Jump to content

besplatna pravna pomoć


Modesty4

Preporučene objave

Molim pomoć!

Radi se o obiteljskom nasilju, majka i dijete koje je invalid istjerani su na ulicu.Trenutno su se snašli i kod obitelji su, no međutim, kao i uvijek problem je novac za angažiranje odvjetnika koji bi im pomogao da pokrenu odgovarajuće postupke i riješe se nasilnika iz obitelji. Molim vas pomozite mi savjetom kako i gdje zatražiti besplatnu pravnu pomoć i koje uvjete moram ispunjavati!

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kopirano sa web stranice Hrvatske odvjetničke komore

 

http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169

 

 

Besplatna pravna pomoć

 

Temeljem članka 21 Zakona o odvjetništvu i glave III Kodeksa odvjetničke etike, Hrvatska odvjetnička komora osigurava besplatnu pravnu pomoć socijalno ugroženim osobama i žrtvama Domovinskog rata u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u svezi s njihovim položajem.

 

Besplatna pravna pomoć osigurava se IMENOVANJEM PUNOMOĆNIKA ZA ZASTUPANJE BEZ PRAVA NA NAGRADU.

 

1) Radi ostvarivanja besplatne pravne pomoći potrebno je Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu, Koturaška 53/II, dostaviti:

 

- molbu za imenovanje punomoćnika za zastupanje bez prava na nagradu u kojoj treba navesti za kakav postupak se traži punomoćnik, a ako se postupak već vodi, navesti radi čega se vodi, pod kojim brojem i pred kojim tijelom te dostaviti preslik tužbe

- potvrdu nadležne porezne uprave o imovnom stanju

- potvrdu o visini mjesečnih primanja, odnosno potvrdu Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti

- fotokopiju domovnice

- ukoliko se radi o postupcima radi uzdržavanja maloljetne djece ili osporavanja odnosno utvrđivanja očinstva, treba dostaviti i njihove domovnice, odnosno rodne listove (u kopiji).

 

 

2) Radi ostvarivanja besplatne pravne pomoći u postupcima radi uzdržavanja maloljetnog djeteta potrebno je da zakonski zastupnik maloljetnog djeteta Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu, Koturaška 53/II dostavi:

 

- molbu za imenovanje punomoćnika za zastupanje bez prava na nagradu u kojoj treba navesti za kakav postupak se traži punomoćnik (radi utvrđivanja uzdržavanja, ovrhe uzdržavanja ili povišenja uzdržavanja) i imena djece o čijem se uzdržavanju radi,

- ako se postupak već vodi treba navesti radi čega se vodi, pod kojim brojem i pred kojim tijelom te dostaviti preslik tužbe

- fotokopiju rodnog lista ili domovnice zakonskog zastupnika i djeteta

Besplatna pravna pomoć radi uzdržavanja maloljetne djece

 

Napominjemo da podnošenje molbe Hrvatskoj odvjetničkoj komori radi imenovanja punomoćnika za zastupanje bez prava na nagradu ne prekida protek rokova propisanih za podnošenje tužbi, ulaganje pravnih lijekova, odnosno drugih propisanih rokova.

 

NAPOMINJEMO TAKOĐER DA JE HRVATSKA ODVJETNIČKA KOMORA UDRUGA ODVJETNIKA KOJA SE NE BAVI DAVANJEM PRAVNIH SAVJETA.

 

Besplatna pravna pomoć koju osigurava Hrvatska odvjetnička komora ne odnosi se na davanje pravnih savjeta.

 

Molbe za imenovanje punomoćnika za zastupanje bez prava na nagradu predaju se POŠTOM na adresu:

 

HRVATSKA ODVJETNIČKA KOMORA

KOTURAŠKA 53/II

10 000 ZAGREB

 

ili na porti Hrvatske odvjetničke komore, srijedom od 10 do 14 sati.

 

UPOZORAVAJU SE PODNOSITELJI MOLBI DA MOLBE, KOJIMA MANJKA MA I JEDNA OD GORE NAVEDENIH ISPRAVA, NEĆE BITI ZAPRIMLJENE NITI RAZMATRANE DOK IH SE NE UPOTPUNI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskustva su ovakva: Dostavite Komori ovo što je potrebno, ona vam odredi odvjetnika (uglavnom) iz vašeg grada koji će vas zastupati.

Nisam se nikad našao u ulozi onoga kojemu je trebala besplatna pravna pomoć, ali je ured u kojem sam radio zastupao stranke na taj način i vrlo smo profesionalno to odrađivali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija