Jump to content

Radar na autocesti??!!


mladen123

Preporučene objave

U nedjelju oko 23 sata vozio sam zagrebačkom zaobilaznicom u smjeru istoka (oko Buzina) te naletio na policiju koja je bila sparkirana na zaustavnu traku i laserom je mjerila brzinu.

E sad, zanima me dal sam im ja dužan stati ako onak sa "kuhačom" izlete onak u mraku pred mene?

Nikad ih nisam vidio na autocesti da tak mjere brzinu, pa me zanima da li je to inaće uobičajeno i da li smiju to raditi?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad, zanima me dal sam im ja dužan stati ako onak sa "kuhačom" izlete onak u mraku pred mene?

 

Da, dužan si stati.

 

Nikad ih nisam vidio na autocesti da tak mjere brzinu, pa me zanima da li je to inaće uobičajeno i da li smiju to raditi?

 

Nije baš uobičajeno, ali u svakom slučaju ne da tako nešto smiju raditi, već im je to posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neulazeći u rasprtavu koliko ste vozili, za službeno vozilo koje je zaustavljeno na zaustavnom traku vrijedi isto kao i za svako drugo - mora biti propisno označeno (znak, trokut, žmigavci, rotirka, sl.).

 

Zaustavljanje vozila na autocesti na način na koji ste opisali je opasna radnja kao i autostopiranje. Dakle, ovakav način kontrole brzine na autocesti je OPĆE OPASAN!

 

Znam za jedan slučaj kada su izletavali s "kuhačom" i prisiljavali vozače da naglo koče i guraju se između čunjeva. Taj slučaj je zabilježila ophodarska služba autoceste.

 

Mislim da bi trebali napraviti prijavu ministarstvu (navesti broj značke i ime i prezime dotične sl. osobe), te upozoriti na općeopasne radnje koje su radilim te upozoriti da je moguća šteta (gubitak ljudskih života) veća od kažnjavanja prebrze vožnje na ovaj način.

 

Uostalom, da ste vozili 200 i on vam izleti, svi bi stradali - zato imaju one "kobre" s kojima kontroliraju brzinu na autocesti, ili kamere-radare koji su efikasni i bezopasni.

 

Nemog se ne zgroziti na takvo ponašanje osoba koje bi trebale štiti naše živote, a ne urožavati ih!!

 

I još na kraju, TRAŽITE DA VAM SE POLICAJAC PREDSTAVI ISKAZNICOM I ZNAČKOM, dužan je to po zakonu učiniti bez iznimke!

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To nije kuhača već svijetleća stop palica.

I brzina se mora mjeriti sa propisanim, baždarenim uređajima, a dali Vas je policija zaustavila na zaustavnom traku ili na pogodnom mjestu za zaustavljanje, to je njihova procjena, a vjerojatno su propisno označili mjesto gdje će postupati prema drugima glede kontrole prometa (pogotovo što se tiče sigurnosti dr. sudionika u prometu).

 

Uostalom, tko plaća kaznu ima pravo da se ljuti.

:-D

2zji0ba.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ups gospodine Mrljavac, ispričavam se - hvala vam što ste me prosvijetlili - sve do sad sam mislio da oni stvarno mašu kuhačama a ne svijetlećim stop palicama! (al dobro, ak Vam je gušt pravit se pametan, neka Vam bude) ;-) .

 

Da se nadovežem na onaj moj prvi post - navedena patrola me nije zaustavila jer sam vozio u ograničenjima međutim stajali su totalno u mraku - neosvijetljeni niti obilježeni na bilo koji način koji bi olakšao njihovu uočljivost u mrklom mraku i to na AUTOCESTI na zaustavnoj traci i laserom mjerili brzinu.

 

Mene je zanimalo samo da li je dozvoljeno zaustavljatti aute na autocesti takvom metodom jer se dovode u opasnost svi sudionici prometa.

Opće je poznato da se je na autocesti zabranjeno zaustavljanje osim ako nije najnužnije....

 

Uostalom, zašto onda postoje "Kobre"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... policajci ti imaju običaj da stanu na neki nadvožnjak na autocesti i laserom te snimaju... da bi te nakon nekoliko stotina metara zaustavili nasred autoceste i uputili na odmaralište odmah do da ti napšu kaznu...

 

... nikad dovoljno opreza... ja iako znam sve presretače i njihove registracije napamet, uvik baš radi ovih njihovih trikova imam antiradar i antilaser u autu upaljen pa oni mogu i laser i multanovu obisit mačku o rep...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.... ovisi koji radar imaš, oni jeftini od 100 dolara neće hvatati sve (ne na vrijeme)... postoje ti 2 antiradara koji hvataju apsolutno sve i baš su napravljeni za europsko tržištei:

Bel RX65 (300 dolara u americi, u nas na crno 400 eura),

Valentine1 (400 dolara u americi, u nas na crno 600 eura)

 

... ja imam ovaj Bel RX65 i zadovoljan sam s njim... hvata sve i ne moš ga, bar zasad, nikako prevarit...

 

... antiradar je dopušten za korištenje (ali je zabranjen za uvoz)...

 

... naravno, imajte na umu da antiradar hvata sve na vrijeme da možete smireno usporit bez nekih naglih kočenja i slično... osim laserske zrake iz pištolja za koju imate samo par sekundi za djelovat i smanjit brzinu...

 

...zato se antiradar često koristi u paru sa antilaserom koji omete lasersku zraku i policajcu se ne očita brzina (cca 300 dolara i on je zakonom zabranjen, i morate pazit da policajac ne skuži o čemu se radi)... u pravilu se uspori i ugasi uređaj nakon što antilaser prvi put omete lasersku zraku da bi policajac iz drugog puta uspia izmjerit brzinu (koja ja sad, naravno, u skladu s ograničenjem)...

 

... još jedna bitna stvar... ni antiradar i antilaser vam neće pomoći protiv presretača, jer presretač samo ide za vama snimajući vas kamerom i ne mjeri vašu brzinu (jer bi tada antiradar reagirao i upozorio vas) nego svoju... njih jednostavno morate znati prepoznati cesti...

 

... eto, ukratko... za one koji puno putu dobra investicija... pošto su kazne za prometne prekršaje krenile u nebo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nije li nužno uglavnom odmah zaustaviti bisera koji prekoračuje dozvoljenu brzinu i tim svojim postupkom dovodi u opasnost sebe i ostale sudionike u prometu (naravno zaustaviti ga na za to adekvatnom mjestu, odnosno najbezopasnijem dijelu ceste, iako je svaki dio ceste opasan).

al dobro, ak Vam je gušt pravit se pametan, neka Vam bude

Tko plaća kazne ima pravo da se ljuti. :belji:

Ja nisam platio kaznu od 1989. godine (vozačka od 1985.), a svaki dan vozim i ponekad počinim prekršaj, ali izgleda da imam sreće ili je u pitanju nešto drugo (možda se pravim pametan....). :smijeh:

 

Pozdrav od "kuhara" (sada bez kuhače). ;-)

2z80m8j.jpg

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto mene opet na autocesti A6. Ovaj put sam suvozač, pa mogu gledati uokolo.

 

Vozimo se mi tako, a ono:

 

- 1 km prije odvojka za - smjerRI Vrbovsko - pol. patrola, zaustavila vozilo u zaustavnoj traci, rotirka upajena, barem nešto po propisu

 

- iza tunela kod Vrbovskog - smjer ZG, Travimo, snimaju brzinu. Tehnika je u redu, ne ometaju sigurnost prometa. U povratku smo pogledali znakove ograničenja - 80 na ulasku u tunel, u tunelu 100, na samom izlasku iz tunela 80, a odmah iza kamera. Baš prigodno.

 

- odmah iza tunela Javorove kose - smjer Ri, golf 3 civilni,smer RI, stoji neoznačen u zaustavnoj traci, policajac unutra, nekakav radar-kamera

 

- malo dalje, odvajanje za Ravnu Goru, golf 3-ca civilna, stoji u zaustavnoj traci, neoznačen (mislim bez 4 žmigavca, znaka opasnosti ili trokuta), policajca unutra, vjerojatno dojava za dalje. Zaustavljen u zaustavnoj traci između odvajanja s autoceste i uključivanja u nju!

 

- nešto ispod, smjer RI policijsko vozilo, pod rotirkom, naplaćuje vozaču koji je iza vozila, tako da rotirka ne upozorava naopasnost

 

Kod izlaza za Delnice, civilni policijski auto i službeni se uključuju u promet (stali smo kod naplatnih kućica u Delnicama), policajca u civilnom autu vozi i TELEFONIRA

 

Krenuvši dalje, policijski automobil zaustavljaju vozila u smjeru ZG, u povratku smo vidjeli znak ograničenja 40!! na ravnom preglednom dijelu AUTOCESTE (tako se zove, A6), mada je u stvari cesta rez. za promet mot. vozila) Zaustavio kamion između čunjeva (radovi)i svi se naguravaju kraj njega. Malo dalje, smjer RI, još jedan policijski automobil, pod rotirkom, zaustavlja se 200 metara iza jednog znaka 40, a baš ispred drugog na kojem piše 80. (u zaustavnoj traci).

 

Eto, od Ravne gore do Delnica, 7 patrola, na manje od 10 Km.

 

Slušam vijesti, u saboru se priča o sačekušama policiskim. Ma nisu to sačekuše, kaže ministar. :laze:

 

Pa, Ivo, svaka ti čast. Sniziš PDV, povećaš kazne u prometu, i eto para i više nego prije.

 

Sretno svim vozačima koji poštuju zakon - oni ostali se ionako nemaju čega bojati. :sudac:

 

I na kraju, povratak oko 19 sati, NITI JEDNA PATROLA OD RI do ZG - valjda su se dosta naradili do tada .. ili povukli pred kišom.

 

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da sam cesto na istoj toj autocesti, dobar dio navedenih polozaja su cesti. U smjeru Zagreba, redovito na ravnici poslije ulaza Ravna gora, i izlaz Vrbovsko. Na povratku redovito stoje iza izlaza RG, i to prije zavoja. Ovi ostali prema raspolozenju.

Zbog radova su na autocesti stavili ogranicenje 40. Namjerno sam jednom usporio na 50 da vidim sto ce biti. Rezultat? Nepregledna kolona iza mene s opasnim pretjecanjima i trubljenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali su staviti ograničenje 30. Da mogu više naplatiti. I onda naš ministar ima obraza reći da nema sačekuša.

 

Trebali ste spustiti na 40, pa bi se rezulat našao na vijestima u obliku:

 

Turistička sezona krenula ranje i bolje nego ikad. Kilometarske kolone prema Rjieci :-D

 

U mom slučaju, kada sam napravio isto, zaustavilo me i prijavilo za preticanje na čelu kolone. Valjda sam tako sporo vozio da sam stizao sam sebe pretjecati. A svi su iza mene bili oduševljeni :pljesce: Kada su me maknuli sa strane .... da platim i ne smetam više.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija