Jump to content

Predugovorom zbilježba u gruntovnici


Gogy

Preporučene objave

Mislim da ne

jer ne postoji zemljišno knjižni uložak u gruntovnici u koji bi se upisivala kapara

 

kapara je dio obveznog odnosa a ne stvarnog prava

 

samim time ukoliko ste zakaparili nekretninu a poslije je niste kupili, prodavatelj kojem ste dali kaparu vam je dužan isplatiti dvostruku kaparu ukoliko niste ugovorom o kapari ugovorili drugačije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nije odlučna kapara, već činjenica da je predugovor tek preuzimanje obveze sklapanja glavnog ugovora, pa je pitanje upis u zemljišu knjigu temeljem predugovora.

Mislim da bi zemljišna knjiga odbila tako nešto.

Možda da pokušate sa izjavom o prvenstvenom redu ili nešto slično - ali u posebnoj izjavi na kojoj će prodavatelj ovjeriti svoj potpis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna od najčešćih pogrešaka je u pogledu kapare!

1. Ako je dana kapara tada se više ne radi o predugovoru nego o ugovoru o kupoprodaji, neovisno kako ste naslovili ugovor, jer isplatom kapare već je otpočelo ispunjenje ugovorne obveze ispunjenja plaćanja kuporpodajne cijene. Ukratko niste sklopili predugovor (kao ugovor kojim se obvezujete sklopiti nakandni glavni ugovor) nego ste već sklopili ugovor o kupoprodaji.

 

2. Na temelju predugovora se u pravilu ne može izvrštiti predbilježba, ali na temelju ugovora, koji ste Vi već sklopili (jer je dana kapara) može se izvrštiti predbilježba koja stoji u gruntovnici dok se ne postavi prijedlog za upis zabilježbe o ispunjenju predbilježbe koje je potrebno i dokazati najčešće tabularnom izjavom ili potvrdom o primitku cjelokupnog iznosa kupovnine (ovisno kako je ugovoreno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija