Jump to content

Zapušteno poljoprivredno zemljište


Kresoo55

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Situacija je sljedeća i mislim da sam shvatio to kako treba samo bih molio potvrdu i poneki komentar na to.

 

Oko naše kuće imamo jako puno poljoprivrednog zemljišta koje je zaraslo. Svake godine to zemljište malo pomalo krčimo i privodimo poljoprivrednoj proizvodnji. Nismo OPG niti planiramo biti. Drva koja usput ispilamo služe nam kao ogrjev. To isto drvo se ne transportira po javnim prometnicama te smatram da za isto ne bi trebala popratnica. Isto tako drva se ne prodavaju. 

Može li nas itko kaznit u ovakvim slučajevima? U zadnje vrijeme šumari snimaju dronovima, te dolaze oko nas sa policijom te želimo biti na miru što se toga tiče. Jedino što npr ja nemam je tečaj rukovanja motornom pilom, ali ostali članovi obitelji imaju.

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , kira je napisao:

Izvoznica,.

Zove se teretni list tj. popratnica (doslovno tako i piše na istoj, popratnica) a sam izgled za određene vrste drva (oblo, prostorno ili ostale šumske proizvode) određuje pravilnik izveden iz Zakona o šumama.

Dana 26. 11. 2023. u 4:10, Kresoo55 je napisao:

Može li nas itko kaznit u ovakvim slučajevima?

Da se ne bi iznenadili, Zakon o šumama propisuje da se doznaka stabala (označavanje za sječu) vrši u šumama i šumskom zemljištu. Dakle, to ne vrijedi za poljoprivredna zemljišta. Međutim zakon isto tako propisuje i da "drvni šumski proizvodi i drvo posječeno izvan šume mogu se transportirati samo ako su propisano obilježeni i ako je za njih izdan propisani teretni list (popratnica)". A transport objašnjava kao otpremu, prijevoz i pohranu. Ne spominje nikakove ceste odeređeno. Znam da zvući pomalo bzvze ako je prijevoz "prtenjakom" par km od kuće, ali tako je propisano, kao i novčanu kaznu od 10-20 tisuća kn za transport bez izdanog propisanog teretnog lista..

Btw, za rukovanje motorkom vas vjerovatno nitko neće išta pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Kresoo55 je napisao:

Mogu li npr pripremiti prvo drva na zemljištu i kad vidim koliko toga ima po nju ili?

U biti bi ovako trebali i napraviti jer popratnica vrijedi 24 h od izdavanja.

A koliko košta, to vam ja točno ne bih znao reći, računa se po količini drveta x nekakova cijena. To bi možda bilo najbolje da pitate "šumare" kad se već motaju unaokolo a bilo bi oportuno upitati i da li vam baš treba popratnica za tih nekoliko metara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija