Jump to content

Kako obaviti etažiranje i uknjižbu vlasništva


baroimaro

Preporučene objave

ETAŽIRANJE – UKNJIŽBA VLASNIŠTVA

 

 

Vlasnici stare kuće izgrađene do 1968. godine bili smo nas troje : majka, te njeno dvoje djece : brat i sestra – svatko je imao, prema želji majke i zajedničkom dogovoru, pravo na idealnu 1/3 nekretnine, bez fizičke podjele nekretnine na tri dijela u gruntovnici i katastru.

Majka je preminula 2007. godine bez oporuke, te smo njena djeca, brat i sestra, po ostavinskoj raspravi postali vlasnici po idealne 1/2 nekretnine. Potom smo se dogovorili i o fizičkoj podjeli nekretnine i naš dogovor konkretne podjele prostora unutar stare kuće stavili na papir i ovjerili odluku kod javnog bilježnika.

No, za upis u gruntovnicu i katastar potrebno je prethodno etažiranje objekta.

Međutim, brat je staru kuću, koja je jedina predmet podjele, nadogradio 2000-2004. godine još jednim katom, tavanom i krovom i to na osnovi dobijene građevinske dozvole. Za istu gradnju do danas on ne može ishoditi uporabnu dozvolu , jer je u manjoj mjeri odstupio od plana.

Na koji način i kakvim postupkom ja, sestra, mogu svoju polovicu stare kuće iz 1968. godine

upisati u gruntovnicu i katastar, te tako steći čisto pravo vlasništva nad svojim dijelom i slobodno raspolaganje tim dijelom ?

Inače, obrazloženo mi je da etažiranje sama ne mogu provesti dok se ne dobije uporabna dozvola, jer se sada stari dio kuće iz 1968. godine i novi nadograđeni dio kuće smatraju jednom nekretninom. Brat nije zainteresiran za dobijanje uporabne dozvole . A ja ne mogu vlasnički raspolagati svojom polovicom. Što mi u nastaloj situaciji preostaje učiniti ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez uporabne nema etažiranja, bez etažiranja nema uknjižbe. Jedino što možete napraviti je pozvati građevinsku inspekciju, koja bi trebala donijeti rješenje o usklađivanju građevine s projektom iz građevinske dozvole, uz prijetnju rušenja bespravnog dijela itd. Ali obzirom na efikasnost te službe, ishod bi bio veliko ništa, plus obiteljska svađa i pogoršanje odnosa s bratom, što, čini mi se, nije ni u čijem interesu. Realno, možete samo nagovarati brata da ipak napravi što je potrebno za ishodovanje uporabne dozvole...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uporabna dozvola je dokumenat po kojem se dokazuje da je objekat izgrađen prema Prostornom planu vašeg mjesta. Pošto je od Plana odstupljeno, nećete moći dobiti uporabnu dozvolu, kao što kaže prethodni članak.

Jedini način da dobijete vaš dio je raskid suvlasničke zajednice. Pošto vaša kuća nemože biti geometrijski razdijeljena tada sudskim nalogom razvrgnite suvlasništvo. Nažalost, kuća će se vjerojatno moći prodati na javnoj dražbi, a ta je opcija najnepovoljnija u svezi postizanja cijene.

na taj način ćete moći dobiti svoj dio.

Svakako angažirajte odvjetnika jer tu ima mnogo caka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može se etažirati i uknjižiti vlasništvo bez uporabne dozvole!

neka Vam ovlašteni arhitekt ili ovl.ing geodezije izradi etažni elaborat, njemu ćete priložiti i staru i novu građ.dozvolu i dati ćete ga na ovjeru u ured za prostorno planiranje pri općini ili gradu. paralelno treba sastaviti međuvlasnički ugovor(vi i brat) gdje se utvrđuje kome šta pripada.

to se predaje na zemljišno knjižni. ako je sve sastavljeno kako treba i uknjižba posebnih dijelova bude izvršena, ide zabilježba da pri upisu nije priložena uporabna dozvola. ta zabilježba vas ne koči u ničemu, a vi se onda pobrinite da ju ishodite.

rezime:nije vam problem uporabna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija