Jump to content

Prodaja zemljišta


Ana_1234

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Nadoovezujem se sa pitanjem na ovu temu. Dakle radi se o poljoprivrednom zemljištu koje obrađujem 17 godina i zemlja je upisana na moju ARKOD česticu, te prolazi između parcela u mojem vlasništvu, k tome ako netko drugi kupi nemam pristup mojoj drugoj parceli, imam li tada pravo prvokupa? Naime, radi se o zemljištu koje ima prilaz samo kroz dvorište građevinskog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , imihalj je napisao:

Ako osoba nudi imovinu na prodaju, bilo pokretnu ili nepokretnu, a na nju utječe pravo prvokupa, osoba koja posjeduje to pravo prednost će steći. To, unatoč činjenici da postoji treća strana zainteresirana za isto dobro.

Samo to pravo treba imati zakonski ili osnovano nekim pravnim poslom. Kako temeljem zakona u određenim slučajevima može postojati u korist RH i JLS, ako postvljač pitanja nema isto pravo osnovano nikakovim pravnim poslom onda nema pravo prvokupa ili preče kupnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio, to što 17 godina obrađujem zemlju da ne ostane zapuštenu i što sam postavio 6 plastenika sa kompletnom infrastrukturom (ukopane cijevi za zalijevanja istih), nije nikakva osnova za prvokup? Dakle ja bih nakon toliko godina obrađivanja zemlje i dovođenja u red (jer radi se o ekološkoj proizvodnji), samo jednostavno pustiti nekome? Nekako baš nisam uvjeren da bih trebao odustati od borbe. Ako nitko drugi trebalo bi ministarstvo poljoprivrede stati na moju stranu. Ako uistinu izgubim spor, odnosno borbu za prvokup, onda nam je država u banani i nije čudo da ljudi odlaze iz države. A pokušat ću se pozvati i na UHVDR I HVIDRA jer od zemlje živimo ja i moja obitelj i od toga nam ovisi egzistencija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hajdemo se maknuti od države u banani i HVIDRA-e i UHVDR-e jer ako ćemo biti realni svjesno obrađujete nečije tuđe vlasništvo. Da odmah budemo jasni, nitko sretniji od mene ako uspijete otkupiti tu zemlju međutim, ipak postoje nekakova pravila. Dakle, u ovome slučaju vlasništvo možete steći na dva načina, dosjelošću za što vam treba određen vremenski rok (20 godina) i barem poštenje. Pošto nemate ni jedno a niti drugo (za barem pošteni posjed ne bi trebali znati ili s obzirom na okolnosti imati dovoljno razloga posumnjati da vam ne pripada prvo na posjed) to ćete teško dokazati. Drugo, možete steći vlasništvo kupoprodajom no kako već napisah to što vi obrađujete zemlju ne daje vam nikakovo pravo na prvokup jer je isto jasno zakonski određeno. Dakle, možete eventualno ponuditi najpovoljniju cijenu. I za to nije kriva ni država a niti će vam gore spomenute udruge nešto posebno moći pomoći. A sigurno one neće zbog radi toga podići šator na nekom trgu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"A sigurno neće zbog radi toga podići šator na nekom trgu."

Ma naravno da neću, a i spominjanje države i udruga je bilo u afektu. Shvatio sam da mi preostaje jedino ljudski razgovarati sa mogućim kupcima koji su, obmanuti stvarnim stanjem zemljišta, rezervirali kupnju kod agencije. U stvari, već smo razgovarali, ostaje nam čekati njihov odgovor na naš prijedlog nagodbe o podjeli kupnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 27. 02. 2023. u 17:29, Borbena7 je napisao:

Ne, nema takvu obvezu.

Poštovani,

hvala na odgovoru, zaboravila sam napisati da se gospodarska zgrada nalazi na obje parcele, te prilikom prodaje nisam obaviještena iako je zgrada pola na mojoj parceli pola na prodanoj parceli. Znači prodalo se iako dijelimo gospodarsku zgradu bez da me itko obavijestio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija