Jump to content

Gradjevniska dozvola za adaptaciju i suglasnost suvlasnika


dav

Preporučene objave

Molio bih savjet za slijedecu situaciju:

Vlasnik sam 3/4 nekretnine (dok je u postupku sudski postupak u kojem pokusavam privoliti vlasnika 1/4 da se dogovorimo oko otkupa). Na nekretnini bi htio napraviti odredjene preinake kao sto su: prenamjena jedne prostorije, zagradjivanje jednog balkona te izrada nadstresnice za auto. Zanima me da li za navedene zahvate trebam gradjevinsku dozvolu i/ili suglasnost vlasnika 1/4. Napominjem da bi navedenim akcijama povecao vrijednost nekretnine.

Dodatno, na kojni nacin da se osiguram da, ukoliko navedenim akcijama povecam vrijednost nekretnine, ne povecam i vrijednost 1/4 koja je u vlasnistvu suvlasnika (odnosno, da posjedujem 100% povecanja vrijednosti u koju sam u potpunosti sam investirao).

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usput, dodatno pitanje: ako adaptacijom (koju u potpunosti financiram sam) povecam korisnu povrsinu nekretnine, da li time postajem vlasnik 100% dodane vrijednosti, odnosno da li postotak mojeg vlasnistva na nekretnini raste (npr, nekretnina ima 100m2, ja sam vlasnik 3/4, dakle 75m2, adaptacijom dodam jos 25m2 - da li postajem tada vlasnik 4/5 nekretnine)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatil, vi se tuzite za otkup preostale 1/4? Ako ste nakon toga vi vlasnik 100% nekretnine, onda ne treba razdvajati ulaganja, trebali bi napraviti osiguranje dokaza prije i poslije ulaganja (adaptacije) i napraviti podnesak sa izvjestajem vjestaka na sud. Sto se tice dozvole, niste dovoljno opisali sto mislite raditi, najbolje je pozvati nekog arhitekta i on ce vam reci da li trebate dozvolu ili ne, mozda je bolje pricekati novi zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tuzimo se zbog otkupa, no s obzirom na tvrdoglavost druge strane, to bi moglo potrajati godinama, a meni se ne ceka toliko sa adaptacijom. Dakle, htio bih napraviti neke preinake sto prije pa me zanima kakav je zakonski okvir. KOnkretno, zanima me da li se u ovom slucaju moze primjeniti clanak 87, stavak 2 Zakona o vlasnistvu ((1) Osim za one poslove koji se i inaèe smatraju izvanrednim poslovima, za dono¹enje odluke o poduzimanju pobolj¹ice zajednièkih dijelova i ureðaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine. (2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga èlanka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju veæinu suvlasnièkih dijelova odluèe da se pobolj¹ica uèini, a da æe oni sami snositi tro¹kove ili se ti tro¹kovi mogu pokriti iz prièuve, ne ugro¾avajuæi time moguænost da se iz prièuve podmire potrebe redovitoga odr¾avanja, te ako te pobolj¹ice neæe iæi suvi¹e na ¹tetu nadglasanih suvlasnika.) da ne moram traziti suglasnost suvlasnika za adaptaciju s obzirom da sam vecinski vlasnik i adaptaciju namjeravam financirati u potpunosti sam.

 

Sto se tice konkretnih preinaka, htio bih postaviti nadstresnicu za auto (cca. 15m2, mozda koji kvadrat vise), zatvoriti 2 balkona (znaci, umjesto ograde postaviti zid i prozor - pretvoriti ga u dio stambenog prostora) te jednu prostoriju prenamjeniti u dodatnu kupaonu (za sad je registrirana kao soba, s time da bih tome dodao i dio hodnika). Ukratko, povecao bih korisnu povrsinu nekretnine te dodao jedan objekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija