Jump to content

stjecanje bez osnove


naiva

Preporučene objave

Molim pomoć!

Moj brat i ja smo od 1980. vlasnici svaki na ¼ (80 m2), a majka na ½ (160 m2) iste nekretnine koja se sastoji od 2 stana (svaki 100 m2) i 2 lokala (svaki 25 m2)i zajedničkog prostora. U jednom stanu je živio brat, a u drugom majka i ja. Odselio sam 1992. g. Usprkos dogovoru da ću jedan lokal uživati ja, moj brat je 1994. u jednom lokalu otvorio obrt, a majka je ubirala najamninu od drugog lokala. Kada sam u nekoliko navrata potaknuo pitanje korištenja lokala na ime svoje četvrtine, brat mi je predbacio da samo mislim na novac i da sam materijalista i dalje je sve bilo po starom. U 1. mjesecu ove godine majka je umrla. Brat je promijenio bravu na maminom stanu (a u kojem sam i ja prije živio i gdje su još uvijek moje stvari) i nije mi dao ključeve, samo mi je velikodušno ponudio da napravim ugovor sa vlasnikom lokala koji je do smrti uživala majka.

Budući da je moj brat tvrdio da ima nekakva veća prava, na prvom ročištu kod bilježnika nismo se usuglasili. Pukao mi je film, pa sam tražio da se u ostavinsku masu uračunaju veći darovi i dug umirovljenicima (40 000), koje je brat "riješio", te smo upućeni na parnicu.

 

U nekom postu sam pročitao o stjecanju bez osnove, pa me zanima imam li pravo tražiti išta na ime 14 godina nepoštenog posjedovanja moje 1/4 (80 m2)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je živio u stanu koji je zajedničko vlasništvo , suvlasnici ste,onda nije nepošten posjednika osobito zato što si ti znao za tu činjenicu i nisi je osporavao .

tužbom možeš tražiti da ti plati korištenje tvog djela nekretnine,najamninu,za zadnj 5 godina,ostalo zastara.

pročitej praksu županijskog suda Varaždin

www.zsvz.hr ,sudska praksa -građansko pravo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Protivio sam se, samo što se nisam želio povlačiti po sudovima, pa nisam tužio.

Ali zašto u Zakonu o vlasništvu stoji:

(3) Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

(brat je oduvijek, kao i ja, znao da je suvlasnik samo 1/4) I posjed nije stekao, nego jednostavno samovlasno prisvojio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija