Jump to content

U invalidsku mirovinu sa 30 % invalidnosti HRVI


Dudac

Preporučene objave

Molim odgovor: U HV sam bio od 1991. do 1993., IPD, obolio sam od TBC i priznat mi je status HRVI 30 % trajno.

1996. sam se počeo liječiti kod psihijatra (alkohol,noćne more - dijagnoza PTSP)ali to nisam predavao na komisiju za utvrđivanje invalidnosti, bilo me je sram bolesti.

Prekinuo sam liječenje kod psihijatra (koji je predložio umirovljenje) i nastavio raditi uz obilno alkoholiziranje.

Sada se ponovo liječim kod psihijatra (noćne more, razdražljivost - ne pijem). Neki da sam obavio i psihologijska testiranja u bolnici, nakon čega su mi odmah predložili dnevnu bolnicu i obradu kod njih.

Da li će mi komisija za invalidsku mirovinu (ako se odlučim) priznati PTSP i povećati postotak invalidnosti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema razloga da vam vještaci HZMO-a ne uzmu obzir i oboljenje PTSP kod utvrđivanja uzroka vaše (eventualne) nesposobnosti za rad. Da li će to učiniti, ovisi o vašoj medicinskoj dokumentaciji i opisu ratnog puta. Ukoliko utvrde da je oboljenje PTSP (ili bilo koje drugo) u uzročno-posljedičnoj vezi sa sudjelovanjem u DR, uzet će ga u obzir kod određivanja omjera uzroka invalidnosti. Činjenica da imate priznat status HRVI-a po osnovi oboljenja TBC nije razlog da vam ne uzmu u obzir i sva druga oboljenja za koja smatraju da su posljedica sudjelovanja u DR i da uzrokuju ev. nesposobnost za rad.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako će vještaci uzimati u obzir sve bolesti osiguranika kod utvrđivanja invalidnosti bez obzira na status rvi-a ali je to i dvosjekli mač jer ako utvrede za neku bolest da nije posljedica rata povečat će se postotak invalidnosti izvan ratnih okolnosti što je nepovoljno za konačni iznos mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše pitanje nije najbolje postavljeno. Naime, komisija za invalidsku mirovinu tj. vještaci HZMO vam ne mogu povećati postotak invalidnosti. Njihova je uloga da daju ocjenu vaše radne (ne)sposobnosti i koliko je na istu utjecao rat, a koliko neke druge okolnosti. Ta njihova procjena je veoma značajna jer direktno utječe na visinu mirovine. Morate dobro odmjeriti koje nalaze priložiti jer svaki nalaz koji oni ocjene da nije u svezi sa DR može vam sve pokvariti. Bilo bi najbolje da prije slanja netko upućen pregleda sve vaše nalaze i da odabere samo "one prave" koje ćete poslati.

Ovo vam savjetujem jer sam i sam postao žrtva zbog vlastitog neiskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vlastitog iskustva mogu reči da budete obazrivi na svoju šifru F-10 (alkoholizam). Naime, moj liječnik nije najbolje opisno obradio da je alkoholizam nastao i uzrokovan kao posljedica u obrani suveriniteta RH-a, mada je to napominjao, ali nije najbolje sročio otpusno pismo, stoga mi je taj dio utjecao na obračun mirovine, odnosno određivanja omjera rat-mir. Puno sreće u apstinenciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema velike koristi od odvajanja liječničkih nalaza od onih povoljnih i nepovoljnih jer su uvedeni u liječničkom kartonu koji je obavezno priložiti dokumentaciji za vještačenje.

s druge strane i nebitno je kakve nalaze imaš u liječničkoj dokumentaciji jer kad taborski donese svoju odluku tako će i biti.

naime meni je županijski vještak dao 100% opću nesposobnost a taborski ju je smanjio na 60-40. na to sam uložio žalbu koja mi je odbijena sa nevjerovatnim obrazloženjem a između ostalog se navodi kako sam 1998. godine imao ozljedu skočnog zgloba za vrijeme redovnog treninga u specijalnoj policiji. zbog te ozljede sam bio 20 dana na bolovanju i od hzzo sam dobio obavijest da nemam pravo na nikakvu odštetu jer se radi o običnom uganuću koje ne ostavlja nikakve posljedice.

dakle taborski vam je u stanju smanjiti vojni dio ako ste imali i gripu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Esade u pravu si, ali zbog dotićnog gospodina, stavljeni smo na milost i ne milost, te na žalost moramo skrivati svaku ranicu ili prehladu, jer iako nema trajnih posljedica on će to uzeti u obzir da odredi što gori omjer u korist branitelje. Da ne držim prodike, jer ovdje to nije ni mjesto, od pomenutog gospodina možete se nadadi svemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi sam ovdje, čitao sam malo što pišete, ali da ne otvaram novu temu, pitao bih, vezano za ovo što esad kaže, na koji način zapravo utječe na mirovinu taj omjer vojno-civilno?

Na primjer, ako nekome 100% vojno mirovina iznosi npr. 5.000 kn, koliko ona iznosi za 50-50%? Kako se to izračunava?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš kolega tablicu koju je postavio baggio .Piše ti tablica download.I na kraju amen.Spusti se malo mišem dolje pa skini tu tablicu koja je odlično napravljena.Tamo upišeš podatke i sve ti je ko na dlanu.Baggio svaka ti čast.Tablica je i više nego odlična.Može falit vrlo malo(zanemarivo) a što je dokazano u više slučajeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grom je napisao:

Kod mene to nikako neide za civilnu .

Od 84.g- 91.g u firmi radio za crkavicu, onda HV do

96.g ,pa ništa do 2005 prijava na mjesec i po za šta nisam dobio ni kune ,pa ponovo biro i ####ga koliko je sad civilno ?

POZDRAV !

Pa koliko ja shvaćam, zbroji si ukupan staž, dakle ono što si imao prijavljeno, i vojni i civilni, pa upiši tamo u tablicu. S tim da, ukoliko se ne varam, ratni staž u HV računa se kao staž u dvostrukom trajanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani prijatelji, zahvaljujem na odgovorima i puno važnih detalja. Želim Vam još pojasniti moj braniteljski status. Prije DR nisam služio JNA jer sam bio nesposoban za vojnu službu (operacija pluća 1971. godine). 1991. godine živio sam u Baranji i imao kuću koja je srušena nakon što sam prognan. Krajem 1991. (1.12.) prijavio sam ser u HV kao dragovoljac (ni dodana današnjega nema vojnu knjižicu). Potpisao sam neki ugovor i po zapovjedi (prije rata sam neko vrijeme bio i novinar) određeno mi je da se javim u IPD GSHV. Tamo sam ostao do 1992. (proljeće) kada sam premješten u Zapovjedništvo HRZ i PZO - opet IPD. 1993. godine (na moj zahtjev) prmeješten sam u zrakoplovnu bazu Lučko (nas mjesto pomoćnika zapovjednika za PD). Sklopni čin bojnik-pukovnik. Nisam sudjelovao u ratnim akcijama, jer mi to zapovjedi nisu nalagale. Bio sam u bazi za vrijeme akcije Maslenica. 1993. sam se razbolio, ali mi vojni liječnik u bazi nije želio dati duže bolovanje. Tako sam prehodao upalu pluća i zaradio TBC. U to vrijeme časnik u PD-u je morao biti politički "svjestan" i držati političku nastavu, pa sam krajem 1993. odlučio da mi je draži Biro rada. Nakon 1,5 godina nezaposlenosti počeo sam raditi u Udruzi hrvatskih vetrana DR u ulici Pavla Hatza u Zagrebu.

Nadam se da mio ne zamjerate što nisam pucao po neprijatelju, ali pritisak zbog puno drugih okolnosti bio je toliki da sam pomalo pio (kao i svi mi) i na kraju odlučio skinuti uniformu.

 

Pozdrav i hvala svima koji su mi odgovorili na moj upit. 2. kolovoza idem u Jankomir u dnevnu bolnicu. Procjena psihijatrice jer da ću ostati 3 mjeseca, Nakon toga mislim da ču zatražiti invalidsku mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija