Jump to content

naknade zbog bolovanja, koliko dugo???


ivap

Preporučene objave

Poslodavac isplaćuje bolovanje u trajanju od 42 dana. Nakon toga bolovanje isplaćuje HZZO. Ako ste slomili nogu kao posljedica nesreće na poslu tada imate pravo na 100% naknadu. U protivnom naknada je 80% od plaće (ili prema kolektivnom ugovoru). Naknada sa HZZO je 70% (prosjek 6 zadnjih isplaćenih plaća). Vaša ozljeda ima šifru bolesti prema kojoj je točno utvrđeno koliko dana možete biti na bolovanju bez liječničke komisije. Nakon toga osobni liječnik će vas poslati na komisiju koja će vam produživati bolovanje sukladno tijeku liječenja. Obzirom da ste na bolovanju već 4 mjeseca onda vam je sve ovo poznato. Do kraja liječenja naknada je 70% a pravo na bolovanje imate sve dok komisija ne odluči prekid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZZO ne isplaćuje bolovanje nakon 42 dana, već refundira poslodavcu, tj. poduzeće i dalje isplaćuje bolovanje zaposleniku na bolovanju, a onda traži povrat isplaćenih sredstava od HZZO. Osiguranik u biti nema kontakt s HZZO, već njegov poslodavac.

 

Ukoliko se radi o 100%-tnom bolovanju, treba napomenuti da to ne znači isplatu cijele plaće osiguranika, jer je taj 100%-tan iznos limitiran na 4257,28 kn. To znači da ako imate plaću 8000 kn, za 100%-tno bolovanje dobijete 4257,28 kn.

 

Ukoliko se ne radi o ozljedi na radu, prvih 6 mjeseci naknada je 70% 6-mjesečnog prosjeka plaća isplaćenih prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje, a nakon 6 mjeseci, naknada se uvećava na 80%.

 

Dio što se tiče komisije, Ani2 je ispravno navela.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija