Jump to content

Čin policija


pierre-senna

Preporučene objave

Bio sam aktivni pripadnik specijalne policije 91, te 96 razvojačen kao pričuvni pripadnik specijalne policije- zvanje viši policajac/mlađi policajac. Zanima me pošto sam umirovljen s 29. travnja 2008. i predmet je u obradi, tj. radna knjižica, da li imam pravo na čin časnički namjesnik ili nešto manje ili više, pošto sam dobio puno različitih informacija. Molim da mi odgovori netko tko zna što me slijedi po zakonu i kome da se obratim ako me zaj... .Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- možda kod odlaska u mirovinu nije imao pravomoćno rješenje o statusu HRVI-a, tada ne može dobiti usklađeje policijskog zvanja u vojni čin

- kod obračuna mirovine možda nije dostavljen podatak o zvanju ili je to u tijeku

- možda mu u PU nisu ni objasnili da na to ima pravo, a

- zadnje možda je možda ipak laže i o činu i o visini mirovine. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja vidim tu sa činovima ide kako ko hoće!Zanima me tko dodijeljuje te činove i kome da se obratim ukoliko me zaj...? P.S. Da li ima kakve veze (pri dodjeli čina)i to što sam 91 bio aktivan (2 borbene akcije, preko 20 mrtvih, preko 40 ranjenih), a razvojačio se kao pričuva? Mislim da li će uzeti u obzir aktivni dio ili samo ovaj pri razvojačenju, odnosno pričuvni? Hvala na prethodnim odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam uspio pronaći niti jedan pravilnik o načinu dodjele činova u mup-u pa evo mog primjera, možda nekome pomogne:

specijalna policija mup-cijeli period-bez čina

temeljna policija do 2007- viši policajac

hrvi za stalno

dodijeljen jedan čin od kirina

 

čin za mirovinu satnik

 

dakle išlo bi ovako:

 

početno -viši policajac- vojni čin je narednik

hrvi-viši pol.narednik-vojni stož. narednik(dakle 2 gore)

čin od kirina- policijski inspektor- vojni čas. namjesnik

 

i sad ostaje još jedan čin do satnika za kojeg nisam siguran da li mi je dodijeljen kao pripadniku specijalne policije ili zbog odlaska u mirovinu.

 

ovo sve se odnosi i na pričuvni sastav specijalne policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Ti hvala prijatelju na odgovoru. Ulio si mi još jednu nadu da bi moglo nešto i biti od tog čina. Jučer sam bio u MUP-u kod gospođe koja radi na tim papirima i taman je stigla pošta iz mirovinskog, tako i njihov zahtjev za moj čin od MUP-a da mi mogu obračunati mirovinu. I ta gospođa što radi ima svu potrebitu dokumentaciju, odnosno da sam bio 90-91 aktivni tj.djelatni sastav i to većim djelom SJP i poslije pričuva. Ponovno me uvjerava da mogu dobiti samo stožerni narednik iako sam joj rekao i pokazao rješenje o ranijem činu viši policajac/mlađi policajac i to da imam status HRVI 30% ZA STALNO, te je pitao da li od toga ide tri čina gore. I to ispada navodno stožernog narednika po njenom. Ali sada vidim da ona nema pojma (ili ima ali ne računa ovaj dio od Kirina), pa to tako ispada. Idući tjedan ti papiri iz moje PU idu za Zagreb, pa se nadam da će možda oni to rješiti na pravilan način. Još jednom Ti se zahvaljujem i svako dobro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam bio isto djelatnik SJP kada sam išo u mirovinu od MUP-a sam dobio rješenje o činu i to VIŠI POLICIJSKI NAREDNIK te sam sve te papire predao u Mirovinsko.Od 2004.god.samu u mirovini sa vojnim činom STOŽERNI NAREDNIK,iako je moj RVI 40% tako da mislim da češ i ti dobiti od MUP-a isto pa bi mogla biti istina kaj ti je rekla referentica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dobio sam privremeno rješenje zbog profesionalne nesposobnosti za rad i određuje mi se predujam mirovine u svoti od 500 kn mjesečno. Te piše da isplata predujma pripada počevši od prvog idućeg dana od dana kada to riješenje postane pravomoćno. Zatim taj predujam isplaćivat će se privremeno do donošenja konačnog rješenja o pravu na mirovinu mjesečno unatrag. Ja sam prestao raditi 29. 04., tj. zaključio radnu knjižicu. Ne dobivam nikakav predujam, a osim toga, referentica koja radi moj predmet kaže da nemam ni pravo. Sve što se tiče radne knjižice i papira je napravljeno, jedino čekam čin iz Zagreba od MUP-a. Ali me zanima zbog čega sam onda dobio to rješenje i tko ima onda pravo na taj predujam mirovine, zašto ja ne bi dok čekam imao pravo na taj predujam? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam iz kojih razloga nije došao čin iz zagreba, inače se to riješava u roku mjesec dana. mislim da je netko u policijskoj upravi kriv za to i dakako trebao bi otiću u pu provjeriti da li je uopće poslan zahtjev u zg za dodjelu čina.

a i ovo sa predujmom mi je malo čudno jer neznam niti jednog iz policije koji je dobio takvo rješenje.

praksa je da sa danom rješenja o mirovini se prekida radni odnos u mup-u i prazan prostor traje mjesec najviše dva i počinje isplata mirovine sa tim zaostatkom od mjesec dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom akontacija mirovine, je približno konačnom obračunu mirovine. razlika nije baš prevelika. Zašto su ti odredili 500 kuna nije mi jasno. Kod podnošenja zahtjeva za mirovinu u ovrascu IN-1, stoji i opis radnog mjesta, tako da mogu previdjeti i čin za obračun mirovine (uz možda neka odstupanja), tako da ti je akontacija manja od buduće stvarne mirovine. Vidi stvarno u PU što je s zvanjem-činom, a na tvojem mjestu otišao bih i osbno kod referenta Mirovinskog (područni ured), malo vidjeti o ćemu se radi. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nesposobnost profesionalna ,jako mali predujam tj jako mali obracun mirovine ,nejasno zbog cega tako malo.

razlika privremene mirovine ispadne nesto manja od stvarne koja se poslje obracuna.

mali izracun je vjerojatno zbog profesionalne,malog omjera i malog cina,ali opet tako malo..... nemam rijeci...

 

sto se tice cina provjeravao sam na vise mjesta i vidio masu primjera,pa u praksi i po pravilima ispada ovako

racuna se osobno ili ustrojbeno zvanje do 30.06.1996.god.

pa ako je tada netko imao sa SSS rjesenje vece od sadasnjeg visi policijski narednik

a sve to posljedica srece,veze,zasluga za dobre rezultate rada(ili nije bilo trenutno pametnijih odvaznijih i sposobnijih) , ili sefu radio gradjevinske radove na kuci pa dobio sa SSS neko vece rjesenje npr.visi narednik i slicno onda sad moze u mirovinom sa cinom bojnik,pukovnik. nije mi namjera nikoga povrijediti pa sam naveo sve okolnosti.

dakle OSOBNO ili ustrojberno zvanje do 30.06.1996.god , sto ti je povoljnije biras sam.

od toga datuma samo dolazi u obzir OSOBNO ZVANJE a sto obicno ispda za SJP na kraju SATNIK , jer su imali najprije zvanje : policajac,visi policajac,pa ukazom Kirina NAREDNIK , a neki su i polozili zvanje NAREDNIK,pa od Kirina potvrdjeno zvanje jer sa SSS ne moze imati vece osobno zvanje-dakle tu je SATNIK na kraju.

tebi ako nemas nista od unaprijedjenja ministra Kirina pripada jedan cin ispod satnika.

a ako si srecom imao neko jace rjesenje za vrijeme rata , onda ti se to prizna imao polozeno ili ne.

ovdje nisam pisao o tome kako nesto mislim da bi trebalo biti,naprotiv sa ovim se ne slazem,no tako je po pravilnicima i u praksi.

sve sto je mimo toga , rjesava se pravnim putem jer ima osnove.

dakle ako imas manje zvanje od navedenog imas osnove da :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

Balun je napisao:

Dobit ćeš sigurno čin stožernog narednika. Nema veze jesi li bio pričuvni ili aktivni.Za satnika moraš imati barem višu školu.

Pozdrav

 

nije potrebna viša škola.

 

Mislio sam na umirovljeničke činove.

Ako si običan policajac-specijalac dobit češ čin narednik- st. narednik, ako imaš uz to višu ili visoku školu čin poručnik-satnik.Ministarstvo odredi prema ratnom putu i zaslugama. Tako je meni rečeno,a primjenilo se na par mojih kolega. Po zapovjednoj odgovornosti neznam kako se dobivaju.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nismo na različitoj :-)

Ministarstvo ti da čin.Ovo je iz mog osobnog iskustva i od kolega.Svi smo dobili činove ovako u ovom mom okviru što sam naveo.Vjerovatno ministarstvo može dati i čin generala odnosno policijski u tom rangu ako im se prohtije.Pa vidiš koliko sabornika ima generalske činove.

Nemoj me krivo shvatiti nije ovo kontra tvog čina ali kao obični policajac specijalac mislim da je stožerni narednik OK čin, a sve preko toga je dobro došlo :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bas sam dobio čin stožernog narednika kako su neki predviđali. Imam 15 dana rok žalbe ministru policije. Pošto sam imao zvanje mlađi policajac/viši policajac za koji sam polagao(ponavljam: pripadnik SJP, aktivni 90/91, pričuva 96, HRVI 30% trajno, SSS) i 3 čina na to bi bio čin časničkog namjesnika ili policijskog inspektora. To rješenje za višeg policajca sam im i predao. Smatram da su me prešli za jedan čin pošto su mi izgleda vodili od običnog policajca, s tim da mi je zenska u mupu rekla da temeljna i specijalna policija dobivaju isto po tri čina gore. Da ne duljim, zanima me da li se ima svrhe žaliti i ako se neko žalio kakva su mu iskustva s tim, pozitivna ili je to samo gubljenje vremena pošto su taj čin ti isti i izdali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija