Jump to content

Šta dalje?


sar

Preporučene objave

Bok svima možda mi može netko pomoći? Dragovoljac domovinskog rata 91-95 ranjen95,lječim se od PTSP od 2001.Naprvostupanjskoj komisiji HRVI dobio 30%,drugostupanjska mi ruši na manje od 20%PTSP,kao lakši oblik.Sada dobijem riješenje drugostupanjske komisije za opskrbninu gdje piše u riješenju teški oblik, nesposoban za privređivanje. Prije nekoliko dana sam se vratio sa liječenja iz Jankomira,tamo me doktori upučuju na invalidsku komisiju za hrvatske branitelje.Kakva je to komisija i gdje moram ići.Šifre imamF43.1 F41.2 F62.0 F29

 

od

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrada liječničke dokumentacije, ratni put, opis radnog mjesta, zvanje-čin, pa sve u Područni ured Mirovinskog osiguranja, netko će me sigurno još nadopuniti vjerojatno sam nešto izostavio. Ako ti je prošlo dvije godine od rješenje DLP da su ti ukinuli status HRVI-a, s novom liječničkom dokumentacijom ponovni Zahtjev za priznavanje istog u Uredu državne uprave-Pododsjek za HB. Osim kolege koji očito zna za tvoje ranjavanje, po ovom ispada samo PTSP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sar je napisao:

Poslije sam otkrio da u mom uredu z obranu nisu poslali cijelu dokumentaciju. Ne kužim kakva je to komisija-invalidska komisija po postupku za hrvatske branitelje- Puno hvala na odgovoru!

 

 

 

 

Invalidska mirovina

 

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kod kojega je nastao trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) ili kod kojega je nastala profesionalna nesposobnost za rad kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ima pravo na invalidsku mirovinu i to:

 

a) invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti nastale kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske;

 

b) invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, nastale kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

 

Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kod kojega je opća nesposobnost za rad ili profesionalna nesposobnost za rad uzrokovana djelomično zbog posljedica ranjavanja, bolesti ili ozljede zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomično izvan tih okolnosti, određuje se tzv. kumulirana invalidska mirovina, u razmjernim dijelovima, u postotku u kojem na ukupnu invalidnost (profesionalnu ili opću nesposobnost za rad) utječe pojedini uzrok invalidnosti.

 

Stjecanje prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR zbog postojanja opće ili profesionalne nesposobnosti za rad nije više uvjetovano i postojanjem statusa HRVI, kao što je to bilo propisano prijašnjim Zakonom.

 

Vještačenje nesposobnosti za rad, odnosno utvrđivanje invalidnosti za stjecanje prava prema ZOPHBDR provodi se prema članku 34. Zakona o mirovinskom osiguranju («Narodne novine», br. 102/98., 127/00., 59/01., 109/01., 147/02., 117/03., 30/04., 177/04. i 92/05. – u nastavku teksta: ZOMO), u vezi s člankom 15. ZOPHBDR, preko ovlaštenih vještaka nadležne područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno preko ovlaštenih viših vještaka (u povodu žalbe). Rješenje o pravu donosi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nakon što Povjerenstvo za reviziju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obavi reviziju nalaza i mišljenja ovlaštenog vještaka kojim je utvrđena invalidnost koja je posljedica bolesti, ranjavanja ili ozljede zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, bilo u cijelosti, bilo djelomično.

 

Budući da pravo na mirovinu više nije uvjetovano postojanjem statusa HRVI, hrvatski branitelj ne mora imati rješenje o utvrđenom statusu HRVI, nego se invalidnost prema ZOPHBDR može utvrditi na osnovi potvrde o statusu hrvatskog branitelja, potvrde o stradavanju i opisu ratnog puta i odgovarajuće medicinske dokumentacije koja je u uzročno-posljedičnoj vezi s ratom.

 

Pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje se prema uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako u ZOPHBDR nije drukčije određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Bok!Trebam pomoć nakon dužeg vremana.Po vašim savijetima krenuo sam u ostvarivanje prava na in. mirovinu.Predmet mi je prošao prvostupanjsku komisiju,i sad se nalazi u Tvrtkovoj kod viještaka.Neki dan sam se tele. ćuo s Tvrtkovom i ženska mi je rekla da viještak ne može završiti predmet jer fali ratni put,podaci o činu,funkciji.Pa zar oni nemaju ratni put kad sam išao na komisiju za HRVI? Rekla mi je da su oni poslali za htjev u moj podrućni ured za obranu,te da ih što prije kontaktiram u vezi tih papira. U uredu za obranu dobijem odgovor što se tiće čina,funkcije,sudjelovanja da oni imaju sve podatke i mogu ih odmah dostaviti,ali što se tiće ratnog puta da oni više s tim podacima ne raspolažu.Da se ratni put nalazi u ZKV zapovjedništvu kopnene vojske.Što sada u uredu za obranu kažu da su zahtijev za ratni put poslali na krivu adresu i da oni s tim nemaju više ništa.Što poduzeti sada? Dečki puno hvala na pomoći do sada i sretno!!! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Esade bok!Na prvo stupanjskoj sam bio u trećem mjesecu,kod područnog vještaka proveo sam skoro dva sata.Ženska je pregledala detaljno svu dokumentaciju i rekla mi da je sve što se tiće dkumentacije u redu i potpuno,na kraju mi je rekla da ispunjavam uvijete te da moj predmet šalje po hitnom postupku u Zagreb.Što se tiće drugog pitanja kad sam bio na komisiji za status HRVI tamo su imali ratni put i ostalu dokumentaciju pa sam mislio da i u Tvrtkovoj raspolažu sa istim doumentima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sar, vjerojatno znaš da su ostvarivanje prava na mirovinu i prava na status HRVI sasvim dva odvojena postupka i da ih rješavaju dva različita državna tijela, pa zato i jednima i drugima trebaju posebno svi ti papiri, tj dokumentacija.

Kad si već za jedne pribavio sve, znači neće ti biti problem to isto pribaviti za druge, tu mislim na ratni put i sl.

Malo strpljenja i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bok dečki!Predmet mi je bio na reviziji u ZG. 3.12.2008. Danas sam razgovarao tel. s ženskom u Zagrebu koja mi je rekla da je određena invalidnost, omjer i da su čekali neku potvrudu o pripadnosti i da nazovem kroz deset dana.Zanima me da li je to to ili sa revizije mogu dobiti i negativno riješenje?Bok i hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam pripadnik HVO-a predao sam zahtjev za Hrvatsku mirovinu. Odbijen sam samo zato sto nisam ima Hrvatsko Drzavljanstvo, mada mi je invalidnost procijenjena na 60%. Napominjem da sam u medjuvremenu prije rasprave moga predmta dobio Hrvatsko Drzavljanstvo ali ga nisam ostvario u momentu podnosenja zahtjeva :zao: tj. do 31.7.2006. godine kada je trebalo predati zahtjev. Zalba mi je takodjer odbijena, sada bi trebao napisati tuzbu Upravnom sudu. Pa me zanima koliko bi kostala KN ta tuzba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sar je napisao:

Bok dečki!Predmet mi je bio na reviziji u ZG. 3.12.2008. Danas sam razgovarao tel. s ženskom u Zagrebu koja mi je rekla da je određena invalidnost, omjer i da su čekali neku potvrudu o pripadnosti i da nazovem kroz deset dana.Zanima me da li je to to ili sa revizije mogu dobiti i negativno riješenje?Bok i hvala na odgovoru!

Ako ste napisali ono što ste mislili ( bio na reviziji, određena invalidnost i omjer,...) onda je to to: sve se zna treba čekati rješenje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je potvrda o pripadnosti?

Može li netko točno napisati što sve treba za 1.invalidsku komisiju. U 3.mj. mi je 6 mj. kako sam na bolovanju pa će me moj dok slat na komisiju.

Od papira imam ratne puteve (iz više postrojbi), potvrdu da sam branitelj-dragovoljac i liječničku dokumentaciju.Inače sam djelatnik MUPa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Bok!Pitanje za Djuru.Danas sam dobio riješenje o mirovini,opća 20-80 polazni faktor 1.85,zapovjednik desetine mirovina 2.330.10kn.Djuro danas kad sam išao u mirovinski odnjeti broj računa zvali su me u pravnu službu,pravnica koja mi je gledala papire vještačenja,ratni put itd..rakla mi je da bih se trebao žaliti na omjer rat-mir.Te su mi rekli da bi Mirovinska pravna služba mogla napisati žalbu na omjer ako ja to želim.Rekao sam im da ću vidjeti i javiti im kroz par dana.Neznam što mi je za raditi? Hvala na odgovoru!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nisi više u radnom odnosu tada se žali nemaš što izgubiti, osim 6 i više mjeseci čekanja na rješenje žalbe i možebitnu razočaranost rješenjem po žalbi.

Možda nije fer ali bih spomenuo i ovo: ne znam je li ta pravnica radi u službi HZMO na radnom mjestu pružanja pravnih savjeta ili nekom drugom, ali jedno zločesto potpitanje gdje je bila dosad? Ako smatra da njena kuća (vještaci, pravnici...) u tvom predmetu griješe zašto nije rekla njima : društvo, što to radite? I po mom mišljenju njen posao nije da pravna služba HZMO piše žalbe protiv rješenja HZMO-a. Sam odluči, ali u biti ne možeš ništa izgubiti, možda (veliko možda) dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sar nemoj odustati od prava na status hrvi pokreni obnovu postupka za ranjavanje i za ptsp ,a za ranjavanje u uredu za obranu zatraži potvrdu o okolnostima prošlo je dosta godina i vjerujem da imaš novije medicinske dokumentacije sa svime otiđi u ured državne uprave u svom mjestu stanovanja i učini to čim prije ako ti priznaju status hrvi to bi ti moglo uvečati mirovinu jer bi temeljem statusa hrvi mogao zatražiti isto to će ti trajati ali vremena ćeš za čekanje imati na pretek jer si u mirovini s nečim se zanimaj nemoj očajavati na koncu sve ispadne bolje nego očekujemo :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija