Jump to content

Novopečena samohrana majka


pipika

Preporučene objave

Živim u izvanbračnoj zajednici već 6,5 god. Imam dvoje jece & i 3god.Svo vrijeme sam se brinula o djeci jer je suprug zarađivao dovoljno i tako smo se dogoverili. Nedavno je prodao kuću i potrošio veliki dio novca na automobile i sl. Sada živimo u iznajmljenom stanu. on je odlučio da se trebamo raziči .Neznam kamo? Oduzeo mi je kartice na koje sam imala punomoč. Koj asu moja prava i koliko to vremenski traje? Ima li neko brzo rješenje i kome da se obratim jer ne mogu naći ni posao preko noći a rebam negdje živjeti i do prve plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prava samohranih roditelja uglavnom se odnose na pravo na uzdržavanje skrbnika i djeteta od strane oca/majke djeteta, pravo na dječji doplatak te pravo samohranog roditelja na naknadu, ukoliko pripada kategoriji socijalno ugroženih osoba.

 

Za ostvarivanje prava na dječji doplatak građani se obraćaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (www.mirovinsko.hr) , a za ostala prava područnim centrima za socijalnu skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi:

Ispunjavate uvjete čl.3: duljina trajanja izvanbračne zajednice kao i rođenu djecu u njoj.

Ispunjavate i čl.217: Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

Nadalje čl.222:

1. Ako je prestala izvanbračna zajednica žene i muškarca koja je trajala dulje vrijeme, izvanbračni drug koji ispunjava pretpostavke iz članka 3. i 217. ovoga Zakona ima pravo na uzdržavanje od drugoga izvanbračnog druga.

2. Tužba za uzdržavanje može se podnijeti u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice.

3. Izvanbračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje samo za vrijeme nakon njezina podnošenja

Do kada? Za početak čl.224 Izvanbračni drug ima pravo na uzdržavanje do godine dana od podnošenja tužbe (no postoji mogućnost i kasnije)

 

Djeca:

Ako žeite da djeca ostanu živjeti sa vama trebate zatražiti da budu povjerena na zajednički život vama, no predhodno im trebate osigurati odgovarajući stambeni prostor, unajmljen, u vlasništvu i sl...

Uz to zatražiti i privremenu mjeru povjeravanja do pravomoćnosti odluke suda.

Istom i uzdržavanje za njih.

 

Imovina:

ispunjenjem čl.3 imate pravo na polovicu svega stečenog radom za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice ili potječe iz te imovine (ako je što preostalo)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste takvog materijalnog stanja da nećete moći sami snositi troškove odvjetnika koji će vam biti potreban u svim postupcima,obratite se Hrvatskoj odvjetničkoj komori i zatražite da vam ista pomogne i dodjeli zastupnika/odvjetnika u skladu s njihovim pravilima.

 

I još nešto iako nije toliko bitno,niste samohrana majka, jer ne zadovoljavate kriterije prema važećem Obiteljskom uzakonu…

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako se osječam a morala sam staviti neki naslov posta. sutr več moram nešta napraviti i šta mislite gdje prvo da krenem? Što se tiče uzdržavanja on ima 10 000 kn. plaću ali i terenski dodatak 5000 kn. koji dobija na ruke . Kako stojimo s tim. Maloprije sam mu rekla da ču tražiti alimentaciju pa je rekao kako če dati otkaz i raditi na crno. Šta u tom slučaju. Spreman je na sve. Da li igra ulogu što je obadvoje djece bolesno? Kčerka koja je starija ima poremečaj pozornosti i hiperaktivnost a sin povečane krajnike zbog kojih je jednom mjesečno u bolnici a nemoguće mu ih je izvaditi jer mu krvna slika i tjelesna težina ne dozvoljavaju. To je jedan od razloga zašto ja ne radim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pođite najprije do CZSS i iznesite cijeli problem.Ako je potrebno možete isto dostaviti Centru i u pisanom obliku...

Gledajte,ako roditelj koji je radno sposoban ne radi ipak je dužan uzdržavati djecu..tu nema spora.

Dužan je i sada skrbiti o djeci dok vam traje ova situacija koju ste iznijeli.

Ako dijete ima povećene potrebe ( što bi se moglo eventualno vezati za stanje vaše kćeri) sud će tada isto uzeti u obzir u određivanju iznosa uzdržavanja..

Vi kažete da ne radite.Možda niste zaposleni u nekom poduzeću ili sl.,ali vi obavljate svakodnevne kučanske poslove i brinete o djeci,a to je također rad,ponekad puno teži od određenog posla u uredu ili firmi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sin ima puno zdravstvenih problema o kojima nisam pisala a posljedica su ovoga. Oslbljen imunitet, Probava i sl o čemu imam gomilu nalaza specijalista. Nisam radila jer ne smije ići u vrtić. Ima li to nekakve veze? U svakom slučaju puno hvala i sutra idem u centar. Nadam se da ne postoji mogučnost da zatraži djecu zbog mog materijalnog i stambenog statusa jer ni on nema ništa osim velike plaće i dva skupa auta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija