Jump to content

gdje napraviti ostavinsku raspravu


anonimno

Preporučene objave

Naknadno smo (majka i sin) pronašli imovinu od pok. muža/oca, koja se nalazi u Republici Hrvatskoj (Rijeka) i nije bila predmet ostavinske rasprave, koja je bila već napravljena za imovinu u R BiH, gdje je otac živio i imao prebivalište.

Da li možemo za naknadno pronadjenu imovinu u RH napraviti raspravu na istom sudu u BiH, koji je radio prvu ostavinsku raspravu. Hvala za odgovor !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjesna nadležnost

 

Članak 177.

 

(1) Za ostavinski postupak mjesno je nadležan sud na čijem je području ostavite­­lj u vrijeme smrti imao prebivalište (ostavinski sud).

 

(2) Ako ostavite­­lj u vrijeme smrti nije imao prebivalište u Republici Hrvatskoj, za ostavinski postupak mjesno je nadležan sud na čijem je području ostavite­­lj u to vrijeme imao boravište.

 

(3) Ako ostavite­­lj u vrijeme smrti nije imao ni prebivalište ni boravište u Republici Hrvatskoj, mjesno je nadležan sud na čijem se području nalazi pretežni dio ­­nje­gove ostavine u Republici Hrvatskoj.

 

(4) Ako se nijedan dio ostavine ne nalazi u Republici Hrvat­skoj, mjesno je nadležan sud prema mjestu gdje je ostavite­­lj upisan u k­­njigu držav­­ljana.

 

(5) Privremene mjere za osigura­­nje ostavine može pored ostavinskoga suda narediti i sud na čijem je području ostavite­­lj umro te sud na čijem se području nalazi ostavite­­ljeva imovina.

 

(6) Kad za ostavinski postupak nije nadležan hrvatski sud, nadležnost hrvatskog suda koji je ovlašten provoditi pojedine rad­­nje određuje se prema odredbama stavka 1. do 5. ovoga članka.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija