Jump to content

oslobađanje od parničnih troškova


kona2

Preporučene objave

Poštovani, imam zamolbu ukoliko mi tko može pomoći.

Naime, još 2016. zbog ranije raskinutog Ugovora ugovaratelj mi je ovrhom na poslovnom računu naplatio 30 000 kn. Obzirom da je ugovor prekinut jer ugovaratelj nije ispoštivao sve ugovorene stavke, na prijedlog odvjetnika krećemo u postupak. Da ne duljim, u zadnjem Rješenju Visokog trgovačkog suda stoji da moramo platiti sve troškove ugovaratelja ( 16 800 kn)., te ne znam koliko će biti troškovi moga odvjetnika. Obzirom da je suprug, na kome se tada i vodila firma (kafić), u mirovini, te je dobio prošle godine status HRVI za stalno, ima li neka prava obzirom na status'U zakonu sam pročitala da se  među ostalim pravima prizna i pravo na  oslobođenje od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi?

Molim pomoć jer suprug je u mirovini koja iznosi 3.600 kn  te nam je ovaj iznos strašno visok!

uređeno: od kona2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , kona2 je napisao:

U zakonu sam pročitala da se  među ostalim pravima prizna i pravo na  oslobođenje od plaćanja sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi?

Tako je, ali to nisu parnični troškovi prema Zakonu o parničnom postupku, a koje ste dužni podmiriti protivnoj strani, kao i svom punomoćniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu čl. 172 ZPP-a oslobođenje od plaćanja troškova postupka obuhvaća oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi i oslobođenje od polaganja predujma za troškove svjedoka, vještaka, uviđaja i sudskih oglasa. Dakle, oslobođenje se može odnositi isključivo na plaćanje pristojbi i predujmljivanje troškova vezanih uz dokazni postupak ali stranka koja izgubi u parnici ne može biti oslobođena obveze da svojem protivniku naknadi trošak parničnog postupka temeljem odredbi čl. 154 st. 3 ZPP-a, eventualno ih utvrditi djelomično ili da svaka stranka snosi svoje troškove ali to ovisi o uspjehu u parnici.

Što se tiče sudskih pristojbi mogao bi se kao HRVI pozvati na čl. 11 st. 5 Zakona o sudskim pristojbama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija