Jump to content

Visina alimentacije


dag

Preporučene objave

Ja sam u razvodu dobila djecu i doprinosim sa svime što mogu priskrbiti. Otac moje djece ne plaća više od tri godine ništa i zakonski ga gone razne institucije, ali sporo i neučinkovito. Žalosno je da visinu alimentacije treba zakon propisati i izračunati. Nije li djete djete oba roditelja no meter žive li oni skupa ili ne? Kada tata i mama žive skupa, djetetu zajedno priušte sve što misle da mu treba. A kada se razvedu, roditelju koji je otišao treba propis, zakon i naredba vlasti?!?!? JADNO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve veze imaju poremećeni bračni odnosi sa dobrobiti zajedničkog djeteta, po ljudskim, roditeljskim ili materijalnim pitanjima?!? Alimentacija nije đeparac djetetu kojim ono kupuje sličice i slatkiše. Određeni dio tog iznosa je naknada roditelju skrbniku za povećani angažman u odgoju tog djeteta. Jer taj roditelj ne može otići, nema svoje slobodno vrijeme, ne spava ako je djete bolesno, nije umorno ako treba učiti sa djetetom, razvozi, hrani, mazi, tješi, odgaja..... zajedničko djete 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a jedini slobodni trenuci su mu kada je djete eventualno na vikendu ili tjednom druženju sa drugim roditeljom (što također praksa, na žalost, pokazuje da mnogi izbjegavaju taj dio sudske presude).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaju veze jer mnogi preslikavaju poremećene odnose na daljnje odnose koje bi trebali imati s djecom, te im služe kao "opravdanje". Je li to u redu, sasvim je drugo pitanje.

 

Pričamo li na legalisu o utopijskim zamislima u kvalitetnim odnosima ili o realitetu i koje su raspoložive mogućnosti rješavanja nekog problema kada se pojavi?

 

A glede čl.233, nalazi se usvakom sudskom rješenju.

Treba li nam i spomenik ili je to dovoljno?

Radimo li to jer moramo ili jer želimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija nije đeparac djetetu kojim ono kupuje sličice i slatkiše. Određeni dio tog iznosa je naknada roditelju skrbniku za povećani angažman u odgoju tog djeteta.

Bojim se da niste u pravu.

Roditelji zajednički uzdržavaju dijete.

A iznos kojim sudjeluje onaj kojem je dijete povjereno na zajednički život: sud uzima u obzir trud i rad te će sukladno tome njegov doprinos biti umanjen. Dapače, imjene i dopune kažu da su čuvanje, njega i skrb koju za maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju skrb nakon punoljetnosti, ulaže roditelj s kojim dijete živi, vrijednosno su izjednačeni s novčanim iznosom kojeg daje za uzdržavanje roditelj s kojim dijete ne živi. Ne spominje se da iz dijela koji plaća drugi roditelj ide nakanada prvom. Ako se smatra naknadom roditelju s kojim dijete živi to bi bio direktan dokaz kako ga upravo taj roditelj zakida za određeni iznos :)

Ispravite me ako griješim...

 

Djetetu se ne određuje susrete s drugim roditeljem kako bi prvi imao predah jer se ne radi o ZORu kojim se propisuje dnevni, tjedni i godišnji odmor, već je to prvenstveno pravo djeteta, izrjekom kako i piše: druženje i susreti s roditeljem s kojim ne živi.

To je svrha ovih odredbi zakona.

 

Nadalje, roditelj s kojim dijete živi (a s drugim se druži i susreće i sudjeluje u njegovom uzdržavanju) nije skrbnik, već jedan od dvoje koji zakonski jednako dijele skrb nad djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novčani iznos koji uplaćuje roditelj s kojim djete ne živi na ime uzdržavanja nije naknada ni u jednom svom dijelu drugom roditelju za povećani angažman u zadovoljenju svakodnevnih potreba djeteta.

 

Dijete ima svoje potrebe koje zadovoljavaju oba roditelja.U ukupnim mjesečnim novčanim potrebama djeteta koje određuje sud,udio onog roditelja s kojim dijete živi je manji,dok se udio onog roditelja s kojim dijete ne živi za isti iznos povećava.

 

Iz toga jasno proizlazi da oba roditelja imaju obvezu novčano doprinositi za djetetove potrebe,ali u različitim novčanim iznosima.

I niti jedan roditelj ne može imati bilo kakav oblik novčane naknade od drugog roditelja koji bi mu osobno pripadao, zbog toga što obavlja iz određenih razloga više poslova za zadovoljenje djetetovih potreba...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Visina uzdržavanja se određuje prenma potrebama djeteta pri čemu se među ostalim uzima i njegova dob..

Podak od 17 % od iznosa prosječne plaće isplaćene u pravnih osoba u RH za predhodnu godinu je postotak za određivanje najnižeg iznosa uzdržavanja za djijete dobi od 0-6 godina,kako je naznačeno u Zakonu o izmjenama i dopunama obiteljskog zakona koji je upravo stupio na snagu.

 

Iznos uzdržavanja se može odrediti i u povećanom iznosu ukoliko roditelj ima takvu mogućnost.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da se vratimo na temu podrobnije.

 

čl.232. st.4. sada glasi:

Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće

 

Gorespomenuta plaća u protekloj godini je iznosila otprilike 4716kn, kunu gore-dolje.

Preračunato:

-do 6g: 801,72kn

-do 12g: 943,20kn

-do 18g: 1037,52kn

 

Obratite pozornost da se radi o minimalnom iznosu, a shodno plaći usporedivši sa prosječnom netto iznos može biti viši. Usput primjetimo i prvi dio- o minimalnim novčanim iznosima potrebnim za uzdržavanje djeteta.

 

Priključimo izmjenjen čl.232 st.3:

Potrebe djeteta za uzdržavanje mogu se utvrditi i u povećanom iznosu, ako je to u skladu s povećanim mogućnostima pojedinog roditelja.

...iza riječi: »mogućnostima« riječ: »pojedinog« briše se, a iza riječi: »roditelja« dodaju se riječi: »koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja, odnosno u skladu s povećanim potrebama djeteta«.

 

Stoga pobrojimo na koliko se mjesta spominje riječ: minimalan.

Hoće li baš svima biti određen minimalan iznos, imaju li baš svi plaće visine do netto prosječne...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto me podsjetilo na Monthy Pyton i njegov leteći cirkus, kao npr. njegovo Ministarstvo smiješnog hodanja... Ujedno sam se sjetila bisera iz Alana Forda; npr. Ministarstvo za gubljenje vremena i istraživanje ruda...

 

Usput, šta će vam te tablice i tzv. izračuni nečega, kada ništa nećete dobiti.

 

Prvo, pravosuđe ne funkcionira. Zakoni su nedorečeni, Centri za socijalnu skrb ne znaju šta bi sa sobom niti zašto uopće postoje ? U silnom neradu, bauljaju tisuće službenika koji dolaze na posao da pokažu nove cipele i liječe komplekse.

 

Ako se ne dogovorite oko alimentacije, teško da ćete od birokrata dobiti rješenje.

Da sam znala ono što danas znam, nikada ne bih potraživala uzdržavanje sudom. Sada znam da me više koštalo živaca i novaca to traženje, a paralelno s tim postupkom nisam primala alimentaciju.

Uspjeli su dočekati djetetovu punoljetnost. I sada već sve postaje glupo i mislim, šta mi je to trebalo ? ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija