Jump to content

Ucrtavanje i parcelizacija


Alitea

Preporučene objave

Moji roditelji su dobili u nasljedstvo kuću gdje je prizemlje izgrađeno prije 15 veljače 1968. godine. Kuća više nije prizemnica već je kuća na 1 kat sa potkrovljem koje su dogradili ujaci kada su još bili živi ali se ne zna točno kada. Građevinsku dozvolu sam pronašla ali na njoj nije upisano koliko velika građevina mora biti, već je upisano da mora biti 4 metra od međe susjeda. Tih 4 metara ujaci nisu poštivali već su se dogovorili sa susjedom koja više nije živa da mogu graditi na 2 metra od međe.

Dalje, katastarsko i gruntovno mi nije bilo čisto, pa sam morala sve tužiti preko suda. Sud u Zaboku već traje 1 godinu i 1 mjesec. Sud je izašao na teren prije 3 mjeseca i uvjetovao da se napravi parcelizacija. Parcelizaciju smo započeli, ali nam geodet kaže da nemože bez idejnog projekta i lokacijske dozvole napraviti parcelacijski eleborat, te je napravio prijedlog prema postojećem stanju te sada više nisu dvije parcele već tri parcele svaka sa svojim katastarskim brojem.Sa druge strane advokat mi kaže da se tužbeni postupak pokreće nakon parcelizacije te da neće biti problema . Također mi je problem ucrtavanje same kuće jer je kuća ucrtana na pravoj katastarskoj čestici , ali uz cestu , a ona se ne nalazi uz cestu već do međe uz susjednu kuću. Želim da to čim prije završi jer bih dizala kredit da obnovim kuću i da se uselim. Već godinu i šest mjeseci pokušavam rješiti ove probleme ali mi ne uspjeva i već sam luda od svega toga. Htjela bih se već konačno udati i useliti u navedenu kuću. Molim vas pomozite.

 

Eto prošlo dovoljno vremena, pa bih pomogla ljudima koji imaju isti problem. U međuvremenu gotova parcelacija . Parcelaciju sam dala izraditi ovlaštenom geodetskom uredu koji je navedeno napravio prema postojećem stanju. Sa susjedima nisam imala problema. Uspjela sam ucrtati i kuću točno tamo gdje se nalazi. Za navedenu parcelaciju sam morala izraditi eleborat o postojećem stanju koji košta oko 1 500, kn, pa je gradsko poglavarstvo za uređenje i prostorno planiranje odobrilo prijedlog i to sam platila oko 300-400 kn. Zatim je geodet napravio parcelaciju i ucrtao kuću. U katastru provedeno postojeće stanje. sada još sud odradi svoj dio posla, odnosno uskladi podatke sa katastra sa podacima u gruntovnici i to bi ljudi bili to. Ako mi se posreći 2008.g. uređujem kuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Za navedenu parcelaciju sam morala izraditi eleborat o postojećem stanju koji košta oko 1 500, kn, pa je gradsko poglavarstvo za uređenje i prostorno planiranje odobrilo prijedlog i to sam platila oko 300-400 kn. Zatim je geodet napravio parcelaciju i ucrtao kuću

 

Molim vas ako je moguce da "nam" navedete iznos koji ste platili geodeti za parcelaciju i ucrtavanje kuce.

 

Hvala unaprijed i sretno s radovima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nema problema. Iznos koji sam platila parcelaciju ,u kojoj je i iznos ucrtavanja same kuće, je 5.000,00 kn. Navedeno sam platila početkom 2008. godine po starim cijenama. Mislim da je sada nešto skuplje. Imam pitanje. Da li mogu od geodeta ,koji je izradio parcelaciju ,tražiti da mi naknadno izmjeri među, odnosno da mi stavi flofe i kaže međa je tu i tu. Ne znam da li se pod parcelaciju smatra i stavljanje floka , odnosno utvrđivanje same međe. Sa susjedima neću imati problema, jer su susjedi OK. Kuću još uvijek ne adaptiram, jer moja advokatica me malo zeznula. Na novoj tužbi koju je ispostavila nije upisala broj predmeta, pa je na sudu ta tužba uvedena kao sasvim novi predmet.Ta nova tužba završila kod drugog suca, i tko zna kako dugo bi to trajalo da nisam otišla kod suca koji već vodi navedeni predmet i objasnila da je moja advokatica poslala tužbu , te da bi navedena tužba trebala biti kod njega. U spisu predmeta tužbe nije bilo, pa sam sucu predložila da ne postoji možda još neka tužba na ime mojih roditelja. Naravno da je postojala. Tada je sudac objedinio cijeli predmet sa tom novom tužbom. Da nisam urgirala, drugi sudac bi opet izlazio na teren sa tužbom( onom bez broja) i ja bih opet plaćala sudske troškove oko 1200,00kn.Sada su susjedi dobili tužbu,a navedene dostavnice se vraćaju na sud. Tada će su odlučiti u moju korist, pa računam još kojih 2 mjeseca i gotovo. Napomenula bih da je nakon parcelacije bila potrebna nova tužba jer se ispostavilo nakon parcelacije da moram tužiti još neke ljude. Na novoj tužbi sam opet imala gospođu koja je nepoznata, ali se vodi kao vlasnik, a prava vlasnica uopće nije upisana u gruntovnici. Da se spriječi opet objava u Narodnim novinama i objava zastupnika, sudac je pravu vlasnicu proglasio kao njezinu nasljednicu. Eto, možda sam pomogla nekome. Oprostite na povelikom objašnjenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Eto, prošlo vrijeme i ja dobila rješenje od suda. Sada se čeka pravomoćnost presude ( onih 15 dana od dana primitka presude).Uskoro će proći i taj vremenski period , pa ću otići do suda po žig pravomoćnosti. Nakon toga gruntovnica upiše prema presudi suda. Tada će gruntovno i katastarsko biti usklađeno.Moj predmet okončan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Eto , prošlo vrijeme. Kako je sud odradio svoje, roditelji su mi darovali kuću i zemljište. Otiđe se kod javnog bilježnika i daruje se na darovni ugovor. Tada taj darovni ugovor ( potvrđen od strane javnog bilježnika) mora se predati na Poreznu upravu ( kopiju), a original se predaje na gruntovnici.Porez se ne plaća ako roditelji daruju dijete.Kada se dostavlja kopija na Poreznoj upravi traže i Rodni list. Napomenula bih da se kopija darovnog ugovora predaje i na katastar. Ja to nisam znala pa sam opet morala moliti da mi se to što prije riješi. Sada sam i pismeno vlasnik. Ljudi, pripazite kako katastar i gruntovnica upisuje podatke jer se meni sada podaci katastra i gruntovnice razlikuje u 2m kvadratna. Rečeno mi je da je to razlika u preračunavanju. Nadam se da me banka neće daviti zbog toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preporučio bih Vam da ispravite i taj podatak od 2 kvadrata, odnosno uskladite. Možda to sada nije važno, ali jednog dana bi moglo ponovno uzrokovati probleme, pa kad ste već "u formi" bolje je da to odradite sada. Osim toga, greška je prevelika ako se radi samo o grešci preračunavanja (čega? mjernih jedinica?).

 

To pišem na osnovi osobnog iskustva, jer se upravo natežem s nekim z.k. ulošcima koji desetljećima nisu valjano održavani, i sad se nakupilo toliko pogrešnih upisa, pogrešaka i površnosti da je to gotovo nemoguće urediti uz poštovanje svih zakona i propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija