Jump to content

kako zastititi porodicnu imovinu


Gorana

Preporučene objave

imam jedno pitanje po nasljednom pravu....otac mi je umro prije 10 godina i ja i moj brat smo nas dio prepisali na majku tako da je ona sada 100% vlasnik kuce...par godina nakon oceve smrti moja majka je napisala oporuku na mene i na moga brata posto u posljednjih osam godina zivi u (izvan)bracnoj zajednici ...dali je nasa imovina zasticena pisnenom oporukom potisanom od dva svjedoka ili majcin (izvan)braka partner ima pravo na neki(nuzni) dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a zašto vam majka za života ne vrati imovinu darovnim ugovorom ali sa upisanim pravom doživotnog uživanja.

mamin partner nema pravo na nužni dio ali ako je majka vlasnik kuće mogao bi kuću djeliti sa vama na ostavinskoj ukoliko majka zadrži kuću na sebi do svoje smrti.Svakom 1/3,bez obzira što ste vi svoj dio prije darovali mami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dakle sažetak, po zakonu majku nasljeđuju dva sina i izvanbračni suprug (ako ispuni uvjete za taj status), svaki na 1/3.

Ako majka oporukom imovinu daje sinovima, izvanbračni suprug ima pravo na nužni dio ako je dobio manje od 1/6 vrojednosti imovine.

Ako majka daruje sinovima za života, darovanje se može uračunavati ili stavljati u nužni dio bez obzira kad je darovanje bilo (dakle, ne vrijedi rok od 1 godine, jer se radi o darovanju u korist zakonskih nasljednika).

Eliminacija svih nasljednih prava izvanbračnog supruga može se napraviti ugovorima o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju majke i sinova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija