Jump to content

Kako podijeliti nasljedstvo kad nema dogovora


jozy

Preporučene objave

Pozdrav svima, i molim za pomoc.

Nakon smrti moga oca doslo je do velikih problema s nasljedstvom;

Situacija je slozena iz razloga sto otac nije ostavio oporuku a ja sa svojom sestrom ne pricam vec godinama. Problem je u tome sto je ona posebna vrsta osobe koju nije briga sta ce nasljediti vec samo da ja i moja obitelj ne dobijemo sto zelimo.Pa me interesira dali sud moze taj predmet rijesiti, jer meni nije bito sto cu tocno nasljediti vec samo da imam svoj dio cist jer ona na ovaj nacin remeti napredak moje obitelji. Naime radi se o poprilicnom nasljedstvu; obieljska kuca u vodicama 900 m2, stan u zadru 85m2, dosta atraktivnog zemljista, i razna prava u sporovima koje je otac vodio.

Hvala puno na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Poslije smrti vašeg oca prema zakonu o nasljeđivanju, prvi nasljedni red su vaša majka i djeca u jednakim nasljednim dijelovima.

Tu nema nikakvog samovoljnog pristajanja ili odbijanja od nasljedstva,. Eventualno se neki od nasljednika mogu nakon pravomoćnog sudskog rješenja o nasljeđivanju, odreći svog dijela nasljedstva u korist nekog trećeg, sa napomenom da ta osoba mora biti jedan od nasljednika iz ostavinske rasprave.

 

Ostavinska masa se utvrđuje poslije smrti ostavitelja pomoću saznanja iz vlasništva u gruntovnici, pokretnih stvari i novčanih sredstava.

Dakle, vaša sestra ima pravo na nasljedstvo isto koliko i vi (ukoliko ste samo vas dvoje djece), a ako vam je živa majka, onda se nasljedstvo dijeli u 3 jednaka dijela.

 

Good Luck

Mike!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija