Jump to content

dobrosusjedski odnosi


tiama

Preporučene objave

Molim pomoć za ja mislim najrasprostranjeniji problem kod svih onih koji imaju susjede (blago li se onima koji ih nemaju:-)..

Moji roditelji su 1972.g. napravili kuću. Par godina nakon njih kuću su napravili susjedi koji žive u Švedskoj i zajedničkim snagama su uredili put ispred kuće, asvaltirali ga i uredili parking mjesta, posadili stabla, uredili zelenu površinu. Taj asfaltirani put koriste samo moji roditelji i susjed kada dođe preko ljeta.

Međutim, godinama imamo problema sa susjedom koji živi ispod nas. Čak je neko vrijeme parkirao ispred naše kuće (garaže) jer mu je policija rekla da ako je na tom putu vlasnik RH da se tu može parkirati svatko.

Prije par dana moj otac je sanirao taj asfalt (stabla su korijenjem popucala asfalt) i zatvorio ruševne stepenice koje su vodile do naše kuće (stepenice je napravio moj otac kad je radio kuću i njima smo se služili samo mi). Susjed je pozvao komunalnu inspekciju i rekao im smo mu zatvorivši stepenice zapriječili prilaz kući (iako one vode iza njegove kuće???) i oni nam sad kažu da pošto nismo tražili dozvolu nadležnih institucija da moramo sve vratiti u prvobitno stanje, samo iz razloga što je susjed izjavio da zbog toga ne može do svoje kuće (on ima stepenice sa druge strane kuće???).

Postaješ malo umoran od svega ovoga...Kad vidiš da se s nekim ne možeš dogovoriti, trudiš se da se ne zamjeraš i ideš svojim putem, ali ovakve stvari se stalno i iznova ponavljaju.

Ako u odluci o komunalnom redu stoji da se površine ispred stambenih objekata moraju održavati i uređivati, kakva je to odluka da se sve vraća u prvobitno ruševno stanje?

Imamo li mi ikakva prava i kako da ih tražimo?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem iz Vašeg dopisa je li susjed s kojim imate problema isti onaj s kojim je Vaš otac uredio prilazni put.

 

Jesu li spomenute stepenice oslonjene na površinu zemlje, ili su dio kuće, tj. jesu li bile u projektu kuće kad se tražila građevna dozvola? Ako nisu u projektu, onda niste bili dužni tražiti dozvolu za rušenje.

 

Na javnoj površini može svatko parkirati, ali ne ispred garaže ili kolnog i pješačkog ulaza. Niti smije blokirati prilazni put.

 

Provjerite stanje vlasništva u katastru i gruntovnici za prilazni put. Možda je Vaše vlasništvo po gruntovnici, bez obzira što je u katastru upisan kao put! Tim više što sami brinete o njemu.

 

Postavite ogradu da susjed ne može prolaziti preko Vaše parcele.

Ako susjed bude inzistirao na prolasku kroz Vaš posjed, poručite mu da sukladno Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima mora platiti naknadu za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobili smo izvadak na kojemu stoji da je vlasnik RH i nikakav put niti cesta nisu ucrtani. Inače je zemljište prije izgradnje koristio moj djed, a moji roditelji se iz nekog nepoznatog razloga na to nisu upisali.

Stepenice se znače nalaze na toj površini i izgrađene su samo u svrhu prilaza našoj kući. Godinama se njima nitko ne koristi a susjed (zločesti) kad je gradio svoju kuću urušio je potporni zid stepenica te su se nakon toga i one počele urušavati.

Problema nemamo sa susjedom iz Švedske, njegova kuća je u ravnini sa našom kućom. Put koji smo asfaltirali i uredili koristi kao prilaz našim kućama i nalazi se ispred naše dvije kuće. Problematični susjed se nalazi ispod tog asfaltiranog puta i ima tri kućice, a između njih svoje stepenice za prilaz iza svoje kuće. Stepenice idu od glavnog (ucrtanog puta) prema asfaltiranom našem putu i našoj kući.

Dali se ikako možemo upisati na taj put s obzirom da tu još postoje čokoti vinove loze koje je moj djeda uzgajao?

Hvala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teško je steći vlasništvo na zemljištu RH. ispitajte ipak kako je to zemljište postalo državno. to možedte vidjeti iz povjesnog vlasničkog lista ili uvidom u zemljišnu knjigu i pripadajuću zbirku isprava. ako je zemljište oduzeto u cilju izgradnje ceste ili sl. , postoji mogućnost da se vrati prijašnim vlasnicima kao zemljište koje nije privedeno svrsi. inače, može se steći vlasništvo i dosjelošću - nesmetanim i poštenim posjedovanjem i uživanjem, ali na državnom zemljištu teško.

 

međutim, jedinica lokalne samouprave mora održavati zemljište u vlasništvu RH i ako je to put, onda bi taj put oni trebali održavati i vama osigurati izlaz na javnu prometnu površinu, pogotovo ako se nalazite u građevinskoj zoni.

 

možda da se pokušate na drugi način boriti za svoja prava i zahtjevati da država odradi svoj dio - svoja prava i obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vlasništvo nije mjerodavan posjedovni list katastra, nego izvadak iz zemljišne knjige!

Obzirom da spominjete da je na toj čestici Vaš djed imao vinograd, je li on tu bio starosjedioc, ili je gradilište kupio ? Ako je starosjedioc, postoji vjerojatnost da je vlasnik tog puta.

Pogledajte u z.k. povijesni slijed vlasništva te čestice.

 

Ispred garaže, kolnog i pješačkog ulaza stavite znak zabrane parkitanja i natpis' Ne parkiraj, kolni ulaz'.

 

Jeste li nalog da ponovo sagradite stepenice dobili od komunalne ili građevinske inspekcije?

U svakom slučaju pismeno im odgovorite da je susjed građevinskim radovima ugrozio stabilnost stepenica, pa neka ih on i izgradi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Koliko je već vremena prošlo, a naša situacija nikako da se riješi. Živaca i snage za borbu sa vjetrenjačama imamo sve manje.

Nakon što smo dobili rješenje komunalnog redarstva da sve vratimo u prvobitno stanje jer smo izveli radove koji su doveli do oštećenja površine u vlasništvu RH???, žalili smo se drugostupanjskom tijelu i još čekamo odgovor. Rješenje kom.red. napominje i da žalba ne odgađa izvršenje.

Upućeni smo da od gradske uprave zatražimo dozvolu za obavljanje radova (ono što smo trebali učiniti prije nego što smo uredili kolni prilaz). Djelatnici su izašli na teren, usmeno utvrdili da nema nikakve zapreke za dobivanje dozvole. Desetak dana smo čekali rješenje i od djelatnika koji je izašao na teren, saznali da su odluku uputili na mjesni odbor. Mjesni odbor se još nije sastao, a koliko sam upućena može donijeti preporuku, ali nikako rješenje. Također u razgovoru sa djelatnicima u gradskoj upravi nam je rečeno da će sve ovo dobiti onaj koji ima bolju vezu. Nažalost mi nemamo nikakvu vezu...

Večeras kad smo došli kući, susjed je parkirao prikolicu za auto ispred naše garaže i zapriječio nam ulaz. Policija je došla i otišla. Rekli su da to nije u njihovoj nadležnosti.

Uredili smo i oplemenili prilaz našoj kući, zatvorili i sanirali stepenice koje su prijetile da se dogodi nezgoda i još veća oštećenja prilaza. Posadili smo grmlje i stabla, Godinama to zalijevamo i održavamo. Sve to da bi susjed parkirao prikolicu, a mi automobil držali na cesti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tiama je napisao:

Policija je došla i otišla. Rekli su da to nije u njihovoj nadležnosti.

 

 

Netko vam blokira ulaz parkiranim vozilom, a policija nije nadležna? Pa tko je onda nadležan, ratna mornarica?!

 

Osim toga, prilazni put do vaše kuće ujedno je i prilaz za interventna vozila, npr.vatrogasce, stoga nitko tu ne smije parkirati tako da blokira prolaz.

 

Pismenu pritužbu nadležnoj policijskoj postaji na postupak policajaca, a dobro bi bilo odmah se požaliti i višoj instanci (županijskoj), jer se ,kako sam shvatio,i prije slično događalo.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija