Jump to content

Komisija-mirovinsko


scenic

Preporučene objave

Poštovanje!

Nakon 6 mj skidaju me sa bolovanja na mirovinskoj komisiji.Rješenje je iskazano u smislu da nemam niti invalidsko niti profesionalno oboljenje, te me upućuju na daljnje lijećenje i terapiju.

Imam 1 stupanjsko rješenje 20 postotno, a po pričama, 2 stupanjsko će doći oko 4 mjeseca 2009 godine.

Imam zaista hrpu nalaza i 3 bolnička liječenja od 5 2005.

Pravo na žalbu imam u roku 15 dana.

Ja bih vas molio da mi odgovorite, što napisati u žalbi?

Kako ishoditi papir da je oboljenje nastupilo kao posljedica rata i gdje se to vrši?Ako mi je potrebno, naravno.

Trenutačno dobivam 2100 kuna sa zdravstvenog za bolavanje (70 posto),za naknadu-obrtnik sam.Za 100 postotni iznos kažu, potrebam mi je dokument koji sam spomenuo redak prije.

Dragovoljac sam, imam uredne ratne putove iz dvije postrojbe gdje je vidljivo da nisam sjedio nego bio u rovu;91, 92 i 95.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scenic je napisao:

Poštovanje!

Nakon 6 mj skidaju me sa bolovanja na mirovinskoj komisiji.Rješenje je iskazano u smislu da nemam niti invalidsko niti profesionalno oboljenje, te me upućuju na daljnje lijećenje i terapiju.

 

Kako ishoditi papir da je oboljenje nastupilo kao posljedica rata i gdje se to vrši?

 

Da je oboljenje posljedice sudjelovanja u DR pisat će u 2. st. rješenju za status hrvi-a, a također ako se ide na vještaćenje u područnu službu HZMO vještak će isto utvrditi ( i koliki postotak vezano za rat ) ili neće, prilikom vještaćenja.

 

Ako neće utvrditi nesposobnost za rad šalju dalje na rehabilitaciju, što znači daljnje lječenje pa ne vidim razlog zašto bi onda tražili ukidanje bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scenic je napisao:

...

Nakon 6 mj skidaju me sa bolovanja na mirovinskoj komisiji.Rješenje je iskazano u smislu da nemam niti invalidsko niti profesionalno oboljenje, te me upućuju na daljnje lijećenje i terapiju...

 

Iz ovoga što ste napisali razvidno je da nije HZMO vas skinuo s bolovanja ( to će napraviti liječnik opće prakse i/ili povjerenstvo HZZO-a) već je donio rješenje da kod vas ne postoji invalidnost u smislu nesposobnosti za rad (ni opća a ni profesionalna nesposobnost...) i da vas po mišljenju ovlaštenog vještaka treba dalje liječiti i provoditi terapije. U toj priči bitno je: HZMO je donio rješenje po vašem zahtjevu za mirovinu tj. smatra da bez obzira na oštećenje organizama ono nije takvo da je kod vas nastupila invalidnost (profesionalna ili opća). HZMO se nije upuštao u to je li možebitna invalidnost posljedica rata ili ne, jer ionako tvrdi da invalidnosti nema. Ponavljam bit problema s HZMO-om u ovom slučaju je: ima li ili nema invalidnosti - nesposobnosti za rad sukladno važećoj regulativi, a ne gdje piše da mi je bolest u svezi rata. Normalna stvar da će drugostupanjsko rješenje pomoći, ali tek kod tog "famoznog" omjera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne se nerviraš i sam sam tako prošao a vijerovatno i ostali prvi puta nastavak liječenja i dalje si na bolovanju te nakon 6 mijeseci imaš opet pravo pokrenuti postupak umirovljenja.da ti puno ne mudrujem najbolje se posavijetuj sa svojim liječnikom opće prakse a, što se dr bolovanja tiće kad dobiješ riješenje od dlp status hrvi dobićeš i to i naravno zaostatke razlike bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da će žalba biti gubljenje vremena a i ne znam šta bi mogao napisati u njoj pa da je uvaže, nego bi možda bilo najbolje i najbrže da prikupiš još koji nalaz pa ponovo otvoriš bolovanje a u međuvremenu da prikupiš svu dokumentaciju i kod svog doktora tražiš da podnese zahtjev za vještačenje da je oboljenje posljedica sudjelovanja u DR. Sve to se kopira u 2 primjerka i ovjeri od strane doktora opće prakse i nosi u HZZO. Potrebna dokumentacija je:

 

- potvrde o pripadnosti postrojbama

- potvrda o statusu dragovoljca i branitelja

- ratni put

- rješenje o statusu RVI

- medicinska dokumentacija

- zahtjev za vještačenje HZZO-u

 

Ovo si trebao već napraviti i vjerojatno te ne bi skinuli sa bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle ovako.... pođeš na bolovanje, ono ti iznosi 70% od prosjeka zadnjih plača; ti podneseš zahtjev za 100% bolovanjem jer smatraš da je razlog bolovanju bolest/ozljeda/ranjavanje iz Domovinskog rata, te trebaš predati sve već navedene dokumente... prikupljanje može trajati, kao što možeš dobit i negativan odgovor; ulažeš žalbu i ako na kraju dobiješ 100% bolovanje rok za zastaru isplate je tri godine, dakle razliku možeš dobit do tri godine od početka bolovanja bez o bzira da li si tad još na bolovanju, počeo raditi ili si u mirovini...

...problem je sa načinom isplate, jer isplata bolovanja ide preko poslodavca ali pretpostavljam da bi se u ovakom slučaju zaostaci tj. razlika isplatila direktno nosiocu osiguranja...

Ja sam zahtjev za 100% bolovanjem podnio par dana nakon otvaranja bolovanja, u Područnom uredu HZZO-a su mi odobrili i sve to je trajalo cca. tri tjedna od dana otvaranja bolovanja, bitan im je bio stetus rvi-a i ratni put, a to sam tada već imao... to je bilo u 7/2006.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada otvorite bolovanje nosite doznake o bolovanju na kojima je zaokružena bolest. preko svog liječnika tražite DR bolovanje i to rješava nadležna komisija u socijalnom.ista komisija na osnovu dostavljene dokumentacije donosi odluku, a kao i sa svim komisijama pitanje komu i kako , e pa to je poznato samo njima.

uglavnom, ukoliko vam se odobri DR bolovanje, šta zna trajati i par mjeseci, idete ponovo kod svog liječnika opće prakse i on piše ponovo sve doznake ali sada na njima zaokružuje DR, i te se doznake nose poslodavcu i vi dobijete razliku na vaš račun gdje ste primali i do sada. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija