Jump to content

Stjecanje vlasništva dijela čestice 'građenjem'


Koolguy

Preporučene objave

Neobična situacija u kojoj sam ja tuženik. Tužitelj je sagradio brvnaru/baraku na čestici koja je tada bila "društveno vlasništvo". Tužitelj u tužbi navodi de je građevinu sagradio 1991 godine. Čekao je gotovo 30 godina te 2019 tužio mene. Ja sam u postupku povrata konfiscirane imovine tu česticu dobio u vlasništvo, 2006-te godine. Tužitelj se očito oslanja na činjenicu ukidanja društvenog vlasništva 8. listopada 1991. Svjedoci pak (u iskazima pred sudom) jasno iskazuju da je on tu baraku sagradio znatno ranije. Nakon što mi je čestica vraćena, pismeno sam izvijestio tog gospodina (?) o novim činjenicama i o potrebi da sklopimo sporazum o korištenju. Smatram se zakonitim vlasnikom barake. Tužba radi predaje u posjed nije uspjela jer je odvjetnica pogriješila te tužila suprugu tužitelja koja je izgubila spor, ali je ipak pred sudom (u privatnoj audijenciji sa sutkinjom) iskazala da ona ne koristi tu baraku. Situacija je dosta komplicirana, baraka je nekih 20 m2, legalizirana (2015) nakon naloga građevinske inspekcije o uklanjanju (2013). Moj odvjetnik je uzvratio protutužbom za predaju u posjed. Pitanje glasi: Može li on pod takvim okolnostima tražiti i/ili dobiti u vlasništvo baraku i dio čestice. Od suda prvog stupnja ne očekujem ništa jer se radi o malom mjestu gdje su još na snazi zakoni iz doba Otomanskog carstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Genijalna ideja medijski sveprisutne bivše HNS-ove ministrice o mogućnosti legalizacije nelegalno izgrađenog objekta na tuđem zemljištu je sada Vama izazvala popriličan problem. Bit će uistinu zanimljivo za vidjeti kako će sve skupa završiti. Onako, čisto teoretski gledano, pretpostavljam da ste na temelju podnesenog zahtjeva za povrat dobili parcelu natrag. Da je bila privedena namjeni, odnosno da je objekt izgrađen na njoj bio legalan, nazad je ne biste dobili. Stoga, ja bih tražio da se baraka izvoli maknuti s mojeg zemljišta, jer nije moja pošto je nisam ni mogao dobiti u povratu. To mi se čini najjednostavnijom solucijom. Sad, kako to izvesti pošto je u međuvremenu legalizirana...Preostaje izgleda samo sudski put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Graditelj je gradio na drustvenom dakle nije bio korisnik prava koristenja, po novom vlasnik. Znaci da je neposten graditelj. Apsurd jest da se nelegalan objrkt legalizira na tudjem. No u praksi vi ste duzni njemu prodati podkucnicu i dio zemljista za nuznu okucnicu, a ostalo je vase.

 Razlog je apsurdan, jedan Zakon o vlasnistvu,  utvrdjuje da je vlasnik apsolutni vladar, a onda zakon o legalizaciji nelegalno sagradjdnih nekretnina, legalizira ilegalno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se slozio sa ovim stavovima. Nema uporista u zakonu. Naime, zakon o legalizaciji izricito navodi da ne dira u vlasnicke odnose ni na koji nacin. Slovom zakona, ja sam vlasnik te barake (cije je zemljiste - njegova je i gradjevina). Medjutim, sudovi koji sude po zakonima iz turskog doba, odbijaju moju tuzbu za predaju u posjed. Izmisljaju sve moguce 'cake'. Tako je cuveni ZS iz Sl. Broda proglasio te gradjevine (ima ih vise, svi susjedi su iskoristili situaciju prije povrata) - lebdecima. Odnosno da ne diraju zemljiste. Fenomenalno i moguce jedino u Hrvatskoj.

 

Moje pitanje odnosi se na datum kad neposteni graditelj navodi kao datum gradnje. Godina 1991. Tocno kad je drustveno vlasnistvo ukinuto. Onda nastaje pravni vakum. Koji traje do kada??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnijeli ste zahtjev za povrat imovine u zakonskom roku. U postupku povrata je izašla komisija na teren te ste na temelju zapisnika dobili parcelu natrag jer nije postojao pravni razlog da je ne dobijete, jer je famozna baraka očigledno bila pravno nepostojeća i nebitna. Na temelju pravomoćnog rješenja ste se upisali u Gruntovnicu kao vlasnik, ali samo parcele. Da je tuđa baraka bila makar ucrtana u katastarski plan, parcelu ne biste dobili nazad zbog famozne privedenosti namjeni. Možda tek nakon dugogodišnje sudske parnice. Da ne širim priču o sumnjivim ucrtavanjima nepostojećih objekata samo kako bi se spriječio povrat imovine što se obavezno rješavalo na sudu. Sami ste sebi zakomplicirali život jer ste odlučili prisvojiti ilegalno izgrađen objekt, sa svim negativnim pravnim posljedicama koje iz toga proizlaze, umjesto da ste istog trena po pravomoćnosti rješenja o povratu ušli u posjed i poravnali ilegalnu građevinu. Nadobudnom ilegalnom graditelju bi tada eventualno preostalo da tuži državu koja Vam je izdala rješenje u skladu s kojim ste postupili. Za pobijanje pravomoćnog rješenja bi mu bilo prekasno jer nikad nije ni bio stranka u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija