Jump to content

osigurati imovinu za djecu


ellena

Preporučene objave

Ivana ima u vlasništvu 2 stana.

Vjenčana je sa suprugom,ali ne žive u zajednici.

Ivana ne želi službeno napraviti rastavu braka, barem za sada.

Ivana se želi osigurati, u slučaju da se njoj dogodi smrt,

kako da osigura djecu da njeno vlasništvo pripadne samo djeci, a ne i suprugu kako kaže slovo zakona.

Koji je najbolji način? :crven: :hvala:

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

darovni ugovor i stan daruje dijeci.

ako je u pitanju bračna stečevina sa stanom nemože raspolagati slobodnobez suglasnosti bračnog partnera.

 

ugovor o doživotnom uzdržavanju sa dijecom.

za ugovore treba napraviti predbilježbu u gruntovnici

 

ne bi se slozio,

 

najbolje je sastavit oporuku i u njoj navest da 2 stana pripadaju djeci a pokretnine muzu. Tako ste osigurali da djeca dobiju stan a muz ne moze nista jer ce nuzni dio dobiti kroz vase pokretnine.

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju je nezgodan ako ste u braku, i to zbog toga sta se vas muz moze pozvati da ste bili u braku te da vas je on podjednako uzdrzavao i tako ima jednaka prava kao vasa djeca. Posljedica toga ce biti dugi sudski postupak i puno troskova za vasu djecu. darovanje je dakođer nezgodno jer bi vas muz imao također pravo na nuzni dio nad poklonjenim nekretninama nakon vase smrti a tada bi najvjerojatnije trazio dio stana i time djeci zakomplicirao zivot.

Sta je tocno, ako ste nekretnine stekli za vrjeme trajanja braka, pola pripadaju muzu bez obzira na cije ime glase. Dakle nemate mogucnost uopce raspolagati sa njima u cijelosti.

Eto toliko od mene, dakle najbolje oporuka i tako nesto ostavit muzu ali da djeca imaju mir ili naravno rastava braka pa nema problema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo:

 

u slucaju sastavljanja oporuke, bez obzira sta napisete u njoj, vasem muzu ide 1/2 onoga sta bi dobio da nema oporuke(ako imate 2 djece to je 1/6 svega) + polovica onoga sta je steceno u braku. Dakle, ako imate dvoje djece i u oporuci ostavite sve njima on bi opet dobi 1/6 ukupnog nasljedstva.

Da bi izbjegli probleme oko nekretnina morate pametno sastaviti oporuku.

Najbolje bi bilo sastaviti nesto u smislu:

jednome djetetu ostavljam stan

drugome djetetu ostavljam drugi stan

muzu ostavljam svoje pokretnine (pa nabrojite recimo auto,namjestaj,mobitel,odjevni predmeti==>koji njemu naravno nece sluziti ali imaju isto tako neku vrjednost).

Bitno je da na kraju njegov dio ne bude manji od 1/6 ukupnog nasljedstva. Dakle ako stanovi vrjede po 100 000 eura, vasem muzu bi trebali ostaviti barem imovinu u vrijednosti od ca. 40 000 eura ako zelite da on nema nikakve mogucnost trazenja naknade od vase djece.

Pri tome morate paziti da one stvari koje su stecene u bracnoj zajednici i onako pripadaju na pola njemu te time imaju samo 1/2 vrjednosti.

Znam da je ovo sada sve dosta komplicirano pa vas zelim i upozoriti na to da mozete jednostavno napisati oporuku u kojoj navodite da svojoj djeci ostavljate stanove. u takvoj ce situaciji sigurno doc sve do suda i muz ce traziti procjenu vrjednosti ostatka a sud ce odrediti da razliku do nuznog dijela plate djeca. Prednost toga je sta sada necete morat puno razmisljat o sastavljanju oporuke a djeca ce dobiti nekretnine, mana je sta je mnogo vjerojatnije da ce se muz upustiti u sudski spor i da ce djeca morat platit neki iznos novca da zadrze stanove.

 

sta se tice sastavljanja oporuke:

 

otiđite kod javnog biljeznika, povedite dva svjedoka, on ce vam dat sprancu i vi cete samo nadopunit sta treba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija