobit, jer sam našao suinvestitora za gradnju 2 apartmana na katu, što će sada stopirati ova plomba.

Napominjem da brat i majka imaju loš odnos i da rijetko razgovaraju (brat se jednako odnosi i prema meni), te je to bio jedan od majčinih motiva kod darovanja.

uređeno: od jimiST
ispravka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 08. 02. 2022. at 11:46, jimiST je napisao:

Pokrenuo je tužbu prema meni i majci za ništavnost ugovora o darovanju.

Mišljenja sam da je tužba preuranjena. Ovo iz razloga što se radi o tužbi za utvrđenje za koju tužitelj mora dokazati pravni interes. 

Naime, njegov pravni interes se može jedino tražiti u nasljednim pravima, a kojih trenutno nema pored činjenice da je majka živa, to stoga što se nasljedno pravo stječe trenutkom smrti ostavitelja, u konkretnom slučaju majke. 

Dakle, u odgovoru na tužbu između ostalog treba prigovoriti u smislu nedostatka pravnog interesa za podnošenje tužbe radi utvrđenja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...
Dana 12. 02. 2022. u 15:31, Matrix je napisao:

Mišljenja sam da je tužba preuranjena.

Postoje li neki rokovi za Sud u kojem treba odgovoriti na tužbu? Do danas (8mj) nije izvršena ni jedna pravna radnja u postupku. Nadalje, tužitelj je našoj majci (tuženoj) oduzeo osobne dokumente i ne želi ih vratiti (osobna, VISA tek. računa), pa sam majci osigurao pravnu zaštitu preko CZSS. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate dati odgovor na tužbu u roku od 30 do 45 dana (ovisno o Rješenju) od trenutka kad Vam sud dostavi tužbu. 

Ako ne date odgovor na tužbu, Sud će donijeti presudu zbog ogluhe. 

Ako niste zaprimili tužbu, smireno, doći će. Sad su došle izmjene ZPP-a zbog čega će noviji predmeti imati prednost rješavanja nad starim predmetima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, Bonaparte je napisao:

Morate dati odgovor na tužbu u roku od 30 do 45 dana (ovisno o Rješenju) od trenutka kad Vam sud dostavi tužbu.

Tužbu sam zaprimio preko e-građanin i angažirao odvjetnika. Ali sud nije napravio nikakav korak do sada. Zanima me imaju li oni rokove za određene korake?

uređeno: od jimiST
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Dana 12. 02. 2022. u 15:31, Matrix je napisao:

Mišljenja sam da je tužba preuranjena. Ovo iz razloga što se radi o tužbi za utvrđenje za koju tužitelj mora dokazati pravni interes.

U međuvremenu je majka (tužena 1) preminula. Što se događa sa tužbom? Da li je povezana sa ostavinskom raspravom ili je odvojen proces?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako Vam do sada nitko nije odgovorio, ja ću Vam ukratko odgovoriti.  Doći će do prekida postupka, jer preminula majka , više nije stranka u postupku, a postupak će se nastaviti, nakon pravomočnog rješenja o nasaljeđivanju, kada nasljednici Vi i Vaš brat preuzmete postupak, dakle postupak će se nastaviti sa Vama i Vašim bratom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća koja je dobivena darovnim ugovorom, logično da nije prijavljena među druge nekretnine, zato ste i na sudu radi nje , a za druge nekretnine provesti će se ostavinski postupak, gdje čete Vi i brat biti nasljednici. Ako Vi ne preuzmete postupak , vjerovatno će preuzeti  Vaš brat , konačno on je i tužitelj, pa njemu je u interesu da se postupak po njegovoj tužbi završi , tako da čete u budučnosti biti sami u postupku s bratom, on tužitelj a Vi tuženik. Ovo zadnje gdje pitate da li može kuću dobivenu darovnim ugovorom uvrstiti  u ostavinski, logično  da ne može , jer ste Vi uknjženi vlasnik i nije ostavinska za Vama, nego za Vašom majkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Što ide prije: završetak ostavinske rasprave ili nastavak tužbe za ništavnost darovnog ugovora?

Što je sa računima za stan koji nasljeđujemo? Ja sam platio sve za 2022. Brat se oglušuje o plaćanje novih računa.

Iako je nakon neuspješne ostavinske rasprave kod Javnog bilježnika (brat inzistira da poklonjena kuća uđe u ostavinsku masu) dobio ključeve od stana i pristup istom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete utjecati  šta će biti prije ostavinska ili postupak po tužbi, to su dva odvojena postupka.

Poklonjena kuća , koju ste dobili ne može biti predmet ostavine, odnosno ući u ostavinsku masu, iz razloga jer ste Vi vlasnik ( nije ostavinska za Vama , nego za pokojnom majkom , a ona više nije bila vlasnica kuće ), jednostavno nije pravno moguće ( da je kuća ostala u vlasništvu na majci, bila bih uvrštena u ostavinu ) . Ta poklonjena kuća će se rješavati u sudskom postupku po tužbi Vašeg brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska i tužba su odvojeni postupci. Vjerovatno će ostavinska koja se vodi kod  bilježnika biti prije završena nego sud, to je parnični postupak koji traje cca 2-3 godine do prvostupanjske presude.

Sporno među Vama je ta darovana kuća, i ona je predmet sudskog postupka, a ne ostavinskog, a sva navedena imovina će se rješavati u ostavinskom postupku.

Nema razloga da ostavinska bude stopirana, jedino ako netko od Vas braće počne osporavati u ostavinskom postupku ( neovisno o kući ) , da ima više prava jedan od drugoga na tu imovinu koja je predmet ostavine, tada bilježnik prekida ostavinu i šalje Vas u sudski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod Javnog bilježnika brat je inzistirao da darovana kuće uđe u ostavinsku masu, pa je bilježnik to proslijedio Sudu. On inzistira da se i kuća dijeli na pola. Ja sam očekivao da će njemu pripasti veći dio stana, zbog darovanja. Ne znam zašto bilježnik nije riješio bar nesporne pokretnine (novac na banci)? I koliko ću sad čekati Sud (14.2. je bila ostavinska kod jb)?

uređeno: od jimiST
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa na sudu ste zbog kuće, kuća nije predmet ostavinske , jeste li rekli bilježniku da ste na sudu zbog kuće ?                                             Kako je po tužbi pokrenut postupak treba biti pripremno ročište, pa glavna rasprava uz provođenje dokaza. Nema šta brat inzistirati da se kuća dijeli po pola, kada ste u sudskom postupku.

Vjerovatno je brat prigovarao i na još nešto, pa je bilježnik sve proslijedio sudu, i zato nije riješio sporne pokretnine , novac.                     Na Vaše pitanje koliko čete čekati sud , ako je 14.2. bila ostavinska nitko Vam ne može odgovoriti, može biti brzo za koji mjesec, a može pripremno ročište biti  i naredne godine, kako sam Vam napisao sudski postupci traju dosta dugo ( nema pravila ). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod JB su bili odvjetnici obiju strana, i prenio sam Vam što mi je rečeno. Od te rasprave i brat ima ključ od stana (kao nasljednik), ali ne izvršava obvezu plaćanja pola računa za stan i održavanje. Ne želi rentati stan. Zato meni ne odgovara da se ostavinska stopira dok se ne riješi njegova tužba, stan koji nasljeđujemo mi, uz njegove uvjete, postaje "teret". Po meni se ostavinska može riješiti, a brat nek' tuži...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada navodite da su kod JB na ostavinskoj bili odvjetnici obiju strana. Kako niste bili Vi, a trebali ste jer koliko vidim za Vas je to bitno, i niste to trebali prepustiti odvjetniku, i kako ste već prije pisali, ne brat nego znači odvjetnik brata je inzistirao da darovana kuća uđe u ostavinsku masu, na to je Vaš odvjetnik trebao prigovoriti , da ste na sudu po bratovoj tužbi radi kuće, i da se na ostavinskoj neovisno o sudu za kuću trebaju riješiti pokretnine, novac itd. Kako nije prigovorio, jer da ste bili Vi , onda bih trebali prigovoriti, i jasno da je bilježnik sve to proslijedio sudu. Morate imati na umu da je svakom odvjetniku, pa i Vašem u interesu da bude postupak i da traje, a moguće je i da su se prije rasprave odvjetnici i dogovorili, a kolega bilježnik ih je samo poslušao i sve poslao na sud, jer mu vjerovatno nije rečeno da ste za kuću već na sudu.

Vjerovatno će se ostavinska morati rješiti prije nego njegova tužba, jer kako ste prije naveli, tuženi ste Vi i Vaša pok. majka, dok je bila živa, ali njenom smrću ona više nije stranka u postupku, ide prekid postupka, dok nasljednici a to ste Vi i Vaš brat ne preuzmete postupak, a prije toga morate na ostavinskoj biti utvrđeni kao nasljednici, i onda dalje ide tužba, i to je logika da se ostavinska mora prije završiti.

Što se tiće računa za stan koje brat ne plaća, bitno je da računi za stan budu pola na Vas pola na brata, Vi svoj dio plačajte , a brat ako neće svoju polovicu plačati ide mu ovrha od izdavatelja računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije istina da se moj odvjetnik ponio kako mislite. Prema zapisniku, na raspravi je utvrđeno da smo brat i ja nasljednici, navedene nekretnine (stan, grobno mjesto) i pokretnine (novac po više osnova). Bratova odvjetnica je tražila da se darovana kuća uvrsti u ostavinu (i da je predmet spora između brata, pok. majke i mene), a moj odvjetnik se protivio (jer je nekretnina valjano otuđena).

Za razliku od mene, koji ne poznaje pravne cake, bilo je bolje da tu bude odvjetnik. A i ja živim van HR.

Nadam se da, ako brat  nastavi ne plaćati svoj dio računa, naše katastrofalno pravosuđe neće ovršiti mene, ili dug tretirati kao zajednički (računi su još na ime majke).

Hoću li sudski poziv za ostavinsku raspravu vidjeti kroz e-građanin, jer ova kod JB nije bila vidljiva?

uređeno: od jimiST
Ispravka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali bih vidjeti na e-građanin, a kako ste opunomočili  odvjetnika on će primiti poziv za ostavinsku, pa bih Vas trebao obavijestiti, neovisno o e-građanin.

Stan će se vjerovatno podijeliti na pola, jer je ostavina, a drugo je šta brat želi i da se darovana kuća dijeli na pola, stalno navodim to je odvojeni postupak , parnični postupak, i kuća nije predmet ostavine, on u parničnom postupku kao tužitelj treba dokazati svoje navode u tužbi, ako ih ne dokaže , biti će odbijen sa tužbom.

Što se tiće računa , prenesite račune sa pok. majke na sebe i brata, razdvojite račune po pola, kao što ste i nasljednici, Vi svoj dio plačajte, a brat ako neče ide na njegov dio ovrha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na osnovu kojeg dokumenta mogu prebaciti račune na naša imena? Imam Smrtni list majke i zapisnik sa ostavinske kod Javnog bilježnika.

Mene brine mogućnost da ostavinska rasprava bude stopirana do završetka tužbe (ukoliko sam dobro zapamtio čitajući zakone i to je opcija). 

uređeno: od jimiST
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa smrtnim listom i zapisnikom ostavinske odite kod izdavatelja računa i prenesite sa pok. majke na sebe i na brata, Vi i dalje samo  plačajte svoj dio.

Kako sam Vam napisao prije ne bi trebala ostavinska biti stopirana, jer sada je tužba u prekidu, jer majka je preminula, i trebaju se znati nasljednici i poslije se vodi spor s nasljednicima ( preminula osoba ne može biti stranka u postupku ) , a to sve treba ići poslije ostavinske.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija