Jump to content

solemniziran ugovor - naknada prema ostatku ili ...


Kek0

Preporučene objave

Pozdrav i molim mišljenje o slijedećem:

 

- Troškove - naknadu javnog bilježnika za solemniziranje ugovora o kupnji stana platio sam prema naznačenoj ukupnoj cijeni stana premda je u istom ugovoru prodavatelj naveo da sam 50% cijene isplatio odmah prilikom sklapanja ugovora a ostatak s odgodom do točno definiranog datuma (rok oko 6 mjeseci).

 

- Da li je ispravno za osnovicu izračuna naknade uzeti vrijednost stana ili samo preostali iznos koji još treba isplatiti.

 

Unaprijed hvala ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je vlasništvo grada ali još uvijek nisu pribavili svu dokumentaciju (zgrada nije upisana, etažirana i dr.) a nekretnine su ipak prodane javnim natječajem na koji sam se javio obzirom da sam do tada bio u najmu istog stana ... Njihovu odluku morao sam prihvatiti i solemizirati ugovor ali zbog čega nije mi jasno .... kao niti zbog čega sam platio prema cijelom iznosu kada sam 50 % već isplatio ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ste bili neprecizni.

I dalje ne znamo koji je naslov ugovora i koja su sredstva osiguranja (hipoteka, fiducija...).

Ali ću pokušati..

 

Ako u ugovoru piše da 50% cijene plaćate odmah po sklapanju ugovora, vaša obveza na to nastaje po potpisivanju i solemnizaciji kod jb.

Ako vi nakon toga npr. ne platite tih 50%, vjerovnik će se poslužiti osiguranjima koje je dobio po solemnizaciji, i to ima pravo učiniti za cijeli iznos, a ne samo za 50%.

Znači osigran je cijeli iznos, pa i naplata troškova solemnizacije ide za 100% cijene.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naslov: Ugovor o prodaji nekretnine (stana)

 

sredstvo osiguranja je pretpostavljam točka ugovora koja glasi:

"Ovaj Ugovor se solemnizira kod javnog bilježnika i predstavlja ovršnu ispravu, te temeljem ovog ugovora prodavatelj može provesti neposrednu prisilnu ovrhu na novčanim sredstvima, pokretnoj i nepokretnoj imovini i imovinskim pravima kupca radi namirenja svog novčanog potraživanja iz ovog ugovora."

 

- hipoteka nije moguća jer se zemljište na kojemu je prije 15-20 god sagrađena zgrada još uvijek vodi kao oranica

 

Hvala na pojašnjenju ... i upravo sam se toga pribojavao jer preostali iznos namjeravamo zatvoriti stambenim kreditom kojemu je osnovna pretpostavka dokumentacija o stanu koju za sada nemamo (osim ugovora koji sadrži točku prema kojoj se kupac ovašćuje za uknjižbu vl. uz potvrdu isplaćenom ug. iznosa) niti je u ugovoru navedeno da će ju prodavatelj pribaviti do isplatnog roka nego samo njihovu riječ da se radi i uskoro očekuje ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija