Jump to content

Darovanje i kupoprodaja


webdesigner

Preporučene objave

Poštovanje, molim pomoću vezi sljedećeg pitanja. Kupujem zemljište, u gruntovni je jedan vlasnik koji više nije živ. Sada je živa njegova žena koja je stara i imaju jednog sina. Moje pitanje: dali je žena pokojnog vlasnika automatski polovični vlasnik te zemlje (iako tako ne piše u gruntovni), te ako jest s kime ja moram trgovati, dali s njom ili sinom koji bi vjerojatno trebao nasljediti samo polovicu zemlje u tom slucaju od oca. Dali mozda zena mora darovati svoju polovicu (ako uopce je vlasnik polovice.. iz braka) sinu pa onda kada sin prepise nasljedivanjem i polovicu od oca na sebe tek onda ja mogu kupiti zemlju? Dali se u tom slucaju u gruntovnu odjednom mogu poslati svi papiri npr. dokaz o nasljeđivanju sina od oca, darovni ugovoro majke sinu i moj kupoprodajni ugovor pa da se ja odma upisem ko vlasnik ili to mora ici jedno po jedno... Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete sklopiti kupoprodajni ugovor s majkom i sinom. Da takav kupoprodajni ugovor odnesete u gruntovnicu ne bi se mogli uknjižiti iako je kupoprodajni ugovor valjan. Oni Vas ne mogu upisati prije provedene ostavine kroz zemljišne knjige. Možete se angažirati da se ostavina provede pa tek onda sklapati ugovor, ili ako Vam nije toliko hitno nema zapreke za sklapanje kupoprodajnog ugovora - izvanknjižni ste vlasnik, ali svakako u kupoprodajnom trebaju stajati svi nasljednici kao prodavatelji zajedno. Nema potrebe za Darovnim ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ostavinu osobe koje polažu pravo na nju pokreću kod javnog bilježnika, koji o tome donosi rješenje. vi možete sklopiti kupoprodajni ugovor prije pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju, ali je on ništetan, tj. ne proizvodi pravne učinke - zakonom o nasljeđivanju izričito je određeno da nije moguće pravno valjano raspolagati budućom ostavinom. to vrijedi i za predugovor. tko vam može garantirati da iza pokojnog ne postoji neka oporuka, kojom je svu imovinu ostavio npr. crkvi? budite strpljivi i idite redom - provedite ostavinu kod javnog bilježnika i po provedbi rješenja u zemljišnoj knjizi, sklopite kupoprodajni ugovor s upisanim vlasnikom/vlasnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- sklopite predugovor s njima da se osigurate, kupoprodajni uvjetujte time da jedan od njih ili oboje postanu vlasnici

- u ostavinskoj raspravi (ako stvarno nije održana, što mi je čudno da nije, možda je samo nisu proveli) jedan se nasljednik može odreći u korist drugog, tako da ćete ugovor moći sklopiti i samo s jednim od njih - ovisno kako se dogovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija