Jump to content

Vjetar uništio krov novogradnje


Ivan994

Preporučene objave

U nedavnom nevremenu u Zagrebu vjetar mi je odnio krov u potpunosti. Čitava drvena konstrukcija i ogroman dio limenog krova završilo mi je u dvorištu te uništilo ogradu, čak je i dimnjak otpao.Samo pukom srećom nitko nije stradao. U stan sam uselio prije par mjeseci, a zgrada je dovršena u ožujku ove godine. Sve zgrade oko nas su u potpuno dobrom stanje, bez ikakvih oštećenja. Da stvar bude još gora, nakon naknadne kiše voda mi je procurila u stan iako živim u prizemlju (zgrada je na 3 kata).
Zanima me postoje li neki zakonski propisi za krovove u Hrvatskoj, koje bi nalete vjetra krvo morao izdržati i slično? Po meni je očito došlo do propusta kad se gradilo, štedilo se na opremi ili je netko bio neoprezan. Nevrijeme je bilo jako, ali činjenica da ostale zgrade i kuće oko nas nemaju oštećenja govori da se nešto pogrešno napravilo.
Bilo kakav savjet u ovom trenutku je dobro došao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 21. 07. 2023. u 22:58, Ivan994 je napisao:

Zanima me postoje li neki zakonski propisi za krovove u Hrvatskoj, koje bi nalete vjetra krvo morao izdržati i slično?

Dio Glavnog projekta, Građevinskog projekta konstrukcije u Tehničkom bi opisu morao imati definiciju vjetrovne zone (u pravilu se ne projektira za više od 25m/s).

HRN EN 1991-1-4:2012 - Eurokod 1: Djelovanja na konstrukcije -- Dio 1-4: Opća djelovanja -- Djelovanja vjetra

HRN EN 1991-1-4:2012/NA:2012 - Eurokod 1: Djelovanja na konstrukcije -- Dio 1-4: Opća djelovanja -- Djelovanja vjetra -- Nacionalni dodatak

HRN EN 1991-1-4:2012/Ispr.1:2021 - Eurokod 1: Djelovanja na konstrukcije -- Dio 1-4: Opća djelovanja -- Djelovanja vjetra

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija