Jump to content

Njegovatelijca u Austriji- dvostruko oporazivanje


Lena2

Preporučene objave

Postovani,

sljedeca situacija: 

mama radi u Austriji kao samostalna njegovateljica i nedavno je predala dobrovoljno porez u Hrvatskoj. Sad joj je doslo privremeno porezno rijesenje i dosta velike svote koje mora platiti za unazad 5 godina.. Sad pitanje: u Austriji ona ne mora placati porez jer je zarada ispod 11.000 EUR godisnje. Zasto mora u Hrvatskoj placati? 

Vrijedi li se protiv toga pubuniti i ako da, kako? Culi smo da su se neke njegovatelijce pobunila i da su im prigovori uvazeni. Sto da radimo? 

Zar ne postoji i ugovor izmedu Hrvatske i Austrije u kojem pise da se samostalan rad se oporezuju u drzavi u kojoj se izvodi? Jer on radi samo u Austriji, ne u Hrvatskoj kao njegovateljica. 

Moze li itko pomoci? Mozemo se samo boriti protiv toga ili nam treba odvjetnik?

Puno hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki osoba na svijetu mora bit negdje porezni rezident. Mama je rezident u Hrvatskoj i sukladno tome njen svjetski dohodak se oporezuje u Hrvatskoj. Ugovor s Austrijom je takav da daje za pravo Hrvatskoj oporezivati dohodak koji je ostvaren u Austriji. Da je nešto poreza plaćeno gore, taj porez bi bio uračunat u poreznu obvezu kod nas, ali kako nema naplaćenog poreza onda sav dohodak predstavlja oporezivu osnovicu. 

Možete se boriti protiv toga, ali uspjeh je dvojben. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija