Jump to content

Neprepisana nekretnina


Teva1

Preporučene objave

Lp...

Nakon smrti oca sestra i ja smo pozvane na ostavinsku raspravu,otac je posjedovao jednu nekretninu koju je nasljedio od majke kao sin jedinac.Medutim on nikad nije nekretninu upisao na svoje ime,tako da se ona u katastru vodi pod imenom moje bake i zbog toga otac na ostavinskoj ubiti nije imao nikakvu nekretninu.Mene zanima da li mi kao jedine nasljednice trebamo opozvati bakinu ostavinsku i na taj nacin se upisati kao vlasnice stana?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Teva1 je napisao:

Mene zanima da li mi kao jedine nasljednice trebamo opozvati bakinu ostavinsku i na taj nacin se upisati kao vlasnice stana?

Nikakav opoziv nije dopušten. 

Pozivom na broj Rješenja o nasljeđivanju iza umrlog oca podnesite sudu prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine koja se sastoji od izvanknjižne imovine utvrđene pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju iza umrle bake. 

Nakon što se donese dopunsko rješenje, isto će te uz prijedlog za upis zajedno sa rješenjem o nasljeđivanju iza umrle bake predati zemljišno knjižnom uredu na provedbu upisa prava vlasništva izravno na vas. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uredu.

Nas muci problem koji stoji iza svega toga,pa cu vas direktno pitati da li je to moguce.Dakle,moj otac ima dosta velik dug od kredita koji otplacuje,radi se o cirka 1800kn mj na jos 3g. i mi smo se pripremile na to da prihvatimo nasljedstvo i taj dug,medutim kad smo otkrile da stan nije prepisao na svoje ime stvar se promjenila,odgodile smo ostavinsku da se mozemo konzultirati o tom da li je moguce stan direktno sa bake prepisati na nas i na ostavinskoj se jednostavno odreci nasljedstva i samim tim svih tatinih dugova.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 24. 02. 2022. at 14:03, ivistipe je napisao:

Može se, na ostavinskoj iza oca odreći se nasljedstva i ne spominjati stan od bake kad već stoji na baku jer stan je pravno bakin

U trenutku smrti ostavitelja, nas­­ljednik stječe nas­­ljedno pravo i na ­nje­ga po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, te stječe prava i obveze, osim ako se ne odrekne svoga nas­­ljednog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 24. 02. 2022. at 14:03, ivistipe je napisao:

i ne spominjati stan od bake kad već stoji na baku jer stan je pravno bakin, a iza bake pokrenuti ostavinski postupak tu ste nasljednici bez uplitanja oca.

Međutim o konkretnoj imovini je već raspravljeno u ostavinskom postupku iza umrle bake. 

 

Na 23. 02. 2022. at 20:25, Teva1 je napisao:

nekretninu koju je nasljedio od majke kao sin jedinac.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam,samo sam ga potvrdila jer sam naivno mislila da osoba koja radi na opcinskom sudu zna o cemu prica.Igrom slucaja sam stupila u kontakt sa odvjetnicom koja radi na odjelu za uknjizbe i objasnila joj svoj slucaj sa nasljedstvom jer mi je trebala informacija kako to sve pokrenuti i koje papire trebamo skupiti.

Na moje iznenadenje ne trebamo skupiti nista,stan je na baku a posto ga otac tokom zivota nije upisao na sebe,iako je on jedini nasljednik,mi nemamo zasto pokretati postupak naknadno nadene imovine niti bakinu ostavinsku,jer umrla osoba ne moze nasljediti nista i samim tim moj umrli otac se ne moze naknadno upisivati na nista,nego sve papire vezane uz stan baku i nas 2 kao unuke,dostaviti opcinskom sudu za uknjizbu,a na tatinoj ostavinskoj se odreci svega i samim tim svih njegovih dugova, kredita i troskova javnog biljeznika i vodenog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Teva1 je napisao:

Na moje iznenadenje ne trebamo skupiti nista,stan je na baku a posto ga otac tokom zivota nije upisao na sebe,iako je on jedini nasljednik,mi nemamo zasto pokretati postupak naknadno nadene imovine niti bakinu ostavinsku,jer umrla osoba ne moze nasljediti nista i samim tim moj umrli otac se ne moze naknadno upisivati na nista,nego sve papire vezane uz stan baku i nas 2 kao unuke,dostaviti opcinskom sudu za uknjizbu

Idete pogrešnim putem jer će na opisani način prijedlog za upis biti odbijen i ne vidim što bi trenutno bio osnov upisa vašeg prava vlasništva. 

Postupak za naknadno pronađenu imovinu nije uperen da se konkretna imovina upisuje na vašeg oca jer je to u ovoj situaciji nedopušteno, dakle, vi kao očevi nasljednici trenutno nemate utvrđeni pravni temelj upisa, a koji možete ishoditi u vidu dopunskog rješenja o nasljeđivanju iza umrlog oca, i tek tad uz takvo rješenje i već postojeće rješenje o nasljeđivanju iza umrle bake možete ishoditi izravan upis na sebe. 

Nije mi jasan vaš odvjetnik sa prijedlogom da idete na upis bez utvrđenog osnova. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,ja nisam ni kontaktirala opcinski sud sa namjerom da napravim ista drugo nego sta mi je receno u mailu na moj upit,jednostavno sam htjela informaciju kako i gdje doc do papira koje moramo donest da bi pokrenuli sve to prije ostavinske.Medutim preusmjerena sam na referenticu u zemljisnoknjiznom odjelu koja je bila u drustvu odvjetnice opcinskog suda.

Evo sta su mi poslale u mailu nakon tel razgovora.

Gmail - Odgovor na upit(1).PDF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija