Jump to content

Godišnji odmor u kompenzaciju


mikica1

Preporučene objave

Poštovani,  u pitanju je velika državna firma i odnos prema djelatnicima koji rade u smjenama u turnusu (12/24, 12/48) te imaju početkom godine sastavljen raspored rada za cijelu godinu ( 5 smjena)

Po tom rasporedu svaka smjena ima predviđene mjesece kada može biti na godišnjem odmoru, osim u slučaju da je netko iz druge smjene, koji radi na istom radnom mjestu, otišao na bolovanje,.

Tada se usmeno naloži djelatniku koji bi trebao ići na godišnji da ne može ići i puno puta (ako su npr dva djelatnika koji rade isti posao na bolovanju) se  radi 12/ 24, 12/24 dok se netko od te dvojice ne vrati sa bolovanja.

Prekovremeni rad koji se ostvari takvim načinom rada,  se ne isplaćuje ( dva puta kroz godinu se djelatniku  isplate prekovremeni sati) nego ide u kompenzaciju i to u omjeru 1:1 a ne 1:1,5

Međutim moje pitanje se prvenstveno odnosi na  godišnjeg odmora na koji djelatnik nije mogao otići jer mu je kolega na bolovanju. Taj godišnji  propada, ne može se iskoristiti u drugo vrijeme ( jer to nije po rasporedu a on se napravi početkom godine za 5 smjena) nego ide u kompenzaciju, koja se koristi  kad poslodavac odluči, nikako djelatnik.

 

Je li to po Zakonu i što mogu djelatnici poduzeti, jer im Sindikati očito spavaju

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Znači, imas po rasporedu godišnji odmor, međutim ne možeš ić jer je kolega bolestan. Ne možeš ići ni poslije jer je tada po rasporedu za godišnji odmor neki drugi kolega. Taj neiskorišteni godišnji se ne isplaćuje nego se prebacuje u kompenzaciju u omjeru 1:1. Kad se radi remont onda oni koji imaju kompenzaciju ostanu doma, drugi dolaze raditi u jutarnju smjenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija