Jump to content

inspired by


900years&2hearts

Preporučene objave

Ovo bi moglo biti malo duže pa se unaprijed ispričavam.

Recimo da želite snimiti film/napraviti predstavu prema nekom istinitom događaju. Npr. želite snimiti film/napraviti predstavu o životnom putu Ante Gotovine, s naglaskom na domovinski rat i njegovu ulogu u ratu, ali osim rata film/predstava govori i o periodu u Legiji stranaca (period prije rata), te bijegu i suđenju u Haagu (period nakon rata).

Recimo da ste glavnu premisu filma/predstave istražili putem novinskih članaka (koji nisu autorski već samo prenose vijest).

Recimo da ste gledali neki dokumentarac o domovinskom ratu i svidjela vam se atmosfera i odlučili ste takvu atmosferu (koja se temelji na stvarnom događaju jer je dokumentarni film) uzeti za svoj film/predstavu u dijelu o kojem se govori o domovinskom ratu.

Recimo da ste čitali neku knjigu koja govori Haaškom tribunalu, a u njoj se spominje neka situacija ili lik, na temelju kojeg vi kreirate sličnu situaciju i sličan lik (ali ne i isti i do čega ste mogli doći i bez već postojeće knjige) kao sporedni u svojem filmu/predstavi.

Za opisanu situaciju:

1.ukoliko atmosfera vašeg uratka podsjeća na atmosferu nekog dokumentarnog djela, ili neki lik ili situacija podsjećana lik ili situaciju iz nekog dokumentarnog djela/knjige, može li autor knjige/dokumentarca tužiti (iako i vi i on govore o stvarnim događajima i ljudima)?

2.ukoliko sami napišete da je vaše djelo inspirirano dokumentarcem x, knjigom y, stvarnim događajem z, predstavom xyz, da li ste dužni tražiti dozvolu autora dokumentarca x, knjige y, predstave xyz za svoje djelo?

3.ukoliko navedete da vas je za vaše djelo inspirirao stvarni slučaj (domovinski rat i životni put Ante Gotovine), kao i dokumentarac x (za kreiranje atmosfere rata) i knjiga y (za kreiranje lika) i predstava xyz (za kreiranje događaja koji se dogodio), da li ste dužni što platiti autorima dokumentarca x, knjige y, predstave xyz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je lakše odgovoriti, probati ću ovako:

U Iranu se dogodilo da je čovjek bio u zatvoru zbog duga, a pri dopuštenom izlasku za vikend je našao novac. Novac je vratio vlasniku, pa je postao junak. Kada se ta priča htjela potvrditi, on nije mogao dokazati da se navedeni događaj ikada dogodio. Ta vijest je bila objevljena u medijima.

Mlada žena je išla na master class za film i kao svoj rad je počela raditi tu priču. Nakon dugog istraživanja, snimila je dokumentarni film o dotičnom čovjeku; prvo njegova priča o zatvoru, on priča, pa pokazuje gdje je pronašao novac i tako, a onda u drugom dijelu dokumentarca ona sama sa svojom ekipom pokušava naći ženu kojoj je ovaj navodno vratio novac. Ne uspije ju naći.

Nakon toga, poznati filmski redatelj (koji je držao masterclass ovoj mladoj ženi koja je snimila dokumentarac) piše scenarij i snima igrani film. U njegovom filmu čovjek je u zatvoru zbog duga, novac nađe njegova nova djevojka ali on ju nagovori da vrate zlatnike. Pošto je on u zatvoru zlatnike vrati njegova sestra, ali zato jer je on razgovarao s tom ženom koja ih je izgubila telefonski, i jer je rekao sestri da joj vrati. Nakon toga on postaje junak jer je kao zatvorenik s dugom vratio nađene zlatnike pa se za njegovu priču zainteresira javnost. Obećaju mu posao u javnoj službi alitamošnji uhljeb počne ispitivati istinitost priče, i ispadne da oni ne mogu dokazati da se to zaista dogodilo, a ženu kojoj su zlatnici vraćeni ne mogu pronaći jer se čini da je prevarantica.

E sad... Ova mlada šta je snimila dokumentarac je tužila ovog poznatog da je uzeo njeno djelo (iako se radi o stvarnom događaju). Moje pitanje je: da je poznati redatelj na svom filmu rekao da je njegov film inspiriran stvarnim događajem i dokumentarnim filmom od mlade žene,

a)da li bi ga ona mogla tužiti?

b)da li bi joj bio dužan što platiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 16. 05. 2022. u 13:45, 900years&2hearts je napisao:

)da li bi ga ona mogla tužiti?

b)da li bi joj bio dužan što platiti?

Ona je vlasnik dokumentarnog filma, - ishod istog je, nebitan.
Raditi Film, na osnovu tuđeg dokumentarnog filma koji ima svoje uporište u medijskim napisima, 
putem kojega je ista tragala i radila na dokumentarcu - je njeno iNTELEKTUALNO VLASNIŠTVO,
samo do razine - dokumentarnog filma.
---------
Preuzimanje dijelova snimljenog materijala - je kršenje Autorskog prava.
Ako se iz njezinog dokumentarnog filma ne preuzima ništa u smislu - snimka - fotografije,
popratne muzike..itd - ne zadire se u autorsko pravo.
Na osnovu jednog stvarnog događaja se može uraditi puno filmova, ali svaki ima svoj pristup, 
i ostale detalje - za primjer - Filmova o Isusu Kristu, ima jako puno - svaki obrađuje istu temu,
ali, iz svog kuta, pristupa - itd.
Ako sam vam bar nešto pomogao - evo, bit će mi drago.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani frenki, hvala na odgovoru. Ima smisla to što kažete, međutim, on je izgubio spor (u nekom iranskom prvom stupnju pretpostavljam), pa se žalio i sada su ponovno na sudu.

Nakon odgledanog njenog dokumentarca i njegovog igranog filma, mogu reći da u nijednom momentu nije korišten materijal iz njenog dokumentarca (snimka, fotografija, glazba, itd), osim u smislu same teme i glavnog lika (koji nisu izmišljeni od nje).

Mene je zanimalo da je on na svoj film stavio da je inspiriran stvarnim događajem i njenim dokumentarcem (koji je izašao prije njegovog filma), da li bi

-trebao njenu dozvolu da to stavi

-dugovao joj naknadu po nekoj osnovi

-izbjegao tužbu.

Čisto da li si je mogao skratiti muke suđenja samo da je napisao da je inspiriran njenim dokumentarcem ?

uređeno: od 900years&2hearts
ispravljanje greški u tipkanju
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 19. 05. 2022. u 11:56, 900years&2hearts je napisao:

Čisto da li si je mogao skratiti muke suđenja samo da je napisao da je inspiriran njenim dokumentarcem ?

Ovdje je rijeć o pohvali - odabrane teme. ( predpostavljam )
Suprotno od toga - nije u opće trebao ni spominjati njezin Dokumentarac - ne vidim, ni svrhu ni potrebu,
suprotno tome -  trebao je napisati da je Inspirisan - Događajem, koji ga je ponukao da uradi Film na tu temu., koliko znam,, događaj  nema vlasnika , već ima ućesnike.,i sl.
Stvarni događaj - u kojemu se opusuje određena Javna osoba, iz Političkog - Umjetničkog - Znanstvenog ili bilo kojeg drugog profila ličnosti - je podložan samo kritici - Javnosti i ,,Javnih kritičara, Stvaranju Filma
se može pristupiti iz više raznih kuteva,. ovisno koja je tema Autoru zanimljiva - privatni život ili..sl.
Ne mogu niti želim komentirati - SUĐENJE - Kako, zašto, itd.
-------
Vratimo se na pitanje - šta je Autorsko djelo i - zadiranje u isto.
Spomenuli ste , kao primjer našeg Generala -  (o istome -kao i kod večine poznatih ličnosti ) se može
uraditi, da ne kažem, bezbroj - Dokumentaraca - Filmova - napisati, članaka ili Knjiga.
Šta je kopiranje, a što je - ( kao što je jednom zgodom izjavio T.K. ) Kompilacija-  Kompiliranog.
Zabranjeno je objavljivati - Privatnu Dokumentaciju ili Fotografije, bez suglasnosti - Nasljednika, ili
nosioca prava na privatnu Dokumentaciju.
Dali je netko u Filmu, koristio već snimljene kadrove - fotografije - prepoznat će Autor istoga,
ili Osobe koje se bave tom tematikom - tada to riješavate sa Autorom djela iz kojega su određeni dijelovi
,,,posuđeni,, bez suglasnosti istoga - ishod takvog slučaja ovisi samo o volji Auotora od koga je dio preuzet
 bez njegove pisane suglasnosti.
Evo toliko - za dalje, postavi te konkretno pitanje pa čemo vidjeti, dali sam kompetentan dati ispravan
odgovor.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani frenki, hvala još jednom i šaljem jednu virtualnu pivu🍺

 

Kada je on radio svoj igrani film, pretpostavljam da je glavni lik kreirao prema onome što je ona istražila za svoj dokumentarac jer realno, sigurno je dokumentarac u kojem sudjeluje sam protagonist sadrži više informacija nego li medijski izvještaji o događaju. I zaista, njegov lik je sličan njenom, ali njen lik je stvaran pa normalno da sliče ako snimaju o istome. I sud je presudio u prvom stupnju da je plagijat (iako stvarno nisu identični). Znate kako je tonči huljić jednom rekao, postoji ograničen broj akorda i naravno da će se dogoditi da netko nekad slučajno te akorde posloži u istu liniju pa onda dobiješ pjesmu koja zvuči kao plagijat, a zapravo nije.😃

Stoga me zanimalo da se radi film po događaju x, a da neki lik podsjeća na lika iz dokumentarca ili knjige y (lik ne mora biti javna ličnost), da li bi to bilo podležno tužbi, i bi li imalo smisla pozvati se da je film inspiriran događajem x i dokumentarcem y da se izbjegne situacija ovog iranskog? Ako vas dobro shvaćam, odgovor je ne, ali bi li on prevenirao čitavu situaciju da je tako napravio i time njoj izbio argument da joj nije priznato štogod?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija