Jump to content

Pregled spisa HZMO - odbijanje


Duro

Preporučene objave

4. Razgledanje spisa i obavijesti o toku postupka.

 

Članak 80.

 

(1) Stranke imaju pravo razgledati spise predmeta i o svojem trošku prepisati potrebne spise. Razgledanje i prepisivanje spisa vrši se pod nadzorom određene službene osobe.

 

(2) Pravo da razgleda spise i da o svojem trošku prepiše pojedine spise ima i svaka druga osoba koja učini vjerojatnim svoj pravni interes za to, a i društvene organizacije i stručna udruženja ako za to postoji opravdani interes.

 

(3) Zahtjev za razgledanje i prepisivanje spisa može se staviti i usmeno. Organ može tražiti od osobe iz prethodnog stavka da pismeno ili usmeno na zapisnik obrazloži postojanje svojega pravnog interesa.

 

(4) Ne mogu se razgledati ni prepisivati: zapisnik o vijećanju i glasanju, službeni referati i nacrti rješenja, a ni drugi spisi koji se vode kao povjerljivi, ako bi se time mogla omesti svrha postupka, ili ako se to protivi javnom interesu ili opravdanom interesu jedne stranke ili trećih osoba.

 

(5) Stranka i svaka druga osoba koja učini vjerojatnim svoj pravni interes u predmetu, a i zainteresirani državni organi, imaju pravo obavještavati se o toku postupka.

 

(6) Protiv odbijanja zahtjeva iz prethodnih stavaka dopuštena je posebna žalba i kad zaključak nije izdan napismeno. Žalba se može izjaviti odmah.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ovog pitanja zakonodavac razlikuje stranku od drugih osoba, jer ove potonje moraju učiniti vjerojatnim svoj pravni interes za razgledanje spisa, a što nadležno tijelo može od njih tražiti da obrazlože pisano ili usmeno.

(Pretpostavljam da ste Vi uputili pitanje o pravu stranke da razgleda spise predmeta.)

Međutim i za stranke i za druge osobe (za koje se utvrdi da imaju pravni interes razgledati spis) vrijedi isto ograničenje: "ne mogu se razgledati ni prepisivati: zapisnik o vijećanju i glasanju, službeni referati i nacrti rješenja, a ni drugi spisi koji se vode kao povjerljivi, ako bi se time mogla omesti svrha postupka, ili ako se to protivi javnom interesu ili opravdanom interesu jedne stranke ili trećih osoba."

Da li se neki spisi vode kao povjerljivi u postupku priznavanja prava na invalidsku mirovinu ili je u spisu priložen nacrt rješenja - to Vam je trebao reći službenik koji Vam je (usmeno) odbio zahtjev.

Osobno, sumnjam da u jednom takvom spisu može biti išta tajno za stranku. Međutim, moguće je da je u spisu bio nacrt rješenja pa bi se u tom slučaju trebalo sačekati da se rješenje otpremi kako bi ta zapreka nestala.

Zato bi možda najbolje bilo da podnesete pisani zahtjev za razgledanje spisa i sačekate odgovor nadležnog tijela HZMO-a.

Ukoliko nadležno tijelo zaključkom odbije taj Vaš zahtjev, odmah izjavite posebnu žalbu na takav zaključak (bez obzira da li je dat u pisanom ili usmenom obliku).

Ako ne želite previše komplicirati, a s obzirom da Vam je zahtjev već usmeno odbijen, možete već sada izjaviti žalbu na tu usmenu odluku HZMO-a.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ma MORA vam pokazati spis, a ako želite i fotokopirati o vašem trošku. Nalaz vještaka nije nikako tajan pogotovo ako ste vi stranka? Ma nemaju oni pojma o ZUP u i misle da mogu ljude veslati jer ne znaju pravo. Može zaraditi i tužbe na općinskom sudu a radi nezakonite radnje( odbijanja pokazivanja spisa stranci) . Pogotovo ako nemate rješenje tj. Zaključak o odbijanju pregleda spisa , jer se u tom slučaju nemate na što žaliti, odnosno ako su vam to usmeno priopćili možete ićio tamo i usmeno izjaviti žalbu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

agent je napisao:

Pogotovo ako nemate rješenje tj. Zaključak o odbijanju pregleda spisa , jer se u tom slučaju nemate na što žaliti, odnosno ako su vam to usmeno priopćili možete ićio tamo i usmeno izjaviti žalbu...

Protiv usmenog ili pisanog zaključka o odbijanju zahtjeva za razgledanje i prepisivanje spisa ne može se usmeno izjaviti žalba (osim ako niste mislili na izjavljivanje žalbe usmeno na zapisnik kod prvostupanjskog tijela, ali onda takva žalba u formi zapisnika, dakle u pisanom obliku, ide nadležnom tijelu na odlučivanje).

Prema tome, u pogledu forme kod posebne žalbe vrijede ista pravila kao i za svaku žalbu: isti rok (15 dana), način (neposredno, preporučeno poštom ili usmeno na zapisnik) i tijelo kojem se predaje (prvostupanjsko tijelo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija