Jump to content

Koja su prava vlasnika nekretnine koji trpe pravo služnosti?


sssunceee

Preporučene objave

ima li vlasnik nekretnine pravo tražiti naknadu za korištenje služnosti?

S obzirom da kod prava služnosti vlasnik nekretnine na kojoj je zabilježena služnost trpi štetu umanjenja vrijednosti nekretnine kod prodaje, prolazak kroz dio dvorišta u svako doba dana/noći potpuno nepoznatih ljudi nije ugodno, ne može ograditi svoju nekretninu u dijelu koji ima pravo služnosti, plaća komunalnu, vodnu i ostale naknade i za taj dio vlasništva koji ne može slobodno koristiti i još dosta toga.

Kakva prava, osim obaveza, ima vlasnik nekretnine da mu život u vlastitom prostoru za koji plaća sve namete bude prihvatljivo ugodan?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sssunceee je napisao:

Kakva prava, osim obaveza, ima vlasnik nekretnine da mu život u vlastitom prostoru za koji plaća sve namete bude prihvatljivo ugodan?

Nužni prolaz se osniva u korist određene nekretnine kao služnost prava staze, progona stoke, kolnika, ili svega zajedno, vodeći računa o potrebama povlasne nekretnine i o tome da poslužno zemljište bude što manje opterećeno.

Sud će svojom odlukom kojom osniva nužni prolaz odrediti obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva taj prolaz da vlasniku poslužne nekretnine plati punu novčanu naknadu za sve što će on trpjeti i biti oštećen, koja ne može biti manja od one na koju bi on imao pravo da se u interesu Republike Hrvatske provodi izvlaštenje, te će osnutak nužnoga prolaza uvjetovati potpunom isplatom te naknade, ako su se stranke glede naknade nisu drukčije sporazumjele.

Ne znam jeste li kuću kupili/naslijedili već opterećnu ovom stvarnom služnošću - što piše u odluci suda kojom se služnost osnovana? Je li ikad (prije negoli ste vi postali vlasnik) isplaćena kakva naknada?

Osobe, odnosno nekretnina, u čiju je korist služnost ugovorena, pri izvršavanju svojih ovlasti moraju postupati obzirno, tako da što manje opterećuju poslužnu stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , lawbydesign je napisao:

Ne znam jeste li kuću kupili/naslijedili već opterećnu ovom stvarnom služnošću - što piše u odluci suda kojom se služnost osnovana? Je li ikad (prije negoli ste vi postali vlasnik) isplaćena kakva naknada?

Upravo nasljeđujemo. Nikad nije isplaćena nikakva naknada niti ju je sud odredio 2002. godine kad je dao nakon sudskih sporova pravo služnosti dvjema osobama od cca 14 onih koji su tražili pravo služnosti.

Radi se o prolazu kroz dvorište od 1,2 m širine za brži dolazak do mora. Svi imaju normalni ulaz/izlaz u svoja dvorišta s normalne asfaltirane ceste, i normalnu cestu do mora. Kroz naše dvorište im je bliže do mora. Max 120 metara najudaljenijem bi bilo bliže da koristi prolaz kroz naše dvorište do mora. Nekima ni nema nikakve razlike u udaljenosti do mora. Možda im je čak i dalje preko našeg dvorišta. Naprosto su htjeli biti komotni. Dvoje su stari vlasnici i ostvarili su pravo služnosti i upisani su u vlasnički list. Ostali nisu dobili presudu za služnost jer su kasnije kupili nekretnine. 

Svo ovo vrijeme nisu mirno koristili poslužnost na nekretnini. Vlasnik nekretnine je zatvorio prolaz, oni bi ga nasilno srušili ili pokrenuli ovrhu pa srušili. Svih 21 godinu koliko traje spor + 2 godine kad je pokrenut.

Nismo u ničem od toga sudjelovali. Ovih mjeseci bi trebali nasiljediti nekretninu.

Ako je prolaz za služnost otvoren mi ne možemo uvesti auto u dvorište koje je vrlo malo kako to i je često po moru. I sad kad je zatvoreno za prolaz jedva se možemo parkirati. Auto je malim dijelom na cesti i sada. U dvorištu ne možete zatvoriti ogradu ni zaobići auto.

Trenutno je za služnost zapriječen prolaz zidom koji je napravio pokojnik. Kad oni ovrhom (koja je navodno opet pokrenuta) opet otvore prolaz, a mi se i inače moramo parkirati djelomično na cesti, za očekivati je "češanja" o auto sa ljetnim rekvizitima vlasnika nekretnina i njihovih gostiju. Osim toga, da bi ušli u to malo dvorište, moramo kroz usku ulicu koja je jedva prolaz za jedan auto voziti u rikverc 70 metara do nekretnine.

Za razliku od osoba koje su ostvarile pravo služnost na štetu te nekretnine, ova nekretnina doista ima problem s ulazom i prilazom automobilom. Sve je komplicirano i bez služnosti, a obje osobe koje ostvaruju pravo služnosti imaju najnormalniju alternativu. Alternativu za poželjeti u odnosu na naš problem.

Želimo ju prodati i naravno da pravo služnosti ruši cijenu, a kuća je 75 metara udaljena od mora. 

Da li imamo pravo tražiti da sudjeluju u plaćanju naknada za taj prolaz i da li su ga dužni platiti pravo od trenutka presude? Neobično je da imaju prava a nikakvih obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sssunceee je napisao:

Neobično je da imaju prava a nikakvih obveza.

Obveza je ovisila o tužbenom zahtjevu i mogućoj pasivnosti tuženika. Moguće je da je tražena klasična služnost puta, jer da je tražen nužni prolaz onda je sud temeljem odredbi ZVDSP-a dužan odrediti da se vlasniku poslužne nekretnine plati puni iznos naknade za sve što će on trpjeti i biti oštećen.

Što se tiče nekakovog rješenja, ako je ovako kako navodite, moguće je tražiti od suda da se služnost ukine ako utvrdi da postoji drugi prikladniji prolaz, drugi jednako prikladan prolaz ili pak jednako prikladan javni prolaz a sve temeljem čl. 242 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija