Jump to content

Prijetnja kaznenom prijavom - molim za savjet


raf

Preporučene objave

Poštovani.

Moj problem je slijedeći: Radio sam godinu dana kao trgovac (do kraja 2005.) u jednoj maloj tvrtki sa 3 zaposlena. Ta tvrtka je u vlasništvu rođaka. Trgovina je dosta dobro poslovala (250.000 do 300.000 kn prometa mjesečno).

Sve što sam radio je bilo u dobroj vjeri. Za bilo kakve odgode plaćanja sam zvao vlasnike i radio po njihovom nalogu. Dnevni utržak sam u početku nosio vlasnicima, a poslije sam ga nosio u banku i uplaćivao na račun. Nikada nisam imao uvida u stanje računa niti sam mogao podizati novac sa njega. Otprilike 40% utrška je bila gotovina, a ostatak kartice i krediti preko kred. kartica.

Za sve troškove trgovine (računi za najam, struju, komunalije, telefon, internet i drugo) podmirivao sam iz dnevnog utrška (po nalogu vlasnika).

Iz meni nepoznatih razloga, tvrtka je sve više povećavala dug prema glavnom vjerovniku te je došlo do spora između njih. Vjerovnik je pokupio svu robu, a trgovina je prestala raditi. Postigli su nekakvu nagodbu o kojoj detalje nikad nisam doznao.

Vlasnik (rođak) me je uvjeravao da ga je vjerovnik cijelo vrijeme varao, da se ja ne trebam ničega bojati i da ću i dalje raditi za njega tj. da ćemo nešto drugo raditi.

Nakon nekoliko mjeseci sam uvidio da od posla neće biti ništa. Ostao mi je dužan tri plaće, a ja ga nikad nisam tražio da ih isplati (baš sam naivan) jer je bio u problemima.

Prije 5 dana, nakon godinu i pol me nazvao sa riječima: stručnjak za računala je našao da sam ja kriv za dug tvrtke tj. da sam pronevjerio 400.000 kuna. Za 2 dana je naraslo na 500.000 kuna.

Najnovija vijest je (jučer) da sam pronevjerio 1,200.000 kuna (milijun dvjesto tisuća kuna).

Sad mi šalje prijeteće poruke: vrati novce ili uništit će me kao što sam ja njega uništio, podnijet će kaznenu prijavu protiv mene i da će on srediti da se više nigdje neću moći zaposliti.

Molim za savjet i pomoć. Ne znam što bih ja trebao uraditi.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte i vi njemu predočiti da i vi protiv njega možete podnijeti kaznenu prijavu za ucjenu.

Ucjena

 

Članak 235.

 

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, zaprijeti drugome da će protiv njega ili njemu bliskih osoba otkriti nešto što bi moglo škoditi njihovoj časti ili ugledu, i time ga prisili da što učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine,

 

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

 

(2) Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljna znatna imovinska korist, ili je djelo počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije,

 

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do deset godina.

 

Malo je nategnuto u sudskoj praksi da li nekoga možeš ucjeniti ako mu prijetiš podnošenjem prijave, ali u praksi sam se susrela sa par slučaja gdje je sud smatrao da i jei takva opcija svakako podobna za nanošenje štete nečijoj časti i ugledu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Oprostite na dupliranju pitanja. Nisam bio siguran gdje da ga postavim.

Još jedno pitanje.

Budući da spominje računala, bojim se da su nešto podmetnuli (prikačili) u programu za prodaju da bi me mogli teretiti.

Može li to biti eventualni dokaz, pogotovo nakon toliko vremena?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje da sami odete do policije i sve kažete njima.

Glede tog "računalnog stručnjaka". Knjigovođa može naći da novac nedostaje (tu ne treba biti računalni stručnjak), ali ono što knjigovođa ne vidi jest to što ste vi osobno uplaćivali iz dnevnog utrška po nalogu gazde (dokazi: svjedoci, uplatnice, računi....). Također se ne trebate plašiti evetualne stvarne analize računala. Računalo se može "preštelovati", ali tragovi ostaju u sistemskim datotekama. Da napomenem da za takvo prepravljanje programa i podataka treba stvarno kvalitetan stručnjak i sumnjam da bi baš vaš rođak našao takvog da mu odradi taj prljavi posao. Mislim da je to više paranoja tipa "ne znam kako sam propao, ali sigurno nisam zbog svojih grešaka" pa se onda zbog toga obruši na sve koji su radili za njega ili s njim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bojim se ja tih prijetnji, pogotovo kad spominju takve iznose - preko milijun kuna. Suludo je, a i nevjerojatno da netko može pronevjeriti toliko novca u tako kratkom roku u maloj firmi. To bi otprilike značilo da nikada nisam položio ni kune na račun budući da je ukupni prihod (za vrijeme dok sam radio) bio oko 3 mil. kuna.

Bojim se jedino da mi nešto ne bi namjestili budući da sam u početku rada u tvrtki nosio utržak direktno vlasnicima, a za to, na moju žalost, nemam nikakvu potvrdu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budući da sam u početku rada u tvrtki nosio utržak direktno vlasnicima, a za to, na moju žalost, nemam nikakvu potvrdu.

 

Eh, tu je problem. Možda je taj "računalni stručnjak" (a u biti najvjerojatnije obični knjigovođa) upravo tu našao da si ti "pronevjerio" taj novac.

Poruči bivšem gazdi da ćeš podnijeti prijavu protiv njega zbog nevođenja pooslovnih knjiga iz čl.287. Kaznenog zakona (kazna od 3 mjeseca do 3 godine) i možda zbog izbjegavanja plaćanja poreza i drugih davanja iz čl.286 KZ (ako je skrivao dio prihoda od države) za što je makismalna kazna do 10 godina, pa nek se gazda malo zamisli i nek on onda postavlja pitanja Legalisu :clint:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je to njegov način ispitivanja. Vjerojatno je pokušavao na taj način doći do nekakvih informacija pa u slučaju da sam ga varao (a nisam) - da mu u strahu to priznam.

Za sada se ne javlja, a meni ne pada na pamet zvati ga.

Niti ću ikada više s njim razgovarati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija