Jump to content

Nadređeni - direktor ili cijela uprava?


ZastoJa

Preporučene objave

Ako je meni nadređeni jedino poslodavac (prema zakonu ja znam kojem) i ako mi se kao poslodavac na ugovor potpisala ta i ta osoba, a u poduzeću u postoji uprava sa 6 članova, da li su meni nadređeni svi ti članovi?

Naime, uprava smatra da moram svima njima polagati račune (pogotovo ovi koji nisu predsjednik uprave potpisan na moj ugovor), a nijedna osoba u upravi se ne slaže s drugom....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još jedno pitanje....ako su rokovi za neke stvari izašli godinu dana prije nego sam ja došla u tvrtku, da li ja sad odgovaram za to što nisu poduzeti nikavi koraci na vrijeme od osobe kojoj je to posao i koja je u to doba to radila? Naime, meni su neke stvari samo ostavljene na stolu kad sam došla - doslovno - i sad me se pljuje kao ne radim svoj posao....a to niti nije moj posao, a i da sam htjela ne bi to još stigla...a niti neću, jer onda će mi uvaljivati sve više takvih stvari....ili ajde da formuliram ovako - odgovaram li ja za propuste napravljene prije mog zapošljavanja? Čak i kad bui se radilo o istom radnom mjestu, tko određuje razumni rok u kojem ja mogu ispraviti tuđe propuste koji su se gomilali godinama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam Vam, u pravnom smislu, odgovoriti na pitanja ali sam sasvim siguran u nešto drugo:

 

Ako ste došli u sredinu u kojoj se tako radi i u kojoj uprava ne djeluje jedinstveno i organizirano, nikakva raspravljanja, uvjeravanja, zakonske odredbe, sudovi i sporovi Vam neće pomoći jer problem nije u pravu i nepravu nego u međuljudskim odnosima, a to nećete promijeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaostale poslove, koje netko prije Vas nije obavio, ukoliko su Vam u opisu radnog mjesta ili ste pismeno dobili nalog od predpostavljenog rukovoditelja, dužni ste obaviti u "razumnom roku". Taj termin je vrlo rastezljiv i o njemu se da puno polemizirati, ali ipak postoji neko vrijeme - ma koliko bilo rastezljivo, do kada ste duzni taj poso obaviti.

Inace za zaostale poslove, kojima je prosao rok prije Vaseg zaposljavanja, niste odgovorni, ali ukoliko postoji trajna obveza izvrsenja istih - nemozete se eskulpirati vasim naknadnim zaposljavanjem. :kavica: :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mhm, dakle ovako: nisam dobila napismeno da nešto trebam napraviti, ostavila mi je ta osoba čiji je to posao, doslovno na stolu. Ta osoba još uvijek tu radi. A što se tiče opisa poslova, takav u tvrtki ne postoji, odnosno postoji jedan stari katalog poslova u kojem nema mog radnog mjesta jer je ono kreirano mojim dolaskom. Naziv, ali ne i opis. Opis nigdje ne postoji. Još.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Ugovoru o radu, trebalo bi postojati - opis poslova koje trebate obavljati, odnosno radi kojih su Vas i zaposlili. Osim toga skoro sam siguran da postoji i odredba da "obavljate i ostale poslove prema nalogu nadređenog rukovoditelja", što je uobičajena formulacija koja radnike stavlja u težak položaj, jer se poslodavci obicno na nju pozivaju kada treba "pritisnuti" radnika. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo napisah - nema. U ugovoru stoji naziv radnog mjesta, opisa nema. Nema ni ovog dodatka o svim drugim poslovima što znam da se obično stavlja. Piše radno mjesto, plaćica, godišnji, utakmica, otkaz....a meni je nadređeni samo jedan i toga nikad niti ne vidim. Naime, i ja sam rukovoditelj, pa....no dobro, više-manje ste mi ipak odgovorili.

 

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U davna vremena firme su imale nešto što se zvalo sistematizacija radnih mjesta.

 

Budući da se očito radi o velikoj firmi kad ima 6 članova uprave, možda ipak postoji tako nešto, pa onda opis u ugovoru nije potreban. Pitati u kadrovskoj službi.

 

Inače, to da se nekoga zapošljava na rukovodeće radno mjesto bez jasnog određivanja opsega i nadležnosti posla je majka svih organizacijskih problema jer se čovjek unaprijed uprogramira za sukob nadležnosti s drugim šefovima. To je i uobičajena hrvatska praksa, a ne bih se čudio da imamo i copyright na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija