Jump to content

Ugradnja klima uređaja na fasadu


Renat_J

Preporučene objave

Poštovani,

imam upit vezano za propise Grada Zagreba u odnosu na postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade.
Napravili smo grešku što nakon kuplje stana nismo provjerili s predstavnikom zgrade što i kako oko klime, i postavili smo vanjsku jedinicu na stranicu zgrade na kojoj još nije bilo niti jedne jedinice. To nije pročelje, ali s obzirom na to kako je zgrada postavljena, najviše je vidljivo iz prilazne ulice.
Već nakon par dana predstavnik stanara se žalio upravitelju zgrade Stambeni ZG i dobili smo od njih poziv na uklanjanje vanjske jedinice klima uređaja, pri čemu se pozivaju na Pravilnik o postavljanju antena, natpisa, zaštitnih naprava na izlozima, jarbola, reklama i reklamnih panoa na području Grada Zagreba.
Koliko sam uspjela naći, pavilnik je iz 2007 i zaista prema napisanom nismo smjeli postaviti vanjsku jedinicu na fasadu. Nakon toga je 2008. išla Odluka o komunalnom redu, pa Izmjena odluke o komunalnom redu prema kojima se klima-uređaji mogu "iznimno" postavljati tako da su vidljivi s javne površine. Ništa detaljnije od toga.

Možete li mi pojasniti što to na kraju znači? 
Pokušavamo izbjeći sukob s predstavnikom stanara, ali isto tako ni ne kuhati se u potkrovnom stanu. Koliko ja čitam, Stambeni ZG je izbacio praznu prijetnju jer nadležne službe Grada Zagreba s kojima se prijete (i to u smiješnom roku, nema šanse da unutar 7 dana dobijemo majstora koji će nam premjestiti klimu) nemaju zapravo u vlastitim aktima definirano što napraviti. Ili nije tako?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kad imate takvog pametnjakovića za predstavnika stanara, nije dobro. Mi u zgradi imamo tri "tipa" montaže klime. Prvi je na balkon i on bi trebao biti najbolji i jedini razumski prihvatljiv ( da ne kažem zakonski, jer ne znam). Drugi je na fasadu, gdje prolaznicima curi voda iz klime na glavu. Treći je također "balkonski", ali pri tome prolaznicima i opet curi voda po glavi jer postoje neodgovorni stanari kojima je teško staviti kantu pod klimu. I? Poanta cijele ove predugačke priče je da predstavnike stanara nije briga, u sve tri okolne zgrade. Ma u cijeloj ulici. Zato je ovaj Vaš pomalo "čudan". Ako pokušate malo zagrepsti ispod površine, ne bi trebalo biti previše čudno da u nekom drugom slučaju tolerira kršenje zakona, odnosno pravila se baš i ne drži kao pijan plota. Imali smo jednog takvog. Apsolutno poštenje kod takvih likova ne postoji. Uvijek je neka mućka u pozadini. Najbolji je predstavnik stanara kojeg nije briga. Čim počne previše filozofirati, znaš da nešto ne štima. Što se upravitelja zgrade tiče, možda samo žele da za izmještanje klime angažirate njihovu/rođini firmu? Imamo drugog upravitelja zgrade, ali na tu mafiju se više ne obaziremo. Uđi mi u stan bez sudskog naloga ako smiješ, da te vidim. Možete fasovati isključivo ako Vam natovare komunalnog redara na vrat. On je zadužen za poštivanje i provođenje komunalnog reda, a da svoj posao uistinu rade, zar bi po Zagrebu bio ovakav kaos s klimama? Obavite jedan prijateljski razgovor s komunalnim redarom u gradskoj četvrti. Raspitajte se, nije da se njemu baš baulja uokolo ako to može u startu riješiti pojašnjenjem što smijete, a što ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne želimo da ljudima kapa po glavi, to se rješava provođenjem cijevi do tla.

Samo se ne usudimo dati novce za to, pa da onda opet plaćamo i skidanje svega. Trenutno ne koristimo taj uređaj da nam nitko ne bi prigovarao za kapanje :)

STavljanje klime u balkon ne smatram razumskim rješenjem s obzirom na to da balkon time prestaje biti upotrebljiv kad je klima uključena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada smo proučavali odredbe komunalnog reda po tom pitanju prije desetak godina, samo takva izvedba je osiguravala u potpunosti miran san, bez potrebe da ikoga dodatno konzultiramo ili da se bavimo laičkim razglabanjem o tome što je zakonodavac htio reći u svojoj prevelikoj mudrosti. Zato nam je i klima montirana na balkonu, kad smo već imali takvu mogućnost. Sve ostalo je bilo više ili manje upitno, i kompliciranije za montažu. Bušenje fasade. Vidi li se klima s ulice ili se ne vidi. Ovisno o oku promatrača i interpretaciji. Sami sebi bespotrebno radite probleme. I da, biljke su na tom balkonu sve žive i zdrave, dapače, sviđa im se više nego balkon kojeg cijelo poslijepodne prži sunce. Ne pada nam na pamet izlaziti i na jedan od balkona dok klima radi, jer, logično je, postoji razlog zašto smo je uključili. Ispijanje kave usred ljeta  na svježem zraku s temperaturama iznad 30 stupnjeva teško da se može nazvati nekim velikim užitkom, pržilo sunce ili ne, a svakako ne vrijedi konflikta s više nego upitno dobronamjernim likovima i institucijama. Dovoljno je da se netko zainati, a izgleda da se u Vašem slučaju ozbiljno zainatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija