Jump to content

Prenamjena livade u građevinsko zemljište?


cceelloo

Preporučene objave

Pozdrav,

možda već dosadna tema ali evo je opet jer dobijam sa svake strane potpuno različite odgovore.. Ovako, htio bi prenamjeniti livadu od 5000m2 u građevinsko zemljište, livada ima javni put ( ucrtan u plan ), kuće su izgrađene oko nje u razmaku od 100m, na tom zemljištu nebi ništa gradio već bi ga samo prenamjenio. Dali mi treba idejni projekt..i još kakve dozvole..? Zanima me koji je postupak i otprilike troškovi, i najvažnije od kuda početi jer stvarno nemam pojma o tome :-(

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste naveli dali je Livada Prostornim planom ušla u građevinsku zonu.

Ako je onda ćete platiti porez na prijenos prema kategorizaciji građevinskog zemljišta , ako nije onda kao livadu.

buda1965 je napisao:

mislio sam na ovu soluciju- vrijednost hektara livade je 2000 eura a bude li to u građevnom smislu samo dvije parcele to je i 20 000 eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 12 godina kasnije...

Postovanje, molila bih nekog tko se razumije u pravna pitanja da mi odgovori. Naime radi se o mojoj majci koja ima 9000 m2 poljoprivrednog zemljista koje se vodi kao pasnjak i oko 2000 m2 ostalog poljoprivrednog zemljista, a sva ta zemljista su dio jedne vece cestice koja se dijeli na 5 djelova izmedju nje i njezine brace i sestara. 

Taj dio od ukupno 11000 m2 pripada njoj. Medjutim njezin brat koji zivi u Francuskoj i ima dvojno drzavljanstvo(R. Hrvatska) buni se tj. ne zeli da se zemlja i sluzbeno razdjeli na 5 jednakih djelova iako ostale 4 sestre to zele. 

Naime on se ponasa kao da ima pravo raspolagati njihovim djelovima zemljista i koci ih u buducoj potencijalnoj prodaji zemljista te ostale sestre ne mogu raspolagati svojim dijelom zemljista  kako bi trebale po zakonu! 

Molim vas za savjet, sto uciniti, moze li on zaista tako kociti ostale sestre? 

Bi li se nekakva pravna borba isplatila? 

Takodjer me zanima moze li moja majka traziti svoja prava na uzimanje svog dijela zemljista bez njihove raspodjele na odredene cestice ili je bas potrebno da se geodetski napravi podjela na 5 jednakih dijelova? 

Zahvaljujem! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Poštovani, konkretno Karlovac desna obala Korane kod stadiona Čavlek UPU-om je prenamjenjeno zemljište te bi sada na lokacijama poljoprivrednih zamljišta i livada, po vizijama gradske uprave, trebalo izgraditi cijeli zabavno rekreativni centar sa nizom zgrada i hotela, terena i ko zna čega. Konkretno na mojoj čestici je UPU-om predviden zabavni park. Nisam još išao pitati u "grad" ali po tome ta čestica vise nije livada kao do sada ili trebam platiti neku naknadu da to sada bude građevinska čestica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je građevna čestica na kojoj smijete izgraditi samo zabavni park. Ako nekim čudom imate takve poslovne planove, upala vam je žlica u med. Alternativa je čekanje kupca koji bi jednog lijepog dana od Vas otkupio zemljište pa ga priveo namjeni u skladu s odredbama UPU-a. Ovdje kod nas u Zagrebu to znači da ćeš prije smrt dočekat. Sve što nije S, M ili K zona znači propalu priču po vlasnika. Ima na tisuće kvadrata zemljišta u Z, R ili čak u zoni javne namjene, a može umrijeti kao teška sirotinja. To se zove planiranje razvoja grada. Zamisli se osamdesetih, a ne provede se ni do 2023.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Možda gospodin Marko i inkasira neke novce obzirom na smještajnu namjenu (hotela i inih građevina) i sportskih terena, mada i gradnja hotela na lijevoj  obale Korane ide tempom gradnje Skadra na Bojani.

UPU Športsko rekreacijski centar Korana je novijeg datuma, objavljen je u Glasniku grada Karlovca br. 6/22, a njime se razrađuje prostor na desnoj obali Korane.

Gradnja Akvatike na desnoj obali Korane se (su)financirala evropskim novcima - pa se gospodin Marko  opravdano može nadati da će neki od predviđenih sadržaja zabavnog parka biti također finacirani na taj način 🤞. A kako Europa voli čisti posao, možda mu parcela bude otkupljena po pristojnoj cijeni 👍.

Sve sami možda, ali ovaj puta ima nade u pozitivan ishod...

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija