Jump to content

Darovni ugovor-postupak


slavko1941

Preporučene objave

Predmet darovanja je nekretnina, oranica u poljoprivrednom kraju.

Pitanje: mogu li darodavatelj i daroprimatelj sami sastaviti darovni ugovor (jasno da je uvjet da oni to znaju ) na obrascu Narodnih novina i ovjeriti potpise kod javnog bilježnika?

 

Koji je daljnji postupak da novi vlasnik može uknjižiti tu nekretninu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Naravno da mogu sami sastaviti ugovor....ako ćete naravno znati ga točno ispuniti......pazite na opis nekretnine kad pišete ugovor jer on mora biti identičan opisu u zemljišnim knjigama....i zato najprije izvadite zk izvadak ili obavite uvid u zemljišnu knjigu. Darovatelj mora svoj potpis ovjeriti kod javnog bilježnika...a onda ugovor morate predati u Gruntovnicu zajedno sa prijedlogom za upis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

notarica je napisao:

Svaki ugovor može se pobijati zbog mana volja.

To imaju pravo svaka ugovorna stranka ili njihovi zakonski zastupnici.

Rok za pobijanje je 1 god od kad saznate za manu volje, s tim da ne smije isteči rok od 3 god od sklapanja ugovora.

Moj otac je patio od staračke demencije i često se gubio, ali se u svojoj kući dobro snalazio. Moj brat, koji je živio u istoj kući, samo na drugoj etaži, nakanio ga je smjestiti u starački dom. Ja sam bio protiv toga i predložio da preselim ocu i brinem o njemu, na što je brat tvrdio da će otac svejedno dolaziti i uznemiravati ga. Budući da ne živimo u istom mjestu, nisam znao da je oca smjestio u dom sve do treći dan kad je otac, dezorijentiran, pokušavao iz nepoznatog doma pobjeći kući. Pao je i razbio se, te završio u bolnici i tek tada sam saznao. Umro je nakon 10 dana.

Na ostavinskoj sam saznao da je 3 mjeseca prije smrti otac darovnim ugovorom polovicu svega darovao bratu, što je nevjerojatno, budući da nije pojma imao ni kako mu se zovu djeca, ni tko smo mu uopće, a kamoli što znači darovni ugovor. Vjerojatno mu je rekao da mora potpisati nešto u vezi mirovine, pa je potpisao. Ogorčen sam njegovim postupkom, pa me zanima mogu li pobijati darovni ugovor zbog mane volje? (Nemam medicinske dokumentacije o staračkoj demenciji, budući da je imao 83 godine i doktorima je to "normalno" za njihove godine, ali ima gomila svjedoka, od osoblja u staračkom domu do službenika u banci.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija