Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


magel

Preporučene objave

nismo u financijskoj mogućnosti napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju iz nekoliko razloga:

1. neznamo za sve čestice koje su primatelji uzdržavanja nasljedili

2. neznamo za sve čestice koje su primatelji uzdržavanja dobili svojim ugovorom o doživotnom uzdržavanju od svog primatelja uzdržavanja (neke čestice se još pojavljuju)

3. neznamo za sve čestice koje je njihov primatelj uzdržavanja zamjenio ... itd

uglavnom toga je podosta. javni bilježnik nam preporuža da upišemo točne brojeve čestica, ali sam dokučio da bi on po procjeni nekretnine naplatio ugovor.

pitanje glasi da li bi bilo dovoljno napisati da nam ostavljaju svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, a onda (daj bože da požive dugo) u konačnici da se mi pomalo mučimo s prebacivanjem zemljišnih čestica.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na jedan način sve je jako zamršeno a na drugi način sve se zna. samo mi je potreban odgovor je li ugovor valjan ako se napiše svu pokrenu i nepokretnu imovinu i može li se pristupiti sa dokazivanjem što je bilo od primatelja uzdržavanjakad za to dođe vrijeme?

može li netko osporavati ugovor zato jer piše sva pokretna i nepokretna imovina?

 

u pravu ste da sam mogao to objaviti u nasljednom pravu.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je bilo u nasljednom, ali sam ga prebacila ovdje, jer se korisnikovo pitanje odnosilo na sadržaj ugovora.

 

Glede vašeg pitanja, moje je mišljenje da možete napisati "svu pokretnu i nepokretnu imovinu".

Zakon nalaže da činidba mora biti određena ili barem odrediva. Pa vi možete napisati da ugovorom obuhvaćate svu imovinu, koju ćete naknadno odrediti i indetificirati na ovaj ili onaj način.

Međutim, ako napišete takav ugovor, on je sam po sebineprovediv, jer ćete svakim pojedinim utvrđenjem dijelova imovine morati sklapati anexe tom ugovoru (koji bi bili provedivi) ili, ako će vam netko osporavati, dokazivati da je primatelj uzdržavanja u trenutku sklapanja ugovora o doživotnom imala namjeru obuhvatiti i konkretnu naknadno utvrđenu česticu, te da je ta čestica doista u trenutku sklapanja ugovora i bila u njenom vlasništvu.

 

Ja bih na vašem mjestu pribavila sva rješenja o nasljeđivanju, koja su vam potrebna da spojite lanac, katastarske podatke o izvanknjižnom vlasništvu, te tada u ugovoru napisala "imovina koja pripada primatelju uzdržavanja kako je to navedeno u priležećoj dokumentaciji".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno je da je takav ugovor neprovediv dok se ne dokaže postojanje određene imovine, ali...

konkretno primaoci uzdržavanja su stekli svoje nasljedsto od svojih roditelja i rodbine, a ta imovina nije nikada prepisana na njih, ali kad netko želi nešto kupiti onda dođu kod njih jer su oni nasljednici u nekom dijelu. taj koji kupuje sredi sve papire i isplati ih.

nadalje stekli su imovinu doživotnim uzdržavanjem ujaka koji nije imao potomke, ali je veliku većinu prepisao na sebe za svog života. u njihovom ugovoru je postojao popis čestica koji je obuhvaćen ugovorom, međutim pronalazila se tijekom 20-tak godina i druga imovina (čestice, štedna knjižica) koja nije bila obuhvaćena ugovorom ali je sudskim riješenjem utvrđeno kako i to pripada davateljima uzdržavanja (sve čisto).

sad me zanima kakav bi anex ugovora morao sastavljati i s kime kad primaoci uzdržavanja umru?

ako bih išao sam prebacivati sve čestice na primaoce uzdržavanja za njihova života to bi potrajalo jako dugo, a ako bi angažirao neki odvjetnički ured koji se bavi imovinsko pravnim poslovima to bi nas koštalo jako puno. znam da će neki reći pa ako je toga tako puno u čemu je problem. pa problem je što ja radim sam školujem dvoje djece, uzdržavam suprugu, ulažem u njihovu imovinu i financijska sredsva i rad, brinem o njima, a vjerujte plaća je nedostatna za sve. i zar netko misli da bih ovdje tražio savjet da sve to mogu platiti.

što se tiče dokazivanja da je primatelj uzdržavanja u trenutku sklapanja ugovora o doživotnom imao namjeru obuhvatiti i konkretnu naknadno utvrđenu česticu, te da je ta čestica doista u trenutku sklapanja ugovora i bila u njenom vlasništvu nebi trebao biti problem jer o istim ljudima brinem već 18 godina i mogu dokazati što je sve njihovo.

 

pozdrav notarici

:xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija