Jump to content

odbijen prijedlog za uknjizbu vlasnistva - molim savjet


shure

Preporučene objave

Molim pomoć i savjet

Kupila sam stan kreditom banke koja je uknjižila hipoteku na isti, a kad sam od suda zatražila vlasnički list dobila sam odbijenicu jer "kupoprodajni ugovor ne sadrži izričitu izjavu prodavatelja da pristaje na uknjižbu (čl.54 Zakona o zemljišnim knjigama NN91/96, 68/98, 137/99, 114/01, 100/04, 107/07)"

 

Piše da mogu uložiti žalbu u roku od 15 dana, a ne znam kako da to sročim i što dalje moram napraviti jer između ostalog piše i

 

"Kako se o prijedlogu odlučuje prema zemljišnoknjižnom stanju u trenutku podnošenja prijedloga za upis čl.107 ZZK, te nedostatak u prilogu ili prijedlogu ne može se popraviti nekom ispravom sastavljenom nakon podnošenja prijedloga za upis, odnosno nekom radnjom poduzetom nakon podnošenja prijedloga za upis kojima se tek nakon podnošenja prijedloga za upis otklanja nedostatak zbog kojeg se po prijedlogu nije moglo postupati, te je slijedom navedenog valjalo riješiti kao u izreci ovog rješenja"

 

Što sad da radim? Da sastavim aneks ugovoru u kojem će prodavatelj izjaviti da dopušta uknjižbu vlasništva? Ima li to smisla kad piše da neće uvažiti nikakve radnje ni isprave nastale nakon podnošenja zahtjeva?

 

Ne shvaćam kako je banka mogla uknjižiti založno pravo na stan koji po ovome uopće nije moje vlasništvo.

 

U stvari, ništa više ne shvaćam i molim da mi netko da savjet i nekakav primjerak žalbe kakvu bi morala uložiti sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne čekaj niti sekunde, već odmah kreći u akciju. Prije nego bilo što poduzmeš svakako obrati se odvjetniku i posavjetuj se s njime.

Ne mogu ništa odgovorno tvrditi jer nisam vidio kupoprodajni ugovor, ali pretpostavljam jer vjerovatno nije nešto drugo u pitanju, da ćeš trebati iz gruntovnice najprije povući postojeći prijedlog za upis koji ti je odbijen, pa s prodavateljem k javnom bilježniku da ti dade izjavu da je isplaćen u cijelosti po Vašem kupoprodajnom ugovoru i da nema više nikakvih potraživanja s te osnove, i drugu njegovu izjavu koja je "krivac" za odbijenicu- Tabularnu izjavu kojom izričito dozvoljava da temeljem ugovora o kupoprodaji dozvoljava ti upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama i drugim javnim registrima.

Uzmeš te dvije izjave i skupa sa kupoprodajnim ugovorom, domovnicom/ osobnom, biljezima predaš u gruntovnicu s novim prijedlogom za upis.

U svakom slučaju ne upuštaj se u ovo bez odvjetnika, veliki ulog je u pitanju :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali si odbijenicu dobila pismeno ili usmeni.

ako si dobila usmeno sa prodavateljem stana napravi aneks

ugovora u kom se navede da se bez daljnjih pitanja i odobrenja bivšeg vlasnika može izvršiti uknjižba nekretnine iz ugovora .

ako je odbijenica pismeno,rješenje suda,tada bi mogla tužba nadležnom sudu da se utvrdi da je isplačena dogovorena cijena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje je pismeno i piše da nikakvom radnjom niti ispravom nastalom nakon podnošenja prijedloga za uknjižbu ne mogu promijeniti rješenje. Znači li to da taj stan nikad neće postati moje vlasništvo kad ništa ne mogu napraviti retrogradno?

Ne razumijem zašto bilježnik nije spomenuo da ugovor mora sadržavati takvu klauzulu i kako su banci koja mi je dala kredit dozvolili uknjižbu založnog prava, a meni je pravo vlasništva odbijeno. Banka je prodavatelja u cijelosti isplatila, a ja plaćam 22-ogodišnji kredit banci. Porezna me traži da platim porez na nekretninu ili da se prijavim na tu adresu s obzirom da mi je to prva nekretnina u vlasništvu i rješavanje stambenog pitanja. Po zakonu se moram prijaviti na toj adresi, a MUP odbija izdati osobnu s tom adresom bez vlasničkog lista kojeg mi sad sud odbija i to je pravi začarani krug. Ako ne platim porez (a otkud mi 18000kn?!?) porezna će mi ovrhom sjesti na plaću, to znači da neću moći platit kredit pa će mi banka uzeti stan na kojeg je isti ovaj sud dozvolio upis založnog prava banci temeljem kredita kojim je prodavatelj isplaćen. Što sad da radim????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema navedenom, Ugovor nije pravovaljan, jer mu nedostaje tabularna izjava koja govori da kupac može stupiti u posjed nekretnine bez naknadno potrebnih radnji od strane prodavatelja, ,kao i njegova dozvola za uknjužbu.

Dakle, ako je Ugovorom decidirano da je plaćanje cijene iz Ugovora izvršeno, da ne postoje više nikakve prepreke po bilo kojem osnovu za uknjižbu prava vlasništv, kupac može izvršiti prijenos nekretnine u svoje vlasništvo.

Neznam, Ugovor nisam vidio, ali pretpostavljam da je to u pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušaj se dogovoriti prodavateljem da ti napismeno daju da su suglasni da koristiš stan- (za policiju).

poreznoj priložiš potvrdu o prebivalištu.

dogovori se i za tužbu koju bi podnijela sudu za utvrđivanje da je stan u potpunosti isplaćen i da ti daju tabularnu ispravu .

presudom uknjižiš vlasništvo na stanu.

duže traje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupoprodajnim ugovorom postaješ izvanknjižnim vlasnikom.

useli u stan i uz odobrenje bivšeg vlasnika ,prodavatelja,

prijavi prebivalište u stanu .

a moguče da možeš i sa kupoprodajnim ugovorom

prijaviti prebivalište.

i imaš porezno oslobođenje.

potom rješavaš uknjižbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o tabularnoj izjavi - da prodavatelj pristaje bez ikakvog daljnjeg pitanja, odobrenja ili suglasnosti da kupac upiše svoje pravo vlasništva na nekretnini koja je predmet ugovora. Morate sklopiti aneks koji će sadržavati tu izjavu i preporučam - izjavu prodavatelja da ste u cijelosti podmirili kupoprodajnu cijenu, potpis prodavatelja mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i morate ponovno predati ugovor i aneks s prijedlogom za upis.

 

No, sud vam je trebao po službenoj dužnosti upisati predbilježbu prava vlasništva, tako da bi i žalba imala smisla. Pa nakon nje predati ponovno prijedlog za upis, odnosno opravdanje predbilježbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadrobili ste gomilu gluposti.

prvo.založno pravo u korist banke je ukniženo zato što je založni dužnik potpisao ugovor u kreditu.a založni dužnik je vlasnik stana. na kupoprodajnom ugovoru je vjerojatno utvrđena dinamika plaćanja po kojoj se "ostatak" ili možda cijeli iznos kupoprodajne cijene plaća kreditom banake. o isplati utvrđene ukupne kupoprodajne cijene svjedoči tabularna isprava.

kakva mudrovanja. otići prodavatelju-knjižnom vlasniku, Vašem knjižnom predniku po dozvolu uknjižbe.

Apro po RETROGRADNIG- nitko tu ne ne traži ništa retrogradno. U obrazloženju rješenja vam stoji da već postojeći Z ne može biti nadopunjen ispravom koja je sastavljena nakon zaprimanja prijedloga.

Dalje, USMENO ne postoji u Zg Gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

No, sud vam je trebao po službenoj dužnosti upisati predbilježbu prava vlasništva, tako da bi i žalba imala smisla. Pa nakon nje predati ponovno prijedlog za upis, odnosno opravdanje predbilježbe.

 

Najvjerovatnije isprava ima malo više nedostataka zbog kojih nije mogla biti upisana predbilježba.

 

Žalbe u Zg gruntovnici nemaju nikakvog smisla!Štoviše.....:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija