Jump to content

Stanarsko pravo i poplava u stanu zbog starih cijevi


ina-rina

Preporučene objave

Molim Vas,

Ne znam jesam li odabrala pod pravu temu

Situacija je sljedeća 

Živim u prizemlju. Pukla je cjev od kanalizacije,pola stana mi je danima bilo u fekalijama i mokraći. Sama nisam stigla vodu skupljati. Glavni ventil od vode nije se mogao zatvoriti jer je dotrajao. Oštećeni su mi štokovi donji dio vrata. Dio laminata u sobi. Cjeli stan treba dezinficirati. Majstor kaže da je njegova obaveza stavit pločice koje je razbio. Za ostalo da se dogovorim sa predstavnikom stanara sa kojim nije moguće normalno razgovarati. Ja pričuvu redovno plaćam koja iznosi malo manje od 70 eura. Koja su moja prava i kome se obratiti za otklanjanje štete. Ni upravitelj nije zainteresiran za rješavanje problema kojih ima jako puno u cijeloj zgradi .

Imam i video i fotografije 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , ina-rina je napisao:

Glavni ventil od vode nije se mogao zatvoriti jer je dotrajao.

Mislite li na protupovratni ventil za kanalizaciju ili doista na glavni ventil vode jer u tom slučaju su dva štetna događaja?

Glavni ventil vode troškovno ide iz pričuve i zamjena svih ventila vertikale (svih stanova) financira se iz pričuve te se radi toga voda centralno zatvara za čitavu zgradu.

Za protupovratni ventil kanalizacije ovisi kako je i gdje ugrađen - iako štiti čitavu zgradu, u pravilu se postavlja na instalacije stana u prizemlju ili prvom katu i taj je stan zadužen za njegovo održavanje/čiščenje.

Koji je bio razlog pucanja cijevi kanalizacije?

Ima li zgrada osiguranje? Naime, po zakonu postoji obveza osiguranjanja zgrade iz kojega se štošta da naplatiti - više informacija mora imati predstavnik ili upravitelj. 

Pretpostavljam da vi nemate stan osiguran? 

Da li su prilikom puknuća kontaktirane hitne intervencije i temeljem koje osnove? Npr. predstavnik je zvao hitne int, koje pripadaju firmi upravitelja ili nekako drugačije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, ina-rina je napisao:

Glavi ventil je vani u

Glavni ventil čega - vode ili kanalizacije? 

prije 10 minuta, ina-rina je napisao:

Ja sam zvala upravitelja a on majstora.

To je u redu i plaća se iz pričuve.

prije 11 minuta, ina-rina je napisao:

Zgrada je osigurana preko Viner osig.

Prijavite štetu s fotografijama i točnim opisom na osiguranje (potreban vam je broj police). To bi trebao napraviti predstavnik stanara, ali ako se oglušuje ne dajte se smesti i "gurajte" sami.

Ako je do štete došlo uslijed cijevi koje pripadaju zgradi, a zatim i zbog ventila koji se odnosi na čitavu zgradu ili je vaš glavni ventil, popravak se financira iz pričuve, odnosno iz osiguranja, ovisno kakvo je pokriće ugovoreno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija