Jump to content

savjet


Renci3

Preporučene objave

nova sam na forumu i trebao bi mi savjet. u braku sam 6 mjeseci, imamo dijete od 1.5 mjeseci. zadnjih mjesec dana živim s djetetom kod roditelja jer su stvari krenule loše. dotični više ne dolazi viđati dijete, ne zove, ne sudjeluje financijski, ali mi prijeti policijom i socijalnom službom da će mi ga oduzeti. to mi nije jasno jer ga očito dijete ni brak ne zanimaju. samo bi htjela dijete zaštiti. imam li ja kao majka ikakva prava? i da li može zabraniti pristup mojih roditelja djetetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija koju ste opisali ima dva moguća ishoda:1.da se ista razriješi i da dalje nastavite zajednički život s svojim malodobnim djetetom ili 2.da ovo predstavlja uvod u budući razvod bračne zajednice sa pravnim i psihosocijalnim posljedicama takvog čina.

Sami trebate procjeniti što je izvjesnije od prije navednog,a to bi trebalo odrediti vaše daljnje postupke, ali pri tome trebate imati uvijek na umu zaštitu malodobnog djeteta i njegovih prava i dobrobiti.

 

Zakonska obaveza roditelja je da uzdržavaju svoje malodobno dijete bez obzira da li žive s djetetom ili ne.U sudskom brakorazvodnom postupku se određuje iznos uzdržavanja koji je dužan snositi roditelj s kojim dijete ne živi,a ovisi prvenstveno o ukupno utvrđenim potrebama djeteta,te mogućnostima tog roditelja.I drugi roditelj,s kojim dijete nastavlja živjeti ima obvezu doprinositi uzdržavanju malodobnog djeteta,u zadovoljenju njegivih ukupnih potreba.

 

U ovom slučaju i vi i otac djeteta ste skrbnici svog malodobnog djeteta,ali zbog novonastale situacije dijete trenutno živi s vama.U eventualnom sudskom brakorazvodnom postupku sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjet nakon razvoda braka,a istovremeno i o susretima i druženjima s drugim roditeljem (to je prvenstveno pravo djeteta,kao i pravo na uzdržavanje od svojih roditelja).

U slučaju pokretanja sudskog postupka za razvod braka bilo bi poželjno da zatražite istovremeno od suda da donese privremeno rješenje o povjeravanju malodobnog djeteta na život vama do okončanja sudskog postupka.

 

Prijetnje policijom i socijalnom službom od strane oca djeteta su neosnovane, jer isti nemaju nikakve ingerencije da razrješavaju novonastalu obiteljsku situaciju,osim u slučaju kada moraju intervenirati po službenoj dužnosti u slučaju obiteljskog nasilja i to na način i u opsegu koji je propisan zakonom.

 

Također zabrana pristupa djeda i bake po majci malodobnom djetetu moguća je jedino nakon provedenog sudskog postupka i pravomoćne sudske odluke,a ovisi o specifičnim okolnostima konkretnog slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis situacije u kojoj se nalazite pokazuje da bi se prvenstveno trebalo raditi na uspostavljanju komunikacije. I to bez obzira da li cete se vratiti nastaviti zivjeti s vasim suprugom ili cete krenuti u brakorazvodnu parnicu. Prijetnje koje navodite pokazuju da komunikacije u kojoj bi se trazilo rjesenje ove situacije za sve tri osobe koje ce biti blisko povezane slijedecih dvadesetak godina - nema.

 

S obzirom na kratak period od vaseg poroda, i to da se radi o djetetu od 45 dana, bilo bi dobro da najprije razmislite sto zelite vi i sto je dobro za sve tri osobe. Ako odlucite ne nastaviti zajedn icki zivot sa vasim suprugom - poduzmite sve kako biste zastitili dijete.

U podforumu obiteljsko pravo mozete naci mnostvo informacija

i pravnih savjeta koji u detalje objasnjavaju ovo sto je vec naveo canis.

Dakle, u slucaju neslaganja i brakorazvoda, ukljucujuci i u pitanjima oko djeteta - predstoji obracanje trecim osobama da pravno rijese problem nastao u vasem zivotu. A na podforumu Obiteljsko pravo mozete vidjeti da to ima svoja pravila i ogranicenja. Imate priliku nauciti iz nekoliko slucajeva da je vrlo vazno na vrijeme poduzeti PRAVE korake da se sprijeci daljnje pogorsanje situacije i glede vidjanja i ne-vidjanja djeteta, i obracanja sudu za privremenu mjeru povjeravanja djeteta, alimentacije i prava baka i djedova da vidjaju unuke... Uglavnom, obilno stivo koje je mnogima pomoglo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija