Jump to content

godišnji


coffe

Preporučene objave

Može li poslodavac odbiti ili pomaknuti termin godišnjeg odmora (3 dana) ako se isti najavi 2 mjeseca ranije ?

 

Radi se o drugom dijelu godišnjeg (tkz. stari godišnji) te je već uplačeno i putovanje. Napominjem da moje radne zadatke mogu i spremni su odraditi moje kolege, te ako i postoji potreba za mojom intervencijom, na telefonu sam 24 sata na dan, i možemo sve odraditi putem maila... međutim poslodavac odugovlači s odobravanjem godišnjeg i odgovara da će vidjeti... Radim u kompaniji nekoliko godina, ne idem na bolovanje nikad, uredno imamo prekovremene koji nisu plačeni, a proteklih godina su nam uzimani godišnji mada smo potpisali korištenje ali ih nikad nismo iskoristili, ne možemo dobiti više od 12 dana u komadu, zovu nas sa godišnjeg svakih par dana da dođemo nešto odraditi dakle imamo dodatne troškove ako negdje otputujemo itd., dakle krše se radna prava kontinuirano.

 

Meni je toga već dosta i po cijenu otkaza ja na ovaj godišnji idem, ali me zanima šta mi je činiti ako mi ne odobre godišnji da im malo zapaprim, mogu li se pozvati na kakav članak po kojem ga se mora odobriti ako je na vrijeme zatražen i mogu li tražiti pismeno očitovanje zašto nisu odobrili traženi godišnji (imam pismeni zahtjev, tako da se vidi datum kada je tražen godišnji) šta bi mi moglo poslužiti kao dokaz na sudu u slučaju otkaza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac sukladno zakonu treba utvrditi raspored korištenja godišnje odmora, a o čemu vas je dužan obavijestiti najmanje 15 dana prije korištenja istog.

Drugi dio "starog" godišnjeg čak i imate obvezu iskoristiti najkasnije do 30.06.2008. god.

Dakle, vaš poslodavac nije donio raspored korištenja godišnjeg, a trebao je, vi ste sami postavili zahtjev uzevši u obzir organizaciju rada, dokaz je vaš pismeni zahtjev i nepostojanje raspreda korištenja.

Znam da je vaša ljutnja opravadana ali uzmite u obzir i činjenicu da je neopravdani izostanak s posla razlog za izvanredni otkaz.

pozdrav i nadam se da će sve bit u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve znam, ali me zanima može li poslodavac 2 mjeseca ignorirati - ne odgovoriti na moj zahtjev ?

Po tome on može ne odgovoriti na zahtjev i do 30.06.2008., i da meni propadnu ti dani godišnjeg (kao što je bilo slučajeva)

 

Dakle, po tome ispada da ja nemam način njega prisiliti da se očituje (potvrdi ili odbije) godišnji a on mi može dati otkaz ako pokušam iskoristiti svoje zakonsko pravo ?!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa poslodavac se očito već očitovao, vi tražite potvrdu tog očitovanja, njegove već donesene odluke. Primarno je ovdje, ne razlozi koje ste gore naveli (da ste dobar radnik) već činjenica da raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, a tako ste nešto dužni poštivati.

 

Definitivno preporučam samo jedno, a to je mirno rješavanje problema, dogovorom, ukoliko ga nije moguće postići, odnosno ukoliko vam ne odobri godišnji u to vrijeme, a vi se ne pojavite na poslu moglo bi biti svašta, kako je to već i navedeno u postu gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

@ rubens - niste pročitali detaljno, stvar je da se poslodavac ne očituje , dakle ni potvrdno ni negacijski ... Dakle ja NE mogu dobiti odgovor, nije da mi je odbijen godišnji već se na moj zahtjev moj šef uopće ne očituje!

Pa mene zanima, s obzirom da on nije dao plan godišnjih odmora, a ja sam svoj zahtjev najavila 2 mjeseca unaprijed, može li se ta moja najava (pismena) smatrati kao onaj 1 dan koji se zakonski uvijek može dobiti ako se najavi 3 dana ranije? Odnosno, da li ovdje vrijedi pravilo prešutnog pristanka ? Ako ne odbiješ, da prihvačaš?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija