Jump to content

povrat poreza za rad uz mirovinu ( DVO, PS ...)


volim učiti

Preporučene objave

                 U mirovini sam već dvije godine ( mirovina po posebnom zakonu DVO PS ...) Zaposlen sam kod poslodavca na ugovor o djelu ( svaki mjesec se potpisuje novi ugovor za odrađeni posao). Kako je mirovina veća od osobnog odbitka  ( 530,90 EUR)  HZMO uzima poreznu osnovicu od 10 %, a od tako dobivenog iznosa se obračunava stopa prireza ( Zagreb 18 %) te se dobije određeni iznos poreza i prireza. Poslodavac kod kojega radim na ugovor za cjelokupni iznos obračunava porez od 20 %  na neto primanje ( tako je propisano po zakonodavcu). 

               Nadalje sve se navedeno vidi kod porezne uprave  kao mirovina i rad kod poslodavca.  Nadalje poznato mi je da će porezna uprava obračunati povrat poreza  koji je preplaćen ( 10 %). Pitanje je koje me zaokuplja ako se vrati porez koji je preplaćen, što se dešava s prirezom. Kako se on obračunava ili vrši povrat.  ( primjer. porez je bio 60 EUR i prirez 10,80 EUR ukupno 70,80 EUR.  Ako se vrati povrat poreza od 30 EUR što se dešava s prirezom?)   

              Ovo pitanje je možda još aktualno ove godine , dok kod iduće godine biti će bitno jednostavnije jer više neće biti tog prireza posebno iskazanog. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 07. 12. 2023. u 19:42, volim učiti je napisao:

  Kako je mirovina veća od osobnog odbitka  ( 530,90 EUR)  HZMO uzima poreznu osnovicu od 10 %, 

               Nadalje  ( primjer. porez je bio 60 EUR i prirez 10,80 EUR ukupno 70,80 EUR.  Ako se vrati povrat poreza od 30 EUR što se dešava s prirezom?)   

              Ovo pitanje je možda još aktualno ove godine , dok kod iduće godine biti će bitno jednostavnije jer više neće biti tog prireza posebno iskazanog. 

Ako je mirovna veća onda nema ni povrata poreza.

Vratili bi prireza za 30 eura.

Bit će aktualno i sljedeće godine jer se obračun poreza i prireza vrši za godinu unazad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija