Jump to content

Prekvalifikacija


Nenad1

Preporučene objave

Zaposlen sam u javnom poduzeću na neodređeno vrijeme, na radnom mjestu vozača. Kad sam se zaposlio tada nije bilo potrebno imati završenu školu za „Vozača motornog vozila“. U međuvremenu (tvrdi poslodavac) došao je zakon da vozači moraju imati školu isključivo za Vozača motornog vozila III stupanj, a ne više odgovarajuću SSS tehničke struke. Sad sam dobio usmenu obavijest da sam dužan u najkraćem vremenskom roku izvršiti prekvalifikaciju za vozača o svom trošku. Moje pitanje glasi:

- da li je radna organizacija dužna izvršiti plaćanje školarine ili sam to ja dužan, bez obzira na to kad sam se ja zapošljavao nije bio uvjet imati isključivo tu školu. Ako je dužan poslodavac molim vas da mi date član zakona na koji se mogu pozvat.

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o radu:

 

Obveza obrazovanja i osposobljavanja za rad

 

Članak 32.

 

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.

 

(2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i po­tre­bama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usa­vr­ša­vati se za rad.

 

(3) Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mo­guć­no­stima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko vam "uleti" inspekcija i zaključi da radite na poslovima za koje niste kvalificirani mislim da može doći do problema s jedne strane. S druge strane, jednom kad se prekvalificirate mirni ste, ako npr. odlučite napustiti sadašnjeg poslodavca puno će vam lakše ići traženje novog posla i postavljanje uvjeta. Svakako korisno napraviti. Sada imate dosta ovih otvorenih učilišta, pučkih učilišta i slično koji obavljaju programe prekvalifikacije s mogućnoštu upisa u radnu knjižicu.

Ukoliko vas poslodavac "pošalje" na takav program mogli biste doći u situaciju da vas veže nekim sporazumom da morate ostati za njega raditi toliko i toliko ili u protivnom sami plaćate troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

 

Pročitao sam i ja članak 32. Zakona o radu ali ne razumijem da li prema tom članku ja moram snositi troškove predvalifikacije ili je to đužan poslodavac. Ja svakako pristajem na tu prekvalifikaciju samo gledam da financijski što bolje prođem.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da, taj članak 32 sam i ja pročitao i nije mi jasno čija je obveza plaćanja troškova. Po tome što piše nije nužno da troškove plaća poslodavac. Ali on ti može propisati obvezu stručnog usavršavanja i neispunjenje istog uvjetovati promjenom radnog mjesta ili otkazom (moj primjer). O tome otvaram novu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija