Jump to content

Pogreška u gruntovnici


Ribarica

Preporučene objave

Zatražila sam ispravak u zk.ul. zbog pogreške koja je nastala prilikom provedbe kupoprodajnog ugovora kojim moji suvlasnici prodaju svoje suvlasničke dijelove drugim strankama. Na temelju istog u gruntovnici su napravili otpis, jer su bile na raspolaganju 2 čestice. Smatram da je to nedopušteno. Na temelju tog otpisa na svojoj čestici ostala sam sa starim suvlasnicima. Ali sam i uknjižena na polovici druge čestice s novim suvlasnicima na njihovom dijelu. Odvjetnik mi predlaže fiktivni kupoprodajni ugovor na mojoj čestici sa bivšim suvlasnicima. Radi se o starijim osobama koji se boje ugovora, jer oni su svoje prodali i više nemaju što s nama. Podnijela sam zahtjev za ispravak i zamolila da se spis da kod voditeljice Zk odjela. Spis je tamo, napisala sam kronologiju zbivanja, ukazala na pogrešku. Kolike su mi šanse, što mi je poduzeti ako donesu rješenje o odbijanju, a doista se radi o pogrešci. Koji bi dalje bio postupak? Odvjetnik mi je napomenuo da gruntovnica u Zagrebu ne radi na ispravkama svojih pogrešaka. Je li to istina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e ovako, iz pročitanog da se zaključiti slijedeće:

- da su kupci kupili jednu česticu a ne obje u zk.ul. tada je gruntovnica ispravno izvršila upis jer ne može u zk.ul. bit više čestica sa različitim suvlasnicima, ako su i vaš suvlasnički udio prenijeli tamo sve je u redu jer je čestica samo promijenila broj zemljišnoknjižnog uloška i ništa drugo.

 

znači, ako su kupili jednu a ne obje, i pritom je izvršen otpis u drugi zkul. a vi ste prenešeni kao suvlasnik mirno spavajte.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Međutim, brine me što je iza kupoprodaje slijedio diobni ugovor mene i novih suvlasnika koji je gruntovnica odbila jer u diobnom nisu navedeni i stari suvlasnici. Zašto bi u diobnom trebali biti i stari suvlasnici jer oni su svoje prodali i proveden je kupoprodajni ugovor prije otvaranja Z za diobni ugovor s novim suvlasnicima. Ako smijem navesti brojeve zk.uložaka: 5386 i 36051 k.o. Granešina. Općinski građanski sud u Zagrebu. Bila sam kod odvjetnika, greška doista je, i predlaže najjednostavniji način: sklapanje fiktivnih kupoprodajnih ugovora na oba uloška, naravno kupac plaća porez na promet. Možda bih to i učinila, ali bivši suvlasnici kažu da nemaju nikakve veze sa mnom i mojim dijelom kuće, da su oni svoje suvlasničke dijelove prodali. Drugi način je tužba, ali tko bi išao u tužbu. Hitno moram prodati kuću radi preseljenja na drugu lokaciju, ali kupci se boje takvih sumnjivih zk uložaka. Samo bih još dodala da je zk.uložak doista egzistirao sa dvije čestice i bilo je više suvlasnika dok se nije sve poremetilo s provedbom kupoprodajnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ponovo se javljam s problemom koji još nije riješen. Stvar je kod referenta na ispravku, ali stoji, stoji... Odlučila sam dati oglas za prodaju kuće sa stanjem kakvo jeste uz nižu cijenu, naravno još više spuštenu od te niže cijene ako se netko od potencijalnih kupaca odluči rješavati u gruntovnici. Drugim riječima, preko kupca tražim vezu na obostranu korist. Iznenadila sam se koliko ljudi ima (uvjetno rečeno) vezu. U akciji je prvi kupac, pokušava prodrijeti do službenika. Naravno, trebat će nešto podmazati. Eto, htjela-ne htjela postajem dio aparata, uobičajenog postupka koji vlada u našoj državi. Vidim da mi nema druge, slomili su me. Ali u meni se nešto buni, pa mislim ukoliko ovi potencijalni kupci po redu koji budu pokušavali preko veze nešto postići - ipak ne uspiju, ima li smisla da dižem tužbu protiv službenika koji je napravio pogrešku. Ma znam da nema smisla, ali to bi mi bila satisfakcija za štetu koju su mi nanijeli, ne samo financijsku nego i psihičku. Znam da je to samo materija, nekretnine, ali o tome mi ovisi daljnja kvaliteta života. Usput rečeno, ukoliko uspijem prodati kuću sa ovakvom neispravnom vlastovnicom gdje se kupac zapravo ne može uknjižiti, po znatno nižoj cijeni, na gubitku sam oko 20 tisuća eura, a to ipak nije malo za neku recimo sirotinju. Molim cijenjene forumaše i ostale da me savjetuju ili pomognu na bilo koji način, barem utjehom da postoje i drugi razni primjeri. Frustrirana sam od te nemoći postići nešto redovnim, legalnim putem. Zar moram plaćati 200 eura (najmanje) za ispravak njihove greške? Koji je drugi način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da te neću baš utješiti ali zadnje izmjene propisa o zemljišnim knjigama više nemaju veze sa temeljnim pravima građana zajamčenih Ustavom kao niti drugim propisima koji reguliraju odnos između građanina kao stranke naprema državnom tijelu ili državi ako hoćeš.Gruntovnice su postale države u državi, za njih kao da hrvatsko zakonodavstvo ne postoji.Tako npr. više nema pozivanja stranaka da uklone neki sitni nedostatak u prijedlogu za upis, već se svaki prijedlog i sa najmanjim nedostatkom odmah odbacuje.To je nečuveno.Komuniciranje službene osobe kod koje se vodi postupak sa strankom koja je podnijela prijedlog ne postoji jer nemaš pravo doći do nje, uvid u vlastiti spis također ne postoji, osim ako nisi odvjetnik.Pa što je to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je friziranje statistike za političke potrebe, u krajnjoj liniji za muljanje pred EU. Sada se oni predmeti koji bi prije bili u radu vode kao riješeni odmah po takvom odbacivanju zahtjeva.

 

Tako dugo dok ne budu prisiljeni prikazivati ne samo riješene predmete u odnosu na ukupni broj predmeta, nego i odnos pozitivno i negativno riješenih, ostat će tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo upravo imam informaciju od "veze" koja je stupila u kontakt s referentom da se sa ispravkom ne računa iako je nastala greška radom gruntovnice. Jer isprave koje su priložene (vjerojatno misle na Diobni) ne slažu se sa stanjem u zk ulošku (naravno da se ne slažu zbog pogreške, to mi referent ne treba reći, upravo u tome jeste stvar). Diobni smo radili sa stvarnim, ispravnim stanjem, a ne na temelju greške jer kod sklapanja Diobnog nismo ni znali da će oni učiniti pogrešku kod prethodnog Z koji je kupoprodaja. Tko bi mislio da ni običnu kupoprodaju suvlasničkih dijelova ne znaju ispravno napraviti - barem neki referenti. Postoji opcija da sa starim suvlasnicima koji to više nisu jer su prodali svoje suvlasničke dijelove, a ostali uknjiženi na mojoj čestici, sklopim fiktivni ugovor kupoprodaje. Eto, fikcijama rješavati pogreške i u svemu raditi u skladu s pogreškom. Samo kako da to objasnim starčekima, sve jedan stariji od drugog, a ne smijem ni pomisliti što ako umru - hoće li gruntovnica uredno umjesto njih pripisati im njihove nasljednike. Mogu li u tom slučaju dati neki prigovor i kome? Ili se na ostavinskoj raspravi gleda stvarno stanje? Bože, ne smijem ni pomisliti na njihovu smrt. U akciji je drugi kupac s dobrim odvjetnikom pa ćemo vidjeti što i kako dalje - isplati li se kupcu to ispravljati i koliko bi koštalo, o tome ovise daljnji dogovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija