Jump to content

kako se postaviti??


alana31

Preporučene objave

Dobar dan svima! Prvi put se javljam na forumu jer me zanima kako se postaviti i riješiti problem. Rastavljena sam već 3,5 godine i dobila sam na skrbništvo svoje maloljetno dijete koje sad ima već 7 godina. Njen otac plaća alimentaciju i viđa ju kako je sud odredio. Obzirom da on sada živi sa svojom drugom vjenčanom suprugom i očekuju dijete,on već skoro punih 10 mjeseci moje,odnosno,njegovo dijete ne vodi k sebi,već svojim roditeljima. Isprika mu je da nema sobu,odnosno, krevet gdje bi moje dijete moglo proboraviti to vrijeme s njime. Malena ima veliku volju i želju prespavati kod njega i biti više s njime,ali mu se boji reći jer misli da će je on manje voljeti. Inzistirala sam da nešto organizira kako bi se moglo to riješiti i da malena bude sretna. Obzirom da se do danas niti nije izjasnio,već samo napada zajedno sa svojom majkom mene i mog zaručnika s kojim živi moje dijete i ja,te moje roditelje. Prije par dana sam tražila da se nadjemo,on i njegova supruga,te moj zaručnik i ja,ali na sastanak je i nepozvano došla njegova majka,koja je vodila glavnu riječ odnosno samo je vrijeđala mene i mog zaručnika. Optužila nas je za vrlo ružne stvari,koje nisu istinite. Tražila sam od njega da nam se javno pismeno ispričaju i da stvori životne uvjete kada dijete ide kod njega,a do tada dijete ne može ići k njemu. Obzirom da se nije uopće javio nikako,već samo se javio da će doći po nju u vrtić,rekla sam mu da dok god ne napravi kako sam tražila,nema šta dolaziti po dijete. Nakon toga više se nije uopće javio,već je nenajavljeno došao u vrtić po nju,al ju nije uzeo jer sam ju povukla iz vrtića kako ne bi došlo do problema. Teta u vrtiću zna za cijelu situaciju i ne može bez mog odobrenja dati dijete nikome osim osobama koje sam ja odobrila. Obzirom da je ovo prva situacija nakon razvoda,ne znam kako da dalje postupim i koja su prava dijeteta i mene kao skrbnika. Nikad nisam branila mu viđanje s dijetetom,a ni njegovim roditeljima,al ne želim da se od mene radi budala i da oni dijetetu pričaju ružne stvari o meni i o osobama koje su s moje strane koji dijete vole i žele joj samo dobro. Hvala i lijep pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako postoji sudska odluka o terminu vidjanja oca s djetetom cinite katastrofalnu pogresku. :-o Ma koliko se to Vama ne svidjalo NE SMIJETE samoinicijativno zabraniti vidjanje oca s djetetom sto ste Vi prema ispricanom napravili.

Ono sto mozete je pokrenuti sudski postupak gdje cete uz pomoc suda postaviti uvjete i kriterija njihovih susreta ukoliko se niste u stanju to dogovoriti s ocem djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Nažalost sudski postupci su vrlo dug proces. Kako spriječiti da se dijete nimalo ne ugrozi ovakvim situacijama?? Ako on ne želi dobro svome dijetetu,opet sam ja ta koja popušta i daje mu za pravo to što radi. Ako on ne smatra da bi bilo bolje da se sve dogovorimo ljudski,onda zašto sam ja ta koja je uvijek za dogovore i razumijevanje,a on to dobro debelo koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvacam Vasu situaciju ali sudski postupak je jedini ispravan nacin. Isto tako treba naglasiti da dijete ima pravo i na obitelj s oceve strane (djeda, baku) pa ma kakvi oni bili prema Vama. Molim Vas da radi djeteta razmislite o svojim postupcima. Ako je dijete sretno sto odlazi vidjeti baku, nemojte Vi biti ti koji ce ga odvracati od toga na bilo koji nacin. Postici cete kontraefekt.

Koliko vidim malena je vec dovoljno stara da izrazi svoje zelje pa je ono sto preporucam da je animirate tj. potaknete da otvoreno kaze ocu da zeli ici kod njega a ne kod bake koji put. I to ne raditi na "zlocesti" nacin, kako pojedini roditelji znaju, nego joj objasniti da se otac nece ljutiti ukoliko kaze svoje zelje vec ce je dapace vise voljeti.

Buduci da imam osjecaj iz vasih postova da je ocu stalo do djeteta, zaista mislim da ce uciniti sve da joj uslisi zelje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Rastavljena sam već 3,5 godine i dobila sam na skrbništvo svoje maloljetno dijete koje sad ima već 7 godina. Njen otac plaća alimentaciju i viđa ju kako je sud odredio."

 

Iz vašeg teksta nije mi jasno kako ste vi dobili skrbništvo jer prema članku 99.1. Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojenoravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu

2. Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, poslovne sposobnosti itd.

 

Ako otac ne želi dobro djetetu kao što tvrdite, obratite se pismeno CZSS ili pokrenite sudski postupak. Samoinicijativno sprečavanje kontakata djeteta i oca, nakon sudske odluke, nanosite štetu prije svega svome djetetu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pretpostaviti je da sudskom presudom u kojoj je brak razveden i u kojoj je među ostalim određen način susreta i druženja malodobnog djeteta i roditelja (oca) s kojim dijete ne živi, nije precizno određeno na koje mjestu se moraju odvijati susreti i druženje s djeteom.

Kako gotovo uvijek postoji zajedničko skrbništvo obaju roditelja nad malodobnim djetetom (jedino ne postoji u slučaju kad je skrbništvo oduzeto pravomoćnom sudskom odlukom),oboje roditelja su ravnopravni i zajednički skrbe o svemu u vezi djeteta.

Stoga,vaš stav da isključivo vi određujete način kako će se i na kojem mjestu odvijati susreti i druženja između oca i djeteta nije ni zakonski utemeljen.

Ukoliko ne možete postići razumni dogovor u vezi toga preostaje vam jedino sudski postupak u kojem možete tražiti izmjenu načina susreta i druženja s malodobnim djetetom i pri tome morate dokazati da je sadašnji način susreta štetan po dijete.Međutim iz vašeg posta to nije moguće zaključiti.

Samovoljno uskraćivanje susreta s djetetom ,roditelju koji s njim ne živi ,prvenstveno šteti samom djetetu,a također predstavlja kazneno djelo opisano u Kaznenom zakonu (čl.215).

Uključivanje u odluke o djetetu i njegovim potrebama ljudi koji nisu skrbnici djeteta (sadašnjih partnera,baka i djedova i sl) je potpuno nepotrebno,dapače i štetno za dijete.O djetetu , njegovim potrebama i dobrobiti skrbe njegovi roditelji,zajednički i sporazumno i što je važno naglasiti – ravnopravno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na vrlo detaljnom odgovoru. Ja bih željela da otac shvati da se treba ipak više brinuti za dijete,a ne kad dođe po nju da ju odvede svojim roditeljima i dalje baš ga briga. Samo me zanima kako će biti kad se za par dana rodi njegovo drugo dijete koje ima sa novom suprugom. Dijete je moje potpuno nezaštićeno i najviše pati,koliko god se ja trudila da ga zaštitim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija