Jump to content

Povrat oduzete imovine


Posten_covjek

Preporučene objave

Dobar dan svima. Trebao bih savjet u vezi s povratom oduzete imovine, tj. u vezi s vraćenom imovinom.

 

Mojoj je obitelji 2001. vraćen "stan" od 20 kvadrata. Dotadašnji nositelj stanarskog prava nije taj stan želio ni otkupiti, niti je htio potpisati ugovor o najmu. Znači, nije iskoristio zakonske mogućnosti koje je imao a da bi ostao u tom stanu.

 

On u tom stanu živi već tridestak godina (u doba Jugoslavije dobio ga je od firme i bio je nosilac stanarskog prava), u njega ništa ne ulaže, samo ga uništava. Nema više ni struje ni vode ni plina, nema sanitarnog čvora. U stan je navukao tone i tone smeća. Riječju - užas. Prije tri godine zapalio mu se stan, a on je na mjesto tada izvučenih stvari utrpao nove. Nedavno mu se stan opet zapalio (a skoro i cijela naša zgrada).

 

Otkako nam je stan vraćen, mi plaćamo pričuvu, zavedeni smo kao vlasnici u zemljišne knjige i pravno je s te strane sve riješeno.

 

Ali - on ne želi van iz stana. Na sudu smo već 5-6 godina, ali stvar se ne miče jer on ima odvjetnicu koja vrlo dobro zna kako otezati slučaj, kako odgađati rasprave i slično.

 

On znači ne plaća najamninu, uništava stan i smije nam se u brk.

 

Što učiniti? Zar je stvarno jedino rješenje sud koji stvar može rastezati idućih 10 godina, jer za tih 10 godina mi ćemo sigurno izgorjeti - dvaput su vatrogasci požar uspjeli "uloviti" još u njegovom stanu, ali već idući put možda budu prespori i mi ostanemo bez svega.

 

Meni je to kao laiku potpuno nejasna situacija - ako je zakonodavac njemu omogućio, tj. ponudio dva načina na koja legalno može ostati u stanu (otkupom ili potpisivanjem ugovora o najmu) i on ih nije iskoristio, zašto je on i dalje u stanu. Zašto je on zaštićen, a ne vlasnici?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nažalost, naše sudstvo je na stvarno niskim granama...čak je i uprava brža i konkretnija u rješavanju predmeta koji često puta znaju biti kompliciraniji od sudskih! Ovo je jedan od tih klasičnih primjera gdje je upravnim postupkom vraćeno, a sudskim se odužuje izvršenje tog rješenja...npr. uložena sredstva (bezkonačan postupak)!

Zbog čega, odnosno zašto?

Moje mišljenje je da je glavni razlog nestručnost velike većine sudaca (svi znamo kako se dolazi na mjesto suca - 2, 5 % oni koji to zaslužuju tu i dođu) koji se zapravo boje suditi i presuđivati u bilo kojem predmetu koji je imalo kompliciraniji od ostalih i zato traže milijardu vještačenja, još toliko ročista i dokmenata, te zbog toga bespotrebno odužuju postupke!

Nažalost, ne preostaje ti drugo nego čekati da SUD udostoji presuditi, a kad će i kako će...!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija