Jump to content

izračun mirovine


japa

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru ako ti nije problem imam još jedno pitanje. Moja zadnja dužnost koju sam obnašao u vojsci je zapovijednik satnije, međutim u mirovinskom mi kažu da če mi mirovinu izraćunat po činu časničkog namijesnika a kad dobijem riješenje o mirovini da uložim žalbu. Isto tako naknadu plače primam po činu a ne po dužnosti pa sad neznam šta da radim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja (pričuvnik), odnosno prestanka djelatne vojne službe (DVO). Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

 

Ukoliko se budeš žalio morat ćeš dokazivati da si bio zapov.satnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da Mrljavac nisi u pravu što se tiće osnovica u zakonu nigdje ne piše sa danom razvojaćenja (po toj logici si mogao biti zap.satnije a na dan razvojaćenja vojnik i da ti se raćuna vojnik) misli da se uzima ono što je povoljnije ćin ili zap.funkcija.Evo taj detalj iz zakona

 

Članak 16.

 

(1) Vrijednosni bod radi određivanja invalidske mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za invalidnost (opća ili profesionalna nesposobnost za rad) koja je u cijelosti ili u dijelu nastala kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojavom bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske utvrđuje se na temelju pripadajuće osnovice za čin i ustrojbeno mjesto hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz članka 20. ovoga Zakona, tako da se osnovica utvrđena za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za tu kalendarsku godinu.

 

Članak 20.

 

(1) Utvrđivanje vrijednosnog boda za određivanje invalidske mirovine iz članka 16. ovoga Zakona određuje se prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu i zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu koja prethodi godini ostvarivanja prava na mirovinu sljedeće osnovice:

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je po zadnjoj dužnosti:za djelatni sastav zadnje ustrojbeno mjesto i osobni čin prije umirovljenja (od toga što je povoljnije, a ne kako je prije bilo srednja vrijednost između osobnog i ustrojbenog ili za dva niže od ustrojbenog i slične formule koje su služile za izračun plaće DVO), za pričuvu zadnja dužnost prije razvojačenja ( opet isto ili ustrojbeni elementi ili osobni čin). Neka druga dužnost samo ako je prilikom obnašanja te dužnosti nastao uzrok (ranjavanje i/ili ozlljeda,...) invalidnosti-nesposobnosti za rad. Praksa HZMO je takva, a i ima logike jer se ne uzima prosječni vrijednosni bod već samo iz prethodne , dakle jedne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav nabr kad se kaže u trenutku razvojačenja (pričuvnik) pri tom se misli na zadnju plaću koju si primijo u HV ,stoga ovo gore navedano od Mrljavca je točno .Ova i slične teme su na forumu pa malo pogledaj ima tu zanimljivih tema. Nemoj se naljutiti svi mi ponekad zauzmemo krivo pa Bože moj ljudski je griješiti .

Pozdrav

Bog :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja, odnosno prestanka djelatne vojne službe. Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

 

 

Mislim da čl.16 i 20 nisu odgovor na postavljeno pitanje ali isti članci će se isto razmatrati prilikom obračuna kao i vrijeme provedeno u ratu, omjer rat-mir te status dragovoljca-branitelja i čin narednika.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija