Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva - kako?


Krov

Preporučene objave

Ljubazno molim one koji imaju iskustva s tom tematikom za pomoć.

Supruga i ja u suvlasničkoj smo zajednici kuće s još 2 suvlasnika, dakle  4 suvlasnika svatko po 1/4 idealnog vlasništva.

Supruga i ja željeli bismo isplatiti ovu dvojicu suvlasnika kako bismo preuzeli kuću u svoje vlasništvo svatko popola.

Čitajući o toj temi pitam se koji bi bio najjeftiniji oblik razvrgnuća, najjednostavniji i najpovoljniji za nas. Sve pod pretpostavkom da 2 spomenuta suvlasnika pristaju na isplatu.

Spominje se čak i da se ne plaća porez pritom. Da li je to stvarno tako i koji su koraci u cijeloj proceduri do konačnog stjecanja vlasništva.

Hvala lijepa na pomoći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvrgnuće isplatom u biti provodi sud u izvanparničnom postupku kada nema suglasnosti suvlasnika oko razvrgnuća ili načina istog te u ovom slučaju mora postojati osobito ozbiljan razlog, ili ako suvlasnici koji zahtjevaju razvrgnuće isplatom imaju 9/10 ne mora postojati isti.

prije 4 sati , Krov je napisao:

Sve pod pretpostavkom da 2 spomenuta suvlasnika pristaju na isplatu

Ako pristaju na isplatu to je običan pravni posao kupoprodaje (dijela) nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na vašem odgovoru...još potpitanje, ukoliko ne žele prodati ostaje etažiranje odnosno podjela kojom se definira što je čije. Da li u tom sluučaju mi kao suvlasnici sastavljamo neki diobeni ugovor-sporazum sa definicijom što je čije a što je zajedničko pa onda takav dokument predajemo u ZK ili još nešto ima u proceduri? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste u svom upitu spomenuli od koliko se stanova kuća sastoji, no, taj podatak nije od presudne važnosti ako u zgradi postoje barem dva stana a što je preduvjet za postupak etažiranja. Bitan zahtjev je da je zgrada zakonita, te da postoji međusobna pisana suglasnost suvlasnika načinu podjele nekretnine.

Uostalom, možete se sami informirati o toj materijii koja je obrađena u poglavlju IV Vlasništvo posebnih dijelova nekretnine, odjeljci 1. i 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Prethodno je potrebno izraditi plan posebnih dijelova nekretnine (plan etažiranja) u kojem se prije svega definiraju samostalne uporabne cjeline i zajednički dijelovi nekretnine. U praksi plan etažiranja najčešće izrađuju ovlašteni sudski vještaci ili procjenitelji tehničke struke, ovlašteni arhitekti ili ovlašteni inženjeri građevinarstva. Uz prilog plana etažiranja i dokaza o zakonitom statusu zgrade nadležnom tijelu graditeljstva podnosi se zahtjev za izdavanje potvrde sukladno odredbama članka 71. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. 

S potvrdom o samostalnim uporabnim cjelinama i međuvlasničkim ugovorom možeti predati u gruntovnici zahtjev za uknjižbu etažnog vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Podižem temu da ne otvaram novu: brat i ja smo naslijedili nekretninu nakon smrti majke, na kojoj smo suvlasnici, svaki u 1/2 vlasništva. Nekretnina je u naravi kuća katnica, u prizemlju je stan i terasa, te stan na katu sa svojom terasom. Oba su jednake kvadrature, osim što je jedan trenutno neuseljiv zbog lošeg stanja.  Osim navedenog, oko kuće je zemljište odnosno vrt i dvorište te prolaz. Kako se nismo mogli dogovoriti oko podjele nekretnine, pokrenut je vanparnični postupak razvrgnuća suvlasništva te je vještak u postupku izašao na teren, napravio uvid te donio zaključak da se kuća može jednostavno podijeliti, geometrijski, na donji i gornji dio, plus okućnica na pola. Kuća ima uredne dokumente, sve je pravno u redu. Kontaktirana sam od sestrinog odvjetnika da se izjasnim koji dio želim, ali sad me traže da se izjasnim konkretno kako bih ja to podijelila. Zar ne određuje to etažni elaborat i stručnjak koji je nadležan? 

Druga stavka je da onaj tko uzme useljivi stan bi trebao financijski nadoknaditi onog tko uzme neuseljivi, koji je tek potrebno adaptirati, tako je i vještak napisao. Suprotna strana se zalaže da ja uzmem neuseljivi dio ali da se odreknem da me zato financijski nadoknade, što odbijam, kad već pristajem na lošiji dio. 

Što je za očekivati u postupku?  Kako trebam odgovoriti? 

Imam osjećaj da suprotna strana pokušava zgrabiti što je više moguće i da im ja to što prije potpišem - meni je stalo da se postupak što prije završi ali ne pristajem na ustupke, jer je sve vrlo jednostavno djeljivo na pola. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija